Δόντια: Οι 7 κοινές συνήθειες που αποφεύγουν οι οδοντίατροι για να τα διατηρήσουν υγιή

δόντια

Βούρτσισμα, νήμα και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Όλοι γνωρίζουμε τους πυλώνες της καλής στοματικής υγείας. Τώρα, όμως, οι οδοντίατροι αποκαλύπτουν και μερικές ακόμη «αθώες» θεωρητικά συνήθειες που έχει πολύς κόσμος και οι οποίες μπορούν πραγματικά να καταστρέψουν τα δόντια.

Είναι γεγονός πως να το να γνωρίζει κανείς τι είναι σωστό έχει διαφορά από αυτό που εν τέλει κάνει. Πράγματι, σχεδόν το 50% των ατόμων άνω των 30 έχουν σημάδια ουλίτιδας και το 26% των ενηλίκων έχουν κοιλότητες (κουφάλες) που δεν έχουν αντιμετωπίσει, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Δεν είναι ασυνήθιστο να έχετε προβλήματα με τα δόντια ή τα ούλα σας και οι οδοντίατροι λένε ότι ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορεί να κρύβονται πίσω από ορισμένα από τα προβλήματα της στοματικής σας υγείας. Στην πραγματικότητα, κοινές συμπεριφορές μπορούν να αναιρέσουν τα οφέλη της καλής στοματικής υγιεινής -και πιθανώς να είστε ένοχοι για μερικές από αυτές.

Ποιες 7 κοινές συνήθειες δεν κάνουν ποτέ οι οδοντίατροι για υγιή δόντια

  1. Δεν μασάνε πάγο
  2. Δεν τρώνε τα νύχια τους
  3. Δεν ανοίγουν σακούλες ή μπουκάλια με τα δόντια τους
  4. Αποφεύγουν να τρώνε ζαχαρωτά
  5. Δεν καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ
  6. Δεν χρησιμοποιούν οδοντόβουρτσα με πολύ σκληρές τρίχες
  7. Δεν καπνίζουν

1. Δεν μασάνε πάγο

«Το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν το να μασάς πάγο. Πολλοί άνθρωποι δεν το σκέφτονται, αλλά μασούν τον πάγο στο ποτό τους και απλώς δεν σκέφτονται τη ζημιά που μπορεί να κάνει», είπε η Δρ. Natalie Peterson, αναπληρώτρια καθηγήτρια οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Ο πάγος μπορεί να σπάσει τα δόντια σας γιατί όχι μόνο είναι σκληρός, αλλά είναι και κρύος, σημείωσε η Δρ. Peterson. Επίσης, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για άτομα με σφραγίσματα. «Η σκέψη να μασήσω πάγο μου προκαλεί ρίγη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

2. Δεν τρώνε τα νύχια τους

Σύμφωνα με την Δρ. Jennifer Soncini, αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδοδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, το δάγκωμα των νυχιών μπορεί να οδηγήσει σε οδοντικά προβλήματα. Επιπλέον, το δάγκωμα των νυχιών είναι για πολλούς μια συνήθεια, πράγμα που σημαίνει ότι τα δόντια σας πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτή την ενέργεια επανειλημμένα.

Καθώς τρώτε τα νύχια σας, φθείρετε το σμάλτο στις άκρες τους, εξήγησε η Δρ. Soncini. Το σμάλτο παίζει πολλούς σημαντικούς ρόλους -βοηθά στην προστασία των δοντιών από τερηδόνα, διάβρωση, μόλυνση και ευαισθησία σε κρύα, ζεστά ή γλυκά τρόφιμα.

3. Δεν ανοίγουν σακούλες ή μπουκάλια με τα δόντια τους

Το να χρησιμοποιείτε τα δόντια σας για να ανοίξετε μια σακούλα με πατατάκια ή ένα μπουκάλι νερό μπορεί να φαίνεται ακίνδυνο, αλλά οι οδοντίατροι λένε ότι δεν είναι.

«Τα δόντια είναι δυνατά και πολύ ανθεκτικά, αλλά δεν προορίζονται για να ανοίγουν το πάνω μέρος των μπουκαλιών, να σκίζουν συσκευασίες ή να μασούν σκληρά αντικείμενα», είπε στην HuffPost ο Δρ. Jarrett Manning, αισθητικός οδοντίατρος εμφυτευμάτων.

Επίσης, η τακτική αυτή ασκεί περιττή πίεση στα δόντια σας. «Η χρήση των δοντιών με αυτόν τον τρόπο μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, σπασμένα ή ραγισμένα δόντια, ριζικά κανάλια ή ακόμα και δόντια που χρειάζονται εξαγωγή», πρόσθεσε ο Δρ. Manning.

4. Αποφεύγουν να τρώνε ζαχαρωτά

Οι κολλώδεις καραμέλες και τα ζαχαρωτά είναι όλα τρόφιμα τα οποία αποφεύγουν οι οδοντίατροι. Κι αυτό γιατί μπορούν να κολλήσουν στις αυλακώσεις των δοντιών και ανάμεσα στα δόντια σας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα, είπε η Δρ. Soncini. Μπορούν επίσης να βγάλουν τα σφραγίσματα.

Πέρα από τα ζαχαρωτά, η Δρ. Peterson είπε ότι αποφεύγει συγκεκριμένα τις ξινές τσίχλες. «Τις θεωρώ εξαιρετικά κακές. Είναι κολλώδεις, εξαιρετικά ζαχαρούχες και όξινες -γι’ αυτό έχουν ξινή γεύση», τόνισε.

5. Δεν καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ

Είναι γνωστό ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι καλή για την υγεία του ήπατος, τον κίνδυνο καρκίνου ή την ποιότητα του ύπνου σας. Ο Δρ. Manning είπε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι κακή και για τα δόντια σας.

«Το αλκοόλ οδηγεί σε ξηροστομία και μειώνει την παραγωγή σάλιου και επειδή ο ρόλος του σάλιου είναι να βοηθά στον καθαρισμό του στόματος, να προστατεύει τα δόντια και να εξουδετερώνει τα οξέα, η μείωση του σάλιου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας», εξήγησε.

6. Δεν χρησιμοποιούν οδοντόβουρτσα με πολύ σκληρές τρίχες

Η Δρ. Peterson είπε ότι συνιστά οδοντόβουρτσες με μαλακές τρίχες για διάφορους λόγους. Οι οδοντόβουρτσες με σκληρές και μέτριες τρίχες μπορούν να λειάνουν τα ούλα, έτσι που να προκαλέσουν μεγαλύτερη ύφεση και είναι δύσκολο να διορθώσετε την ύφεση μόλις συμβεί. Επίσης, οι οδοντόβουρτσες με σκληρές ή μέτριες τρίχες μπορεί να είναι λειαντικές για τα δόντια σας γενικά.

7. Δεν καπνίζουν

«Δεν θα κάπνιζα ποτέ. Το κάπνισμα όχι μόνο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στοματικής υγείας, αποχρωματισμό των δοντιών και σε ακραίες περιπτώσεις, καρκίνο του στόματος», είπε τέλος ο Δρ. Manning.

Το κάπνισμα είναι μια δύσκολη συνήθεια για να την κόψετε, αλλά υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για να σας βοηθήσουν να επιτύχετε αυτόν τον στόχο. Εάν δεν καπνίζετε, μην το ξεκινήσετε.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top