Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης 2023: Οι 5 τροφές που αυξάνουν τις εξάψεις

Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης τροφές

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει στη ζωή κάθε γυναίκας. Χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή διακοπή της ωορρηξίας και της περιόδου και ξεκινά συνήθως μεταξύ των ηλικιών 45 και 55 ετών, αλλά μπορεί να συμβεί και νωρίτερα ή αργότερα.

Η εμμηνόπαυση συνοδεύεται από μια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, αλλαγές στη διάθεση, διαταραχές του ύπνου, αλλαγές στα επίπεδα ενέργειας και πόνους στις αρθρώσεις.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου. Σκοπός της ημέρας είναι να μας ευαισθητοποιήσει για ένα σημαντικό θέμα όπως η εμμηνόπαυση, ανεξάρτητα από το φύλο. Στον σύγχρονο σύγχρονο κόσμο, οι γυναίκες ντρέπονται να μιλούν για περίοδο και εμμηνόπαυση ανοιχτά. Αυτή η μέρα στοχεύει επίσης να εκπαιδεύσει τις γυναίκες σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές υποστήριξης για τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης 2023, ας ρίξουμε μια ματιά στις τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε κατά την εμμηνόπαυση.

Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης: Οι 5 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορεί να επιδεινώσουν αυτά τα συμπτώματα. Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση θα πρέπει να αποφεύγουν τα ακόλουθα τρόφιμα:

  1. Καφές και άλλα ροφήματα με καφεΐνη: Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει εξάψεις και να αυξήσει τα επίπεδα αδρεναλίνης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νευρικότητα και αϋπνία.
  2. Αλκοόλ: Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει εξάψεις, να διαταράξει τον ύπνο και να αυξήσει το άγχος.
  3. Αποχυμωμένα φρούτα και λαχανικά: Τα αποχυμωμένα φρούτα και λαχανικά μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης και να προκαλέσουν εξάψεις.
  4. Τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά: Τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, οι οποίες είναι πιο συχνές στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
  5. Επεξεργασμένα τρόφιμα: Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά και μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Εκτός από την αποφυγή των παραπάνω τροφίμων, οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση θα πρέπει να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει άφθονα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτεΐνη. Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και στη βελτίωση της συνολικής υγείας.

Τι μπορείτε να τρώτε κατά την εμμηνόπαυση

Μπορείτε να καταναλώνετε:

  • Άφθονα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια. Οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της χοληστερόλης.
  • Άπαχη πρωτεΐνη, όπως ψάρι, άπαχο κρέας, πουλερικά, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και όσπρια. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Άφθονα υγρά, όπως νερό, άπαχο γάλα, τσάι και χυμό φρούτων. Τα υγρά είναι απαραίτητα για την ενυδάτωση του οργανισμού και την αποβολή των τοξινών.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ: Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις και η νυχτερινή εφίδρωση.

Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα εμμηνόπαυσης, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή διατροφολόγο. Μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε ένα υγιεινό διατροφικό σχέδιο που είναι κατάλληλο για τις ατομικές σας ανάγκες.

Scroll to Top