Λίπος στο συκώτι: Γιατρός αποκαλύπτει το Νο1 «σύμπτωμα» που δεν πρέπει να αγνοήσετε

συκώτι

Το συκώτι είναι ένα από τα πιο σημαντικά μας όργανα που εκτελεί εκατοντάδες σημαντικές λειτουργίες στο σώμα.

Αυτές περιλαμβάνουν τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια και την απομάκρυνση των τοξινών από το αίμα.  Επομένως, οποιαδήποτε βλάβη στο ήπαρ μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις. Η  λιπώδης ηπατική νόσος είναι ο πιο κοινός τύπος ηπατικής νόσου, με το ένα τρίτο των ενηλίκων να πιστεύεται ότι βρίσκεται σε πρώιμα στάδια.

Όπως υποδηλώνει το όνομα αυτή η κατάσταση προκαλείται από τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ. Αν και αυτό μπορεί να μην προκαλεί αρχικά κανένα πρόβλημα, με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη του ήπατος.

Και αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση, ηπατική ανεπάρκεια, καρκίνο και ακόμη και θάνατο. Επομένως, η διάγνωση της πάθησης το συντομότερο δυνατό θα μπορούσε να είναι σωτήρια.

Ωστόσο, ένας ειδικός προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει. Ο γαστρεντερολόγος γιατρός Saurabh Sethi, από τις ΗΠΑ, αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με λιπώδη ηπατική νόσο δεν θα νιώσουν «απολύτως τίποτα».

Μιλώντας στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok, είπε: «Κανείς δεν σας το είπε αυτό πριν, αλλά το νούμερο ένα πιο κοινό σύμπτωμα σε άτομα με λιπώδη ηπατική νόσο, είτε πρόκειται για αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος είτε για μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, είναι το «απολύτως τίποτα».

«Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από λιπώδη ηπατική νόσο δεν έχουν συμπτώματα». Εξήγησε ότι η ασθένεια εντοπίζεται συνήθως με ιατρικές εξετάσεις.

«Συνήθως ανακαλύπτεται, όταν κάποιος υποβάλλεται σε εξέταση αίματος ή οποιαδήποτε απεικονιστική σάρωση, όπως υπερηχογράφημα, η οποία δείχνει είτε μη φυσιολογική ηπατική απεικόνιση είτε δείχνει εναπόθεση λίπους στο ήπαρ.

Αλλά αυτό μπορεί να μην εμφανιστεί σε όλες τις περιπτώσεις της νόσου, προειδοποίησε. Ο Δρ Sethi είπε: «Το λιπώδες ήπαρ είναι μια πολύ δύσκολη ασθένεια επειδή το 50 τοις εκατό των ανθρώπων μπορεί να έχουν φυσιολογικά ηπατικά ένζυμα».

Ο ειδικός συνέστησε να ζητήσετε από το γιατρό σας έναν έλεγχο εάν είστε υψηλού κινδύνου για τη νόσο λέγοντας: «Μιλήστε λοιπόν με το γιατρό σας για το εάν ο έλεγχος για λιπώδη ηπατική νόσο είναι απαραίτητος για εσάς». 

Ο Δρ Sethi πρόσθεσε: «Στην κατηγορία αυτή (που πρέπει να εξεταστούν) ανήκουν άτομα με οικογενειακό ιστορικό λιπώδους ηπατικής νόσου, εάν έχετε κάνει χρήση αλκοόλ για μεγάλο χρονικό διάστημα και εάν υποφέρετε από μεταβολικό σύνδρομο συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη ή της υψηλής χοληστερόλης».

Σύμφωνα με το NHS, δεν υπάρχουν «συνήθως» συμπτώματα λιπώδους ηπατικής νόσου στα αρχικά στάδια.  Συνήθως, διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν για άλλο λόγο», λέει ο ΠΟΥ.

Ωστόσο, ορισμένα άτομα με λιπώδη ηπατική νόσο μεταγενέστερου σταδίου μπορεί να εμφανίσουν:

  • Ένας πόνο στην πάνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς (πάνω από την κάτω δεξιά πλευρά των πλευρών)
  • Εξαιρετική κούραση
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Αδυναμία.

Εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε ανεξήγητα συμπτώματα ή είστε υψηλού κινδύνου για ηπατική νόσο, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top