Επίμονος βήχας: Πόσες εβδομάδες είναι φυσιολογικό να διαρκέσει και πότε δεν πρέπει να πάρετε φάρμακα

βήχας

Ο βήχας μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού είναι συχνός και, στις περισσότερες περιπτώσεις, θα υποχωρήσει με τον καιρό, σύμφωνα με ένα άρθρο στο CMAJ (Canadian Medical Association Journal).

Με την περίοδο λοιμώξεων του αναπνευστικού να ευδοκιμεί σε ολόκληρη τη χώρα, πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από μεταμολυσματικό βήχα ή βήχα που διαρκεί εβδομάδες μετά την υποχώρηση της αρχικής λοίμωξης.

«Το να καθησυχάζουμε τους ασθενείς ότι ο μεταμολυσματικός βήχας είναι χρονικά περιορισμένος και η υπομονή είναι σημαντική, μπορεί να μειώσει τις περιττές και δαπανηρές συνταγές φαρμάκων, όπως τα αντιασθματικά ή τα αντιβιοτικά», δήλωσε ο Δρ. Kevin Liang, οικογενειακός γιατρός και κλινικός εκπαιδευτής στο Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής στο University of British Columbia.

«Τα περισσότερα μεταμολυσματικά συμπτώματα βήχα θα βελτιωθούν χωρίς φαρμακευτική αγωγή», προσθέτει χαρακτηριστικά ο ειδικός.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον μεταμολυσματικό βήχα

  • Ο μεταμολυσματικός βήχας είναι συχνός, επηρεάζοντας περίπου το 11% έως 25% των ενηλίκων μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού και μπορεί να διαρκέσει έως και οκτώ εβδομάδες.
  • Η διάγνωση απαιτεί πρώιμη αναπνευστική λοίμωξη και αποκλεισμό άλλων μεταμολυσματικών μιμήσεων βήχα, όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
  • Ελέγξτε για χαρακτηριστικά σημάδια και διάρκεια του βήχα. Συμπτώματα όπως δυσκολία στην κατάποση, υπερβολική δύσπνοια και βήχας με αίμα μπορεί να απαιτούν διερεύνηση. Όσα πρέπει να προσέχετε περιλαμβάνουν ιστορικό υποτροπιάζουσας πνευμονίας ή εκτεταμένο ιστορικό καπνίσματος και ο βήχας που διαρκεί περισσότερο από οκτώ εβδομάδες χρήζει περαιτέρω αξιολόγησης.
  • Δεν υπάρχουν επαρκεί στοιχεία για ένα φάρμακο που να λειτουργεί για να σταματήσει τον μεταμολυσματικό βήχα. Τα στοιχεία δείχνουν μικρό όφελος με συσκευές εισπνοής ή από του στόματος φάρμακα για τη θεραπεία του βήχα. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να είναι αρκετά δαπανηρά και να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.
  • Ο καθησυχασμός και η εκπαίδευση του ασθενούς είναι κρίσιμες. Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να συμβουλεύουν τους ασθενείς να κανονίσουν ένα ραντεβού παρακολούθησης για περαιτέρω διερεύνηση εάν ο βήχας τους δεν έχει υποχωρήσει εντός οκτώ εβδομάδων ή εάν εμφανιστούν νέα συμπτώματα.

 

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top