Διαβήτης: Το προειδοποιητικό σημάδι που συνήθως παραβλέπετε λόγω ζέστης

Διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα συχνό μεταβολικό νόσημα που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Στον διαβήτη, ο οργανισμός παράγει λιγότερη ή και καθόλου ινσουλίνη ή χρησιμοποιεί την ινσουλίνη με τρόπο μη αποτελεσματικό. Δείτε ποιο είναι το σύμπτωμα που δεν πρέπει να παραβλέπετε τώρα που έχει ζέστη και θα σας οδηγήσει στον ιατρό.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η συχνότερη αιτία διαβήτη στους ενηλίκους και βασικός προδιαθεσικός παράγοντας για την ανάπτυξη της νόσου είναι η παχυσαρκία. Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της νόσου εκτός από την παχυσαρκία παίζουν ακόμη η καθιστική ζωή, η κληρονομικότητα, η γέννηση υπέρβαρου τέκνου, οι πολυκυστικές ωοθήκες, η υπέρταση και το ιστορικό καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Τι ρίχνει άμεσα το σάκχαρο χωρίς φάρμακα 

Περισσότερα από 350 εκατομμύρια άτομα πάσχουν σήμερα από σακχαρώδη διαβήτη παγκοσμίως, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν οι μισοί από αυτούς είναι αδιάγνωστοι.

Οι ειδικοί κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου και τονίζουν ότι η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων του διαβήτη επιτρέπει την άμεση ιατρική παρέμβαση. Εφιστούν, δε, την προσοχή σας σε ένα προειδοποιητικό σημάδι το οποίο συχνά παραβλέπεται λόγω της ζέστης.

Το προειδοποιητικό σημάδι του διαβήτη που συνήθως παραβλέπετε

Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, η υπερβολική δίψα είναι ένα σύμπτωμα που εμφανίζουν οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη. Το σύμπτωμα αυτό δεν πρέπει να παρερμηνεύεται τους καλοκαιρινούς μήνες που έχει ανέβει η θερμοκρασία. Δυστυχώς, πολλοί ασθενείς πιστεύουν λανθασμένα ότι διψούν υπερβολικά λόγω ζέστης, αλλά στην πραγματικότητα έχουν εμφανίσει διαβήτη και δεν το γνωρίζουν.

Το σύμπτωμα αυτό προκύπτει λόγω της συσσώρευσης επιπλέον γλυκόζης στο αίμα, εξηγούν οι ειδικοί της Mayo Clinic. Κατά συνέπεια, τα νεφρά πρέπει να δουλεύουν περισσότερο για να φιλτράρουν και να απορροφήσουν το πλεονάζον σάκχαρο.

Εάν τα νεφρά δεν μπορούν να τα καταφέρουν, η περίσσεια σακχάρου καταλήγει στα ούρα, αντλώντας υγρά από τους ιστούς του σώματος, οδηγώντας σε αφυδάτωση και δίψα.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στα ούρα που προκαλούνται από τον διαβήτη μπορεί επίσης να έχουν ως αποτέλεσμα ούρα με γλυκιά ή φρουτώδη οσμή. Η υπερβολική ζάχαρη μπορεί συχνά να οδηγήσει σε αφυδάτωση, ωθώντας το άτομο να καταναλώνει περισσότερο νερό και στη συνέχεια να ουρεί συχνότερα.

Άλλα συμπτώματα του διαβήτη τα οποία πρέπει να σας ανησυχήσουν:

  • Αίσθημα μεγάλης κόπωσης
  • Απώλεια βάρους χωρίς να το προσπαθείτε
  • Κνησμός γύρω από το πέος ή τον κόλπο σας
  • Κοψίματα ή πληγές που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν
  • Θολή όραση.

Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε τον παθολόγο σας.

Διαβήτης: Η διατροφή που μειώνει το σάκχαρο πιο αποτελεσματικά από τα φάρμακα – Βοηθά στην απώλεια βάρους 

Πώς γίνεται η διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη

Η διάγνωση του διαβητικού ασθενούς γίνεται με τη μέτρηση του πρωινού σακχάρου αίματος ή των τιμών σακχάρων κατά τη διάρκεια της καμπύλης γλυκόζης.

Στη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη χρησιμοποιείται, επίσης, η μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), η οποία αντανακλά το μέσο όρο των σακχάρων του τελευταίου τριμήνου.

Πώς αντιμετωπίζεται ο σακχαρώδης διαβήτης

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πιο σημαντικό στη θεραπεία του διαβήτη είναι η σωστή, υγιεινή διατροφή και η άσκηση. Ακόμα και όταν είναι απαραίτητη η προσθήκη φαρμακευτικής αγωγής, δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείπετε την υγιεινή διατροφή.

Ακόμα και μια μικρή απώλεια βάρους σε συνδυασμό με άσκηση αρκούν για τη ρύθμιση των σακχάρων σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Αν η αλλαγή στον τρόπο ζωής (δίαιτα και άσκηση) δεν επαρκεί, γίνεται σταδιακή προσθήκη αντιδιαβητικών δισκίων μέχρι να επιτευχθούν οι γλυκαιμικοί στόχοι.

Η χορήγηση ινσουλίνης στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ είναι απαραίτητη όταν οι τιμές σακχάρου εξακολουθούν να είναι υψηλές παρά τις διατροφικές οδηγίες και τη λήψη αντιδιαβητικών δισκίων.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top