Αυτή η δίαιτα και η άσκηση μειώνουν το επικίνδυνο λίπος στην κοιλιά και αυξάνουν τους μυς

λίπος στην κοιλιά, άσκηση

Μια νέα έρευνα εξέτασε πώς η δίαιτα και η άσκηση μπορούν να μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε άνδρες και γυναίκες μεταξύ 55 και 75 ετών.

Οι 6.874 συμμετέχοντες, που ήταν μέρος μιας οκταετούς τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής στην Ισπανία, στην οποία συμμετείχαν 23 ερευνητικά κέντρα, ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και είχαν μεταβολικό σύνδρομο — υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο στο αίμα, αλλοιωμένη χοληστερόλη και υπερβολικό λίπος στην κοιλιά.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open, εξέτασε τα αποτελέσματα στο ένα και τα τρία χρόνια, σε έναν υποπληθυσμό 1.521 ατόμων που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για τον προσδιορισμό των επιπέδων του σπλαχνικού κοιλιακού λίπους.

Η μισή ομάδα κλήθηκε να ακολουθήσει μεσογειακή διατροφή με 30% μείωση στις θερμίδες και να περιορίσει την πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης, μπισκότων, ραφιναρισμένων ψωμιών και δημητριακών, βουτύρου, κρέμας γάλακτος, επεξεργασμένων κρεάτων και ζαχαρούχων ποτών.

Επιπλέον, η ομάδα παρέμβασης έλαβε βοήθεια από εκπαιδευμένους διαιτολόγους τρεις φορές το μήνα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, μαζί με εκπαίδευση για το πώς να αυτοπαρακολουθείται και να θέτει στόχους.

Από την ίδια ομάδα ζητήθηκε επίσης να αυξήσει την αερόβια άσκηση με την πάροδο του χρόνου σε περπάτημα 45 ή περισσότερων λεπτών την ημέρα μαζί με ασκήσεις για τη βελτίωση της δύναμης, της ευλυγισίας και της ισορροπίας, οι οποίες είναι κρίσιμες για την καλή γήρανση.

«Όταν κόβεις θερμίδες, χάνεις και άπαχη και λιπώδη μάζα. Όταν προσθέτεις άσκηση, αυτό βοηθά στην προστασία της άλιπης μάζας, ειδικά εάν κάνεις προπόνηση με αντίσταση για να χτίσεις μύες. Γενικά, το ιδανικό είναι να χάσετε λίπος, να διατηρήσετε τους μύες», είπε ο Δρ. David Katz, ο οποίος ηγήθηκε δημοσιευμένης έρευνας σχετικά με το πώς να χρησιμοποιείτε τα τρόφιμα ως προληπτικό φάρμακο.

Στους υπόλοιπους συμμετέχοντες δόθηκαν γενικές συμβουλές κατά τη διάρκεια ομαδικών συνεδριών δύο φορές το χρόνο και χρησίμευσαν ως ομάδα ελέγχου για τη μελέτη.

Μέτρια, αλλά σημαντικά ευρήματα

Στο τέλος ενός έτους, τα άτομα στην ομάδα παρέμβασης που ακολούθησαν τη μεσογειακή δίαιτα με χαμηλότερες θερμίδες και ασκούνταν έχασαν μια μέτρια ποσότητα σωματικού λίπους κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, αλλά ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από την ομάδα ελέγχου.

Ωστόσο, η ομάδα παρέμβασης πήρε ξανά μέρος του λίπους στα δύο και τρία χρόνια, καθώς οι διατροφικές συμβουλές και η υποστήριξη αφαιρέθηκαν. Η μικρότερη ποσότητα σωματικού λίπους που χάθηκε από την ομάδα ελέγχου παρέμεινε σταθερή κατά τη διάρκεια των τριών ετών.

Σύμφωνα με τη μελέτη όμως, μόνο οι συμμετέχοντες από την ομάδα παρέμβασης μείωσαν τα γραμμάρια της σπλαχνικής λιπώδους μάζας, ενώ η μάζα του σπλαχνικού λίπους παρέμεινε αμετάβλητη στην ομάδα ελέγχου.

Και οι δύο ομάδες απέκτησαν λίγη άπαχη μυϊκή μάζα, αλλά η ομάδα παρέμβασης είχε μια πιο ευνοϊκή σύσταση σώματος καθώς έχασε περισσότερο λίπος από μύες, είπαν οι συγγραφείς.

Σε γενικές γραμμές, οι ηλικιωμένοι που ακολούθησαν μεσογειακή δίαιτα με χαμηλότερες θερμίδες και ασκούνταν ελάχιστα έως και έξι ημέρες την εβδομάδα, κέρδισαν μυϊκή μάζα και έχασαν σημαντική ποσότητα σωματικού λίπους μέχρι το τέλος ενός έτους και κράτησαν μεγάλο μέρος από αυτό για τρία χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι μια ελεγχόμενη σε θερμίδες μεσογειακή δίαιτα συν άσκηση δεν οδηγεί απλώς σε απώλεια βάρους. Έχει ως αποτέλεσμα την ανακατανομή της σύστασης του σώματος από το λίπος στους μύες», είπε ο Δρ. Katz, ειδικός στην προληπτική ιατρική και τον τρόπο ζωής, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Οι συμμετέχοντες έχασαν αρκετό από το επικίνδυνο σπλαχνικό λίπος στην κοιλιά

Εκτός από την απώλεια συνολικού σωματικού λίπους, οι συμμετέχοντες στη μελέτη έχασαν επικίνδυνο σπλαχνικό λίπος στην κοιλιά, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

«Αν και τα ευρήματα της νέας μελέτης δεν αποτελούν έκπληξη, επεκτείνουν τα οφέλη της διατροφής και της άσκησης από την απλή απώλεια βάρους στην κινητοποίηση επιβλαβούς, σπλαχνικού λίπους», δήλωσε ο Δρ. Katz, πρόεδρος και ιδρυτής της μη κερδοσκοπικής Πρωτοβουλίας True Health.

Το σπλαχνικό λίπος δεν φαίνεται. Βρίσκεται πίσω από τους μύες του στομάχου, γύρω από τα όργανα βαθιά στην κοιλιά. Όταν το σπλαχνικό λίπος είναι περίπου το 10% της συνολικής λιπώδους μάζας του σώματος, είναι φυσιολογικό και υγιές, σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ. Το πολύ σπλαχνικό λίπος, όμως, μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή, συμβάλλοντας σε χρόνια νόσο.

«Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει ότι μπορούμε να αλλάξουμε τη μεταβολική μας κατάσταση», δήλωσε ο κορυφαίος διατροφολόγος Δρ. Walter Willett, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στο Harvard T.H. Chan School of Public Health και καθηγητής ιατρικής στο Harvard Medical School στη Βοστώνη.

«Πρέπει να παρέχουμε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον και πόρους για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν αυτή τη μετατόπιση, επειδή αυτό θα ωφελήσει τόσο τα άτομα όσο και την κοινωνία συνολικά», πρόσθεσε ο Δρ. Willett, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top