Άγρυπνος στο Βιετνάμ: Ο άνδρας που έχει να κοιμηθεί 50 χρόνια -Έκπληκτοι οι γιατροί

Γνωρίζουμε ότι η παράλειψη του ύπνου μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία σας.  Ένας άνδρας, ωστόσο, φαίνεται ότι αψήφησε την επιστήμη μένοντας άγρυπνος για περισσότερα από 50 χρόνια…

Στα καταπράσινα χωράφια της επαρχίας Quang Nam του Βιετνάμ, ο 81χρονος αγρότης Thai Ngoc έχει κάνει αίσθηση στο διαδίκτυο, αφού ισχυρίστηκε ότι ζει υγιής χωρίς ύπνο από το 1973. Η καθημερινότητά του περιλαμβάνει την περιποίηση των καλλιεργειών του, την ενασχόλησή με τα ψάρια και τις καθημερινές δουλειές στη φάρμα του στην κοιλάδα Na Trang. Τίποτα από όλα αυτά, ωστόσο, όπως ισχυρίζεται, δεν τον εξουθενώνει αρκετά για να τον κάνει να κοιμηθεί

Δεν έχει κοιμηθεί από το 1962 (Οι γιατροί δεν ξέρουν γιατί)

Η δια βίου μάχη του Ngoc με την αϋπνία ξεκίνησε, όταν κόλλησε έναν μυστηριώδη πυρετό το 1973. Παρά τα χρόνια που πέρασε αναζητώντας ιατρική συμβουλή από επαγγελματίες στο Νοσοκομείο Da Nang, η αϋπνία του παρέμεινε.

Ενώ η χρόνια στέρηση ύπνου συνήθως οδηγεί σε ένα ευρύ φάσμα εξαντλητικών συμπτωμάτων – συμπεριλαμβανομένης της ευερεθιστότητας και της μειωμένης γνωστικής λειτουργίας – ο Ngoc έχει κατά κάποιο τρόπο προσαρμοστεί σε μια ζωή χωρίς ύπνο, ισχυριζόμενος ότι μπορεί να μεταφέρει άνετα 50 κιλά λιπάσματος σε μια έκταση 4 χιλιομέτρων χωρίς ποτέ να νιώσει αίσθημα κόπωσης.
Σε μια συνομιλία με το Vietnamnet, ο Ngoc εξέφρασε την απογοήτευση του:

«Είναι απογοητευτικό και εκνευριστικό… τι περίεργη πάθηση. Βλέποντας τους άλλους να κοιμούνται, τους ζηλεύω. Τις φεγγαρόλουστες νύχτες, συνήθως βγαίνω έξω για να ξεχορταίνω και να δουλεύω το χώμα γιατί το να κάθομαι ήσυχος είναι αφόρητο. Είναι περίεργο που δουλεύω διπλάσιο από άλλους, ωστόσο, η ζωή μου δεν είναι ακόμα τόσο ευημερούσα».

Παρά τις ορδές των προσφορών από διεθνή μέσα ενημέρωσης για να μάθουν λεπτομέρειες για το πρόβλημα του, ο Ngoc επέλεξε να ζήσει μια σχετικά ήσυχη ζωή. Ωστόσο, το 2007, οι τοπικές ειδήσεις τον έφεραν χωρίς να το θέλει στο προσκήνιο. Ο YouTuber Drew Binsky, ο οποίος πέρασε μια νύχτα με τον Ngoc τον Φεβρουάριο παρατήρησε τις αποτυχημένες προσπάθειές του να αποκοιμηθεί γύρω στις 4 το πρωί. Μια θεωρία για την αϋπνία του Ngoc υποστηρίζει ότι η υποκείμενη αιτία θα μπορούσε να είναι η διαταραχή μετατραυματικού στρες από τον πόλεμο του Βιετνάμ, κατά τον οποίο φέρεται να υπέστη τραυματισμό στο χέρι.

Οι αρνητικές επιπτώσεις του πολύ λίγου ύπνου

Ποιες είναι, όμως, ακριβώς αυτές οι δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία; Σύμφωνα με το Sleep Health Foundation, υπάρχουν πολλές. Οι διαταραχές ύπνου όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA) έχουν συνδεθεί στενά με φαινομενικά άσχετα προβλήματα υγείας, όπως

  • στεφανιαία νόσο
  • εγκεφαλικό επεισόδιο
  • κολπική μαρμαρυγή
  • διαβήτης
  • υπέρταση
  • κατάθλιψη
  • στυτική δυσλειτουργία
  • γνωστική εξασθένηση και αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ύπνος λιγότερο από έξι ή επτά ώρες τη νύχτα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων. Η στέρηση ύπνου μπορεί επίσης να επηρεάσει το μεταβολισμό του σώματος, οδηγώντας σε μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη και ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top