Η μάχη με τον καρκίνο του παγκρέατος μέσα από τα μάτια των ασθενών

καρκίνο του παγκρέατος

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών «ΚΕΦΙ» Αθηνών διοργάνωσε με επιτυχία την Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Παγκόσμια Ημέρα για τον καρκίνο του παγκρέατος – Αναζητώντας το φαινομενικά αδύνατο», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή καταξιωμένων επιστημόνων, ασθενών και φροντιστών.

Η τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί ως «Η παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του παγκρέατος» και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την συγκεκριμένη κακοήθεια.

Η ημερίδα  ξεκίνησε με το χαιρετισμό της Ζωής Γραμματόγλου, Προέδρου ΔΣ του Συλλόγου ΚΕΦΙ, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, της παραπομπής σε εξειδικευμένους επιστήμονες, στις ευρωπαϊκές σχετικές οδηγίες και στην ανάγκη οργανωμένων εξειδικευμένων κέντρων. Ακολούθως, χαιρετισμό απηύθυνε η Σίσσυ Κολυβά, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου ΠΑΣΤΕΡ, η οποία αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι ασθενείς είναι ισότιμοι εταίροι στις έρευνες που συμμετέχουν και δικαιούνται να ενημερώνονται για αυτές.

Η πορεία με τη νόσο: Τρεις ασθενείς και δύο φροντιστές καταθέτουν την εμπειρία τους

Τη συζήτηση που έγινε μεταξύ τριών ασθενών με καρκίνο παγκρέατος και δύο φροντιστών, συντόνισε η δημοσιογράφος Αιμιλία Σταθάκου. Αναφέρθηκαν στη δική τους εμπειρία στην πορεία τους με τη νόσο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην πολυετή πορεία του με τη νόσο, στη σημασία της τυχαίας ανακάλυψής της, στα συμπτώματα που είχε και στο τι αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια, τονίζοντας τη σημασία της φροντίδας που επέδειξαν οι γιατροί.

Ο κ. Παντελίδης αναφέρθηκε στη δική του εμπειρία, ενώ τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της θετικής ψυχολογίας και του υποστηρικτικού στενού περιβάλλοντος, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη νόσο του.

Η Τζαμάρα Χάνη αναφέρθηκε στο ότι νόσησε το 2011 και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσής της και την πορεία που ακολούθησε η υγεία της.

Από την πλευρά των φροντιστών το λόγο έλαβε η κα Εμμανουήλ, η οποία αναφέρθηκε στην πορεία του συζύγου της, που δυστυχώς δεν είχε αίσιο τέλος και στα ερωτηματικά που της έχουν δημιουργηθεί αναφορικά με την πληρότητα της θεραπείας του συζύγου και της πορείας της νόσου του.

Η κα Αρβανίτη αναφέρθηκε στην πορεία της νόσου του συζύγου της που δεν είχε καλή κατάληξη και στην ψυχολογία που είχε ο σύζυγός της, ακόμα και στο τέλος, να τους ενθαρρύνει και να τους στηρίζει όλους δίνοντάς τους εκείνος δύναμη.

Πρώιμη διάγνωση και έγκαιρη θεραπεία

Στην ημερίδα συμμετείχαν έγκριτοι επιστήμονες οι οποίοι ανέλυσαν όλα τα νεότερα διαγνωστικά και θεραπευτικά δεδομένα, τονίζοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.

«Η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος σε χειρουργήσιμο και ιδανικά σε θεραπεύσιμο στάδιο παραμένει μια πρόκληση. Λόγω της χαμηλής επίπτωσης της νόσου στον γενικό πληθυσμό και της απουσίας μιας ειδικής και πρακτικής διαγνωστικής εξέτασης ο προληπτικός έλεγχος δεν είναι εφικτός. Έως σήμερα είναι κρίσιμη η ευαισθητοποίηση για την αναγνώριση των κλινικών συμπτωμάτων ιδιαίτερα στις ομάδες με παράγοντες κινδύνου. Η στοχευμένη έρευνα στην ανάπτυξη πρωτοκόλλων πρώιμης διάγνωσης σε προ-κλινικό στάδιο αποτελεί σημαντική προτεραιότητα στην βελτίωση της επιβίωσης από τον καρκίνο του παγκρέατος», ανέφερε ο Θεόδωρος Τσίρλης, PhD, PGCert, FRCS (Gen Surg), FEBS (HPB), Γενικός Χειρουργός, Επιμελητής Α΄ Xειρουργικής Ογκολογικής Κλινικής Γ.Α.Ο.Ν.Α «Ο Άγιος Σάββας.

«Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι πολύ δύσκολος στη θεραπεία του σε όλα τα στάδια, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των νέων ενηλίκων που νοσούν τα τελευταία χρόνια. Με τη βιολογία ανιχνεύουμε αν υπάρχουν συγκεκριμένα γονίδια, τα οποία μεταλλασσόμενα μπορούν να δράσουν. Ο καρκίνος του παγκρέατος αναλυόμενος ανέδειξε τέσσερα μεταλλαγμένα γονίδια: KRAS, TP53, SMAD4, CDKN2A. Υπάρχουν στοχευμένες θεραπείες αναλύοντάς τα, προκειμένου να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», ανέφερε από την πλευρά της η Ζένια Σαριδάκη Ζώρα, Παθολόγος Ογκολόγος, Πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), Διευθύντρια στην Α᾽ Ογκολογική Κλινική «Metropolitan Hospital», Αθήνα, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ογκολογικού Τμήματος «Ασκληπιός ΔΙΑΓΝΩΣΙΣ», Ηράκλειο Κρήτης.

Οι βασικότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις του καρκίνου παγκρέατος είναι η χειρουργική, η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία.

Η εφαρμογή τους εξαρτάται από την έκταση του καρκίνου, που διακρίνεται γενικά σε 3 κατηγορίες: την τοπική (χειρουργήσιμη) νόσο, την τοπικά προχωρημένη (ανεγχείρητη) και τη μεταστατική νόσο. Η τοπική νόσος αφορά το 15-20% των περιπτώσεων, η τοπικά προχωρημένη το 25-35% και η μεταστατική το 50-55%, ανέφερε ο Γεώργιος Παπαξοΐνης, Παθολόγος Ογκολόγος, Επιμελητής Α’, Β’ Παθολογική Ογκολογική Κλινική Γ.Α.Ο.Ν.Α «Ο Άγιος Σάββας».

Όλο Υγεία

Scroll to Top