Αυτή η γυναίκα νόμιζε ότι έχει ναυτία – Τελικά είχε υποστεί καρδιακή προσβολή: Πώς σώθηκε

γυναίκα καρδιακή προσβολή

Η Chantrise Holliman, μητέρα, σύζυγος και εκπαιδευτικός για την υγεία της καρδιάς με έδρα την Τζόρτζια των ΗΠΑ, μοιράστηκε την ιστορία της από την καρδιακή προσβολή που υπέστη και τα σχετικά αθώα συμπτώματα που τη συνόδευαν.

Η Holliman παρουσίαζε ναυτία, έμετο και ήπια πίεση στο στήθος. Τα δύο πρώτα συμπτώματα -που συνήθως δεν συνδέονται με καρδιακά επεισόδια – την οδήγησαν να πιστέψει ότι είχαν να κάνουν περισσότερο με το δείπνο που έφαγε το προηγούμενο βράδυ παρά με μια σοβαρή ιατρική ανησυχία.

Όπως η Holliman, έτσι και πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι τα στομαχικά συμπτώματα μπορεί πράγματι να είναι σημάδια καρδιακής προσβολής. Αν και δεν είναι το πιο κοινό προειδοποιητικό σημάδι (ο πόνος στο στήθος αναφέρεται περισσότερο), η ναυτία δεν είναι ασυνήθιστη κατά τη διάρκεια ενός καρδιακού επεισοδίου, σύμφωνα με τον Δρ. Sean Heffron, καρδιολόγο στο NYU Langone Health.

«Τείνει να εξαρτάται κάπως από το ποιο αιμοφόρο αγγείο στην καρδιά επηρεάζεται», εξήγησε ο Δρ. Heffron. Επιπλέον, η ναυτία εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες, όπως και ο έμετος.

Άλλα σημάδια καρδιακής προσβολής στις γυναίκες

Άλλα σημάδια καρδιακής προσβολής στις γυναίκες περιλαμβάνουν πόνο στο σαγόνι, πόνο στον αυχένα, ένα θαμπό αίσθημα δυσφορίας στο στήθος, πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα, πόνο στην πλάτη και υπερβολική κούραση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

«Είναι τόσο σημαντικό να ακούς ιστορίες όπως αυτή, γιατί πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι πρέπει να είναι σαν αυτό που βλέπουν στις ταινίες, που πιάνουν το στήθος τους και πέφτουν στο έδαφος. Αντιθέτως, μπορεί να είναι πολύ πιο διακριτικό», είπε η Δρ. Tara Narula, καρδιολόγος.

Οι καρδιακές προσβολές μπορεί να φαίνονται πολύ διαφορετικές στις γυναίκες από ότι στους άνδρες, πράγμα που σημαίνει ότι οι πάσχοντες και οι γιατροί μερικές φορές τις απορρίπτουν. Αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα σημάδια, ειδικά αφού οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου για τις γυναίκες. Μία γυναίκα κάθε 80 δευτερόλεπτα πεθαίνει από καρδιαγγειακή νόσο στις ΗΠΑ.

Πώς να καταλάβετε εάν η ναυτία σας είναι σημάδι καρδιακής προσβολής

«Από όσο γνωρίζουμε, είναι σπάνιο η ναυτία να είναι το μόνο σύμπτωμα μιας καρδιακής προσβολής», εξήγησε ο Δρ. Heffron. Στην περίπτωση της Holliman, για παράδειγμα, είπε επίσης ότι παρατήρησε πίεση στο στήθος της.

«Και, σίγουρα, η καρδιακή προσβολή απέχει πολύ από το να είναι η πιο κοινή αιτία ναυτίας», είπε ο Δρ. Heffron. Η τροφική δηλητηρίαση, η στομαχική γρίπη και η ναυτία λόγω κίνησης είναι πολύ πιο συνηθισμένοι ένοχοι.

Έτσι, δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε ναυτία. Αλλά αν παρατηρήσετε πρόσθετα συμπτώματα καρδιακής προσβολής μαζί με ναυτία ή έμετο – όπως πόνο στο στήθος, εφίδρωση, αίσθημα παλμών ή ζάλη – μπορεί να είναι αιτία ανησυχίας.

Αυτό ισχύει διπλά για κάποιον με παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη ή διαβήτη. Ελλείψει αυτών των πρόσθετων συμπτωμάτων, η ναυτία πιθανότατα δεν αποτελεί αιτία ακραίας ανησυχίας. «Μερικές φορές, η ναυτία είναι το μόνο σύμπτωμα, αλλά νομίζω ότι είναι η εξαίρεση. Δεν είναι συνηθισμένο», κατέληξε ο Δρ. Heffron.

Όλο Υγεία

Scroll to Top