Αϋπνία: Αυτό το δημοφιλές βραδινό σνακ σας μπορεί να σας κρατά ξύπνιους τη νύχτα

βραδινό σνακ, Healthflix

Υπάρχει κάτι καλύτερο από το να χαλαρώνεις μπροστά στην τηλεόραση, βλέποντας μια ταινία και απολαμβάνοντας το αγαπημένο σου βραδινό σνακ;

Μάλλον όχι, αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι μερικά από τα πράγματα που κάνουμε πριν πάμε για ύπνο θα μπορούσαν πραγματικά να μας βλάψουν όσον αφορά στον ύπνο και την αϋπνία.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Mental Health UK, σχεδόν ένας στους τρεις ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν κοιμάται αρκετά. Όμως ο ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για τη σωματική και ψυχική μας ευεξία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ρίξουμε μια ματιά στις συμπεριφορές μας για να δούμε αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να βελτιώσουμε.

Τα αλμυρά βραδινά σνακ βλάπτουν τον ύπνο μας

Σύμφωνα με την ειδικό ύπνου και θεραπεύτρια Denise Iordache από το JoySpace Therapy, ένα από τα πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε να κάνετε κοντά στην ώρα του ύπνου είναι να τρώτε πράγματα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως αλμυρά σνακ τύπου πατατάκια– βασικό στοιχείο πολλών κινηματογραφικών βραδιών.

Εξηγώντας γιατί συμβαίνει αυτό, η Iordache είπε: «Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, όπως αλμυρά σνακ, επεξεργασμένα κρέατα και ορισμένα κονσερβοποιημένα προϊόντα, μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη κατακράτηση νερού που με τη σειρά του αφυδατώνει το σώμα. Όταν είστε αφυδατωμένοι, μπορεί να ξυπνήστε τη νύχτα νιώθοντας δίψα, διαταράσσοντας τον κύκλο του ύπνου».

Ένας άλλος λόγος είναι ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί επίσης να βλάψει τον ύπνο μας. «Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να ανεβάσει την αρτηριακή πίεση, καθιστώντας πιο δύσκολη τη χαλάρωση και τον ύπνο. Η υπέρταση σχετίζεται με διαταραχές ύπνου όπως η αϋπνία και η υπνική άπνοια», εξήγησε στη Mirror η Iordache.

Τι ώρα να σταματάτε την κατανάλωση αλμυρών τροφίμων για να μην πηγαίνετε συχνά στην τουαλέτα τη νύχτα

Τίποτα δεν διαταράσσει τον ύπνο όσο το να τρέχετε συχνά στην τουαλέτα και τα αλμυρά σνακ θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτό.

«Το αλάτι μπορεί να ωθήσει το σώμα σας να παράγει περισσότερα ούρα, οδηγώντας σε πιο συχνές επισκέψεις στο μπάνιο κατά τη διάρκεια της νύχτας, κατάσταση γνωστή και ως νυκτουρία. Αυτό μπορεί να διακόψει τον ύπνο σας και να σας εμποδίσει να επιτύχετε στάδια βαθύ ύπνου αποκατάστασης».

Για να μην συμβεί αυτό, η ειδικός στον ύπνο συνέστησε να μην τρώτε αλμυρά τρόφιμα δύο έως τρεις ώρες πριν από τον ύπνο. «Για να ελαχιστοποιήσετε τον αρνητικό αντίκτυπο των αλμυρών τροφών στον ύπνο σας, καλό είναι να αποφύγετε την κατανάλωσή τους δύο έως τρεις ώρες πριν τον ύπνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτό προσφέρει στο σώμα αρκετό χρόνο να επεξεργαστεί το νάτριο και μειώνει την πιθανότητα διαταραχών τη νύχτα. Το να προσέχετε την πρόσληψη αλατιού, ειδικά τις βραδινές ώρες, μπορεί να συμβάλει σε έναν πιο ξεκούραστο νυχτερινό ύπνο», πρόσθεσε η ειδικός.

Τι να τρώτε πριν τον ύπνο για να κοιμάστε καλύτερα

«Η επιλογή εναλλακτικών λύσεων με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ή η επιλογή ενός ισορροπημένου, μέτριου γεύματος πριν από τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας διαταραχών του ύπνου και να συμβάλει σε μια πιο ξεκούραστη νύχτα», συνέχισε η Iordache.

Αντίθετα, η ειδικός συνιστά να προτιμήσετε ένα ελαφρύ, ισορροπημένο σνακ εάν αισθάνεστε πεινασμένοι πριν τον ύπνο, όπως ένα μικρό μπολ με πλιγούρι βρώμης ή μια μπανάνα, καθώς έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

«Ο ύπνος δεν είναι πολυτέλεια, αλλά μια βιολογική αναγκαιότητα που είναι απαραίτητη για τη σωματική υγεία, την ψυχική διαύγεια, τη συναισθηματική ευεξία και τη συνολική ζωτικότητα. Ο ύπνος είναι θεμελιώδης πυλώνας της συνολικής μας υγείας», ανέφερε καταληκτικά η Iordache.

«Αναζωογονεί το σώμα και το μυαλό μας, βοηθώντας μας να παραμένουμε σε εγρήγορση και συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η σημασία του ποιοτικού ύπνου δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί και οι διατροφικές επιλογές παίζουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξή του».

Όλο Υγεία

Scroll to Top