Εξετάσεις αίματος: 7 πληροφορίες για την υγεία σας που δεν γνωρίζετε ότι μπορούν να αποκαλύψουν

Εξετάσεις αίματος

Θα εκπλαγείτε όταν δείτε τι μπορείτε να μάθετε για τον οργανισμό σας από μια απλή εξέταση αίματος.

Σε μια συνηθισμένη εξέταση αίματος, αντλείται 1-3 κουταλιές του γλυκού αίμα από το σώμα σας, μέσω μιας βελόνας. Μπορεί αυτή η ποσότητα να μην είναι μεγάλη, αλλά ένας γιατρός μπορεί να καταλάβει πολλά από αυτή.

Ένας πλήρης έλεγχος, ο οποίος λαμβάνει χώρα μία φορά τον χρόνο, στο πλαίσιο του ετήσιου check up, μετράει τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια. Όλα αυτά τον βοηθούν να λάβει μια καλή εικόνα της γενικότερης υγείας σας και να εντοπίσει διάφορα προβλήματα που μπορεί να έχετε, από την αναιμία μέχρι τη λευχαιμία. Ο γιατρός σας θα ελέγξει επίσης αν έχετε κάποιον ιό, θα κοιτάξει τις ορμόνες σας και άλλες ουσίες.

Πάμε να δούμε ποια είναι τα πράγματα που μπορεί να καταλάβει ένας γιατρός για την υγεία σας, από μια εξέταση αίματος:

  1. Εγκυμοσύνη (πριν σταματήσετε να έχετε περίοδο)
  2. Τη γονιμότητά σας
  3. Τη βιολογική σας ηλικία
  4. Το άγχος ή την κατάθλιψη
  5. Κίνδυνος εμφάνισης άνοιας
  6. Διάσειση
  7. Τα νεφρά σας δεν λειτουργούν σωστά

εξέταση αίματος

1.Εγκυμοσύνη (πριν σταματήσετε να έχετε περίοδο)

Ένα τεστ ούρων μπορεί να ανιχνεύσει την ορμόνη της εγκυμοσύνης μία-δύο μέρες πριν είναι να εμφανιστεί η περίοδός σας. Ένα τεστ αίματος όμως, μπορεί να ανιχνεύσει την εγκυμοσύνη ακόμα κι αν βρίσκεται σε πολύ μικρότερα επίπεδα, σε σχέση με το τεστ ούρων. Άρα, το τεστ αίματος εντοπίζει την εγκυμοσύνη, λίγες μέρες νωρίτερα από το τεστ ούρων.

2. Τη γονιμότητά σας

Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα στοιχεία που μπορεί να βρει ένας γιατρός για τα μητρικά μιας γυναίκας, από το αίμα. Η εξέταση, μπορεί να δείξει την ηλικία των ωαρίων, για παράδειγμα, παράγοντας ο οποίος επηρεάζει το κατά πόσο μπορεί μια γυναίκα να μείνει έγκυος ή όχι, δηλαδή τη γονιμότητά της.

3. Τη βιολογική σας ηλικία

Η μέρα που γεννηθήκατε, ορίζει την χρονολογική σας ηλικία, αλλά διάφοροι γενετικοί παράγοντες και ο τρόπος ζωής σας, μπορούν να επηρεάσουν την βιολογική σας ηλικία. Μπορεί δηλαδή, για παράδειγμα να είστε 60 χρονών, αλλά αν ζείτε υγιεινά, γυμνάζεστε, τρέφεστε ισορροπημένα και δεν καπνίζετε, να έχετε βιολογική ηλικία ενός 50χρονου. Τα κύτταρα μπορούν να δείξουν την βιολογική σας ηλικία, μέσω της εξέτασης αίματος.

4. Το άγχος ή την κατάθλιψη

Ένα τεστ αίματος από μόνο του, δεν μπορεί να εντοπίσει τα προβλήματα ψυχικής υγείας που μπορεί να έχετε, αλλά σε συνδυασμό με μια κλινική γνωμάτευση, μπορεί να δώσει κάποια στοιχεία. Υπάρχουν συγκεκριμένοι νευροδιαβιβαστές που σχετίζονται με την διάθεσή σας, όπως η σεροτονίνη, η οποία μπορεί να ελεγχθεί σε μία εξέταση αίματος. Αν έχετε χαμηλές τιμές σεροτονίνης, τότε ίσως πάσχετε από στρες ή κατάθλιψη.

5. Κίνδυνος εμφάνισης άνοιας

Είτε ένα άτομο εμφανίσει σύνδρομο Αλτσχάιμερ, είτε κάποια άλλη μορφή άνοιας, αυτό εξαρτάται από πολλαπλούς παράγοντες. Όμως, ένα τεστ αίματος μπορεί να αποκαλύψει την παρουσία συγκεκριμένων χημικών ουσιών, που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Συγκεκριμένα, η πρωτεΐνη Βήτα Αμυλοειδές, μπορεί να εντοπιστεί μέχρι και 20 χρόνια νωρίτερα πριν από την εμφάνιση άνοιας.

6. Διάσειση

Ένας γιατρός, μπορεί να μάθει αν έχετε πάθει διάσειση, από μια νευρολογική εξέταση, από αξονική εγκεφάλου και από στενή παρατήρηση. Μια εξέταση αίματος, μπορεί να βοηθήσει ακόμα περισσότερο, καθώς δείχνει την αύξηση των ηλεκτρολυτών, το οποίο είναι μια ένδειξη ότι μπορεί να έχετε διάσειση.

7. Τα νεφρά σας δεν λειτουργούν σωστά

Μετά από μία προπόνηση, οι μύες σας απελευθερώνουν κρεατινίνη, ουσία η οποία φιλτράρεται από το αίμα των νεφρών σας. Αν τα επίπεδα κρεατινίνης ανέβουν (πάνω από 1,2 στις γυναίκες και 1,4 στους άντρες), μπορεί να σημαίνει ότι έχετε πρόβλημα με τα νεφρά σας, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού των ΗΠΑ.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top