Το συμπλήρωμα που ρίχνει τη χοληστερίνη έως και 12% και προστατεύει την καρδιά

συμπλήρωμα, φυτικές στερόλες

Σε όλο τον κόσμο, οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου, με σχεδόν 20 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Η καρδιαγγειακή νόσος περιλαμβάνει μια σειρά καταστάσεων που επηρεάζουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, όπως εγκεφαλικά επεισόδια και στεφανιαία νόσο.

Το τελευταίο είναι το πιο θανατηφόρο από όλα τα καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς στο Ηνωμένο Βασίλειο συνδέεται με έναν θάνατο κάθε οκτώ λεπτά. Εμφανίζεται όταν η ροή του πλούσιου σε οξυγόνο αίματος προς τον καρδιακό μυ εμποδίζεται ή μειώνεται.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν στις καρδιαγγειακές παθήσεις, με τη διατροφή, τη γενετική και το κατά πόσον ασκείστε να παίζουν κάποιο ρόλο. Η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνουν επίσης σημαντικά τον κίνδυνο.

Επομένως, οποιαδήποτε μέτρα μπορείτε να λάβετε για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο είναι ζωτικής σημασίας. Ένας ειδικός μοιράστηκε στην Express.co.uk έναν απλό τρόπο για να γίνει αυτό.

Πώς οι φυτικές στερόλες μπορούν να προστατεύσουν την καρδιά

Ο διατροφολόγος και συγγραφέας του Unprocess Your Life, Rob Hobson, συμβούλεψε να προσθέσετε ένα συγκεκριμένο συμπλήρωμα στην καθημερινή σας ρουτίνα για να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με τον ειδικό, η λήψη συμπληρωμάτων φυτικών στερολών θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στην προστασία από καρδιακές παθήσεις.

«Οι φυτικές στερόλες ξεχωρίζουν ως το κορυφαίο συμπλήρωμα για την υγεία της καρδιάς, κυρίως λόγω της αποτελεσματικότητάς τους στη μείωση της χοληστερόλης, έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Λειτουργούν μιμούμενες τη χοληστερόλη στο σώμα και ανταγωνίζονται για την απορρόφηση, με αποτέλεσμα να απορροφάται λιγότερη χοληστερόλη από το έντερο στην κυκλοφορία του αίματος», είπε ο Hobson και πρόσθεσε:

«Επίσης δίνουν σήμα στο συκώτι να παράγει λιγότερη χοληστερόλη, βοηθώντας στη διατήρηση χαμηλότερων επιπέδων. Φυσικά, οι φυτικές στερόλες μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη έως και 12% χωρίς παρενέργειες».

Τι λένε τα επιστημονικά στοιχεία για το συμπλήρωμα φυτικών στερολών

Ο ειδικός, μάλιστα, αναφέρθηκε σε μια επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition το 2005, η οποία μέτρησε τη χρήση φυτικών στερολών σε 29 ασθενείς. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι φυτικές στερόλες είναι αποτελεσματικές στη μείωση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας («κακής»-LDL χοληστερόλης) και της μη-HDL χοληστερόλης τόσο σε διαβητικά όσο και σε μη διαβητικά άτομα.

«Η κατανάλωση φυτικών στερολών μπορεί να υπάρχει ως διατροφική στρατηγική διαχείρισης για την υπερχοληστερολαιμία (υψηλή χοληστερόλη) σε άτομα με διαβήτη τύπου 2», επισημαίνει ο ειδικός.

Αν και είναι δυνατό να λαμβάνετε φυτικές στερόλες από τη διατροφή, ο Hobson συνέστησε συμπληρώματα ως έναν τρόπο για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετά.

«Ενώ η διατροφή είναι ζωτικής σημασίας, η επίτευξη της βέλτιστης ποσότητας στερολών από τα τρόφιμα είναι δύσκολη. Η μέση δίαιτα παρέχει μόνο 200 mg έως 400 mg στερολών ημερησίως, με τις χορτοφαγικές δίαιτες να προσφέρουν έως και 800 mg», ανέφερε ο ειδικός και κατέληξε:

«Ωστόσο, για να επηρεαστούν σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης, απαιτούνται ημερήσιες δόσεις από δύο έως τρία γραμμάρια. Τα συμπληρώματα φυτικής στερόλης μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν παράλληλα με στατίνες, ενισχύοντας τη μείωση της χοληστερόλης υπερδιπλασιάζοντας τη δόση των στατινών».

Όλο Υγεία

Scroll to Top