Καρκίνος στο πάγκρεας: Το προειδοποιητικό σημάδι στα πόδια που μπορεί να είναι σύμπτωμα

καρκίνος στο πάγκρεας

Το πάγκρεας είναι ένα όργανο που βρίσκεται στην κοιλιά, ακριβώς πίσω από το στομάχι. Οι κύριες λειτουργίες του είναι να βοηθά στην πέψη των τροφών και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ο 10ος πιο κοινός τύπος καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ο πέμπτος πιο θανατηφόρος. Αντιπροσωπεύει σχεδόν 10.000 θανάτους κάθε χρόνο, δηλαδή 26 την ημέρα. Ένας λόγος που κάνει την ασθένεια τόσο θανατηφόρα είναι το γεγονός ότι μπορεί να μην έχει συμπτώματα ή τα συμπτώματα μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν, σύμφωνα με το NHS.

Μερικά συμπτώματα μπορεί επίσης να εμφανιστούν στα πιο απίθανα μέρη, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν εύκολα να μπερδευτούν με κάτι άλλο. Ένα τέτοιο σύμπτωμα μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και στα πόδια και τους αστραγάλους.

Το σύμπτωμα στα πόδια που μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του παγκρέατος

Το Pancreatic Cancer UK περιγράφει πώς οι ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος που πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους μπορεί να έχουν συσσωρευμένο υγρό στα πόδια και στα πέλματά τους. Αυτό είναι γνωστό ιατρικά ως οίδημα και μπορεί να είναι άβολο και επώδυνο. Μπορεί επίσης να δυσκολέψει τη σωστή μετακίνηση.

«Υγρό μπορεί επίσης να συσσωρευτεί σε άλλα μέρη του σώματός σας, όπως τα χέρια, τα πόδια και τα πέλματά σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο που ονομάζεται οίδημα. Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν οίδημα στα γεννητικά τους όργανα. Το οίδημα μπορεί να είναι άβολο και επώδυνο και μπορεί να κάνει πιο δύσκολο να μετακινηθείτε», εξηγεί η φιλανθρωπική οργάνωση.

Η ασθένεια μπορεί επίσης να προκαλέσει συσσώρευση υγρού στην κοιλιά, μια κατάσταση που είναι γνωστή ως ασκίτης. «Μπορεί να έχετε πρήξιμο στην κοιλιά σας και μπορεί να αισθάνεστε χορτάτοι γρήγορα όταν τρώτε», λέει το Pancreatic Cancer UK και προσθέτει:

«Μπορεί να δυσκολεύεστε να μετακινηθείτε και να σας κόβεται η ανάσα. Μπορεί επίσης να δυσκολεύεστε να νιώσετε άνετα όταν ξαπλώνετε ανάσκελα ή στο πλάι. Μπορεί να σας φαίνεται πιο άνετο να χρησιμοποιείτε μαξιλάρια για να στηρίζετε τον εαυτό σας όταν κοιμάστε».

Εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ενημερώστε το γιατρό σας.

Άλλα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος

Άλλα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Το ασπράδι των ματιών σας ή το δέρμα σας κιτρινίζουν (ίκτερος) και μπορεί επίσης να έχετε φαγούρα στο δέρμα
 • Πιο σκούρα ούρα και πιο ανοιχτά κόπρανα από το συνηθισμένο
 • Απώλεια όρεξης ή απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια
 • Αίσθημα κούρασης ή έλλειψη ενέργειας
 • Υψηλή θερμοκρασία ή αίσθηση ζέστης ή ρίγη.

Το NHS αναφέρει ότι η ασθένεια μπορεί επίσης να επηρεάσει την πέψη σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει:

 • Αίσθημα αδιαθεσίας ή πραγματική ασθένεια
 • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή άλλες αλλαγές στην κένωση του εντέρου
 • Πόνος στο πάνω μέρος της κοιλιάς και της πλάτης σας, ο οποίος μπορεί να είναι χειρότερος όταν τρώτε ή ξαπλώνετε και καλύτερα όταν γέρνετε προς τα εμπρός
 • Συμπτώματα δυσπεψίας, όπως αίσθημα φουσκώματος.

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα καρκίνου του παγκρέατος, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Δεν είναι πάντα σαφές γιατί κάποιος αναπτύσσει καρκίνο του παγκρέατος, αλλά διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο για τη νόσο εάν:

 • Είστε άνω των 65 ετών -δεν είναι πολύ συχνός σε άτομα κάτω των 40 ετών
 • Έχετε ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως χρόνια παγκρεατίτιδα
 • Υπάρχει ιστορικό καρκίνου του παγκρέατος στην οικογένειά σας.

Το οίδημα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο στο πάγκρεας. Μπορεί να έχει κάποιες λιγότερο σοβαρές αιτίες, όπως να στέκεστε ή να κάθεστε στην ίδια θέση για πολύ καιρό, να τρώτε πολύ αλμυρό φαγητό, να είστε υπέρβαροι, να είστε έγκυος και να παίρνετε ορισμένα φάρμακα.

Ωστόσο, μπορεί επίσης να προκληθεί από:

 • Ένα τραυματισμό – όπως διάστρεμμα ή κάκωση
 • Τσίμπημα εντόμου
 • Προβλήματα με τα νεφρά, το συκώτι ή την καρδιά σας
 • Ένα θρόμβο αίματος
 • Μια μόλυνση.
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top