Οι 5 συνήθειες που μπορεί να σώσουν την καρδιά μας σύμφωνα με καρδιολόγο

καρδιά, καρδιολόγο

Γιατί είναι τόσο σημαντική η υγεία της καρδιάς σας; Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες.

Ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε 36 δευτερόλεπτα στις Ηνωμένες Πολιτείες από καρδιαγγειακή νόσο και περίπου 659.000 άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιακές παθήσεις κάθε χρόνο. Δηλαδή 1 στους 4 θανάτους οφείλεται σε καρδιαγγειακά.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι ειδικοί της Intermountain Health λένε ότι είναι ζωτικής σημασίας να μεριμνούμε για την καρδιαγγειακή μας υγεια.

Για να μας βοηθήσουν να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, οι ειδικοί από το Intermountain Health Heart and Vascular Program επιχειρούν να μας δείξουν τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την υγεία της καρδιάς μας. Δείτε τι προτείνουν…

Τσεκάρετε τα πέντε πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε σήμερα για να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας και να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, που προτείνει Δρ. Kent Meredith, MD, επεμβατικόε καρδιολόγοε στο Intermountain Health.

«Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν αρκετά σχετικά απλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και η εφαρμογή οποιουδήποτε από αυτά τα βήματα μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη μελλοντική υγεία της καρδιάς σας», είπε ο Meredith.

  1. Να γυμνάζεστε καθημερινά
  2. Διατηρήστε ένα φυσιολογικό βάρος
  3. Κάντε μια αξονική
  4. Μάθετε τους αριθμούς της υγείας σας
  5. Κόψτε το κάπνισμα. Εάν δεν καπνίζετε ή δεν καπνίζετε, μην ξεκινήσετε

1. Να γυμνάζεστε  καθημερινά

Ο Meredith συνιστά να αφιερώνετε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα για άσκηση: «Ιδανικά, η άσκηση πρέπει να γίνεται καθημερινά χωρίς διακοπή και να περιλαμβάνει την εξάσκηση μεγάλων μυϊκών ομάδων με περπάτημα, ποδηλασία, κολύμπι, κωπηλασία, διάδρομο κ.α.», προτείνει ο Meredith. «Αυτό θα σας αποφέρει τεράστια οφέλη για την υγεία σας σε 10 και 20 χρόνια από τώρα, επιτρέποντάς σας να απολαύσετε τη σύνταξή σας υγιής».

2. Διατηρήστε ένα φυσιολογικό βάρος

Ο Meredith σας προτείνει να θέσετε έναν ρεαλιστικό στόχο και να εργαστείτε συστηματικά για αποκτήσετε ή να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό βάρος. Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και συνδέεται με άλλες σοβαρές παθήσεις, όπως ο διαβήτης. Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας γενικά και συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

«Μικρές σταδιακές αλλαγές μπορεί να είναι πιο εφικτές, ενώ έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας», είπε ο Meredith.

3. Κάντε μια αξονική

Γνωρίστε τον κίνδυνο που αντιμετωπίζετε κάνοντας μια αξονική τομογραφία για να προσδιορίσετε το ποσοστό αθηρωμάτωσης της στεφανιαίας αρτηρίας σας

«Υπολογίστε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σας και εάν είστε άνω των 40 ετών, σκεφτείτε να κάνετε μια αξονική τομογραφία στεφανιαίων αρτηρίων, ώστε να γνωρίζετε σε τι κατάσταση βρίσκεστε. Αυτό επιτρέπει την έγκαιρη ανίχνευση της “σιωπηλής” καρδιακής νόσου προτού εμφανιστούν συμπτώματα», είπε ο Meredith .

4. Μάθετε τους αριθμούς της υγείας σας

Κάντε έναν ετήσιο έλεγχο με μετρήσεις αρτηριακής πίεσης, χοληστερόλης, γλυκόζης αίματος.

Ελέγξτε την πίεσή σας

Η διατήρηση της αρτηριακής σας πίεσης σε αποδεκτά όρια μπορεί να σας κρατήσει υγιέστερους μέχρι τα γεράματα.

Τα επίπεδα μικρότερα από 120/80 mm Hg είναι τα βέλτιστα. Η υψηλή αρτηριακή πίεση ορίζεται όταν η συστολική πίεση ξεπερνάει τα 130-139 mm Hg (ο μεγαλύτερος αριθμός σε μια ένδειξη) ή τα 80-89 mm Hg για τη διαστολική πίεση (ο μικρός αριθμός).

Ελέγξτε τη χοληστερόλη σας

Τα υψηλά επίπεδα της κακής χοληστερόλη, μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις. Ο γιατρός σας μπορεί να θεωρήσει τη καλή χοληστερόλη ως τον προτιμώμενο αριθμό για παρακολούθηση, αντί για τη συνολική χοληστερόλη, επειδή μπορεί να μετρηθεί  χωρίς να προηγηθεί  νηστεία και υπολογίζεται αξιόπιστα από τις αιματολογικές εξετάσεις.

Διαχειριστείτε το σάκχαρό σας

Τα περισσότερα από τα τρόφιμα που τρώμε μετατρέπονται σε γλυκόζη (ή σάκχαρο στο αίμα) που το σώμα χρησιμοποιεί ως ενέργεια. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν την καρδιά, τα νεφρά, τα μάτια και τα νεύρα σας. Η παρακολούθηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c μπορεί να είναι αποτελεσματική για τον μακροπρόθεσμο έλεγχο της κατάστασης σε άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη.

5. Κόψτε το κάπνισμα και εάν δεν καπνίζετε μην ξεκινήσετε

Η χρήση προϊόντων εισπνεόμενης νικοτίνης, που περιλαμβάνει παραδοσιακά τσιγάρα, ηλεκτρονικά τσιγάρα και άτμισμα, είναι η κύρια αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί. Τα εισπνεόμενα προϊόντα που σχετίζονται με τη νικοτίνη ευθύνονται για περίπου το ένα τρίτο όλων των θανάτων από καρδιακές παθήσεις. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ περίπου το ένα τρίτο των παιδιών στις ΗΠΑ ηλικίας 3-11 ετών εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα ή στο άτμισμα.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top