Η σοκολάτα βοηθά τις γυναίκες να ζουν περισσότερο και πιο ευτυχισμένες, σύμφωνα με έρευνα

σοκολάτα

Μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα αυτή τη γλυκιά αμαρτία. Οι έρευνες δείχνουν ότι η σοκολάτα έχει πολλά οφέλη για την υγεία σας όταν καταναλώνετε με μέτρο.

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι οι αντιοξειδωτικές φλαβανόλες στους κόκκους κακάο μπορεί να αποτρέψουν την κυτταρική βλάβη, η οποία διαταράσσει τις ορμόνες και τα σήματα του εγκεφάλου, όπως υποστηρίζουν.

Στο πλαίσιο ιαπωνικής μελέτη βρέθηκε ότι εάν τρώτε ένα κομμάτι σοκολάτα κάθε μέρα για οκτώ εβδομάδες μειώνονται τα αρνητικά συναισθήματα, η κατάθλιψη και το άγχος .

Οι αντιοξειδωτικές φλαβανόλες στους κόκκους κακάο μπορεί να αποτρέψουν την κυτταρική βλάβη, η οποία διαταράσσει τις ορμόνες και τα σήματα του εγκεφάλου, λένε οι ερευνητές. Οι φλαβανόλες συγκεντρώνονται περισσότερο στις πιο σκούρες ποικιλίες κακάο που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σοκολάτας.

Ειδικότερα, στη μελέτη από το Ιατρικό και Οδοντιατρικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο, συμμετείχαν 60 υγιείς γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών, οι οποίες έλαβαν είτε ένα ρόφημα σοκολάτας είτε ένα που είχε την ίδια γεύση, αλλά δεν περιείχε κακάο.

Μετά από δύο μήνες, όσες γυναίκες έπιναν κακάο σημείωσαν καλύτερη βαθμολογία σε μια κλίμακα διάθεσης. Είπαν επίσης ότι η καλή διάθεση και η ενέργειά τους ενισχύθηκαν.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης ο ερευνητής καθηγητής Masakazu Terauchi επεσήμανε ότι «Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι σε γυναίκες μέσης ηλικίας, το εκχύλισμα κακάο μειώνει την κατάθλιψη, την κούραση και το άγχος και βελτιώνει τη θετική διάθεση. Οι φλαβανόλες του κακάο μπορεί να είναι μια χρήσιμη τροφή που μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση των μεσηλίκων γυναικών».

Μια ακόμα μελέτη του Πανεπιστημίου του Surrey διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπαιρναν συμπληρώματα κακάο είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και πιο ελαστικά αιμοφόρα αγγεία μέσα σε τρεις ώρες.

σοκολάτα

Η σοκολάτα προστατεύει από ασθένειες

Σημαντικά είναι τα ευρήματα μιας ακόμα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Βασίστηκε στη μελέτη των αρχείων από 84.709 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες στις ΗΠΑ για μια περίοδο 19 ετών.

Το συμπέρασμα ήταν ότι όσες έτρωγαν σοκολάτα είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις και ορισμένους τύπου καρκίνου, σε σύγκριση με όσες δεν έτρωγαν.

Μάλιστα ο κίνδυνος μειωνόταν περαιτέρω με τη συχνότερη κατανάλωση, με τον χαμηλότερο κίνδυνο να παρατηρείται σε όσες κατανάλωναν μία μερίδα σοκολάτας κάθε μέρα!

Η επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ Yangbo Sun από το Πανεπιστήμιο του Τενεσί, τόνισε ότι ενώ οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κατανάλωσης σοκολάτας στην υγεία “παραμένουν ασαφείς”, η μελέτη βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης σοκολάτας και ενός “μετρίως χαμηλότερου κινδύνου θανάτου”.

Η επιφυλακτικότητα της Δρ Sun προέρχεται από το γεγονός ότι η σοκολάτα, ενώ περιέχει ευεργετικά συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή, περιέχει επίσης ζάχαρη και λίπος που σχετίζονται με την αύξηση βάρους οπότε χρειάζονται προσοχή οι ποσότητες που καταναλώνουμε.

Όλο Υγεία

Scroll to Top