Απογευματινά χειρουργεία σε Νοσοκομεία της Αττικής-Κινητοποίηση από ΕΙΝΑΠ

απογευματινά χειρουγεία

Στον κατάλογο των νοσοκομείων που διεξάγουν απογευματινά χειρουργεία προστίθενται σήμερα «Ευαγγελισμός» και ΚΑΤ. Ποια ακολουθούν και ποιες είναι οι επιπλέον αλλαγές που έρχονται στα νοσοκομεία.

Τα νοσοκομεία της Αθήνας προστίθενται από σήμερα στον κατάλογο του θεσμού των απογευματινών χειρουργείων, επί πληρωμή. Έτσι μετά τα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, και τα νοσοκομεία Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, που έκαναν πρεμιέρα την Τρίτη 12 Μαρτίου, απογευματινά χειρουργεία θα διεξαχθούν σήμερα σε δύο μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής. Πρόκειται για την ναυαρχίδα του ΕΣΥ τον «Ευαγγελισμό» και το ΚΑΤ.

Χθες χειρουργική επέμβαση το απόγευμα έγινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, ενώ σήμερα έχουν προγραμματιστεί 4 απογευματινά χειρουργεία στο «Παπαγεωργίου».

Στο νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς» το πρώτο απογευματινό χειρουργείο θα διεξαχθεί την Παρασκευή, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων την άλλη εβδομάδα, όπως και στο νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει ότι η συμμετοχή των κλινικών νοσοκομείων του ΕΣΥ στο θεσμό των απογευματινών χειρουργείων δείχνει  ότι «το προσωπικό επαρκεί».

Ανακοίνωσε τρεις επιπλέον αλλαγές που σχετίζονται με τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, ώστε «το ΕΣΥ να γίνει ελκυστικό» και αποκάλυψε ότι το πρόγραμμα υγείας των ασφαλιστικών εταιρειών για τα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ θα είναι φτηνότερο κατά 50%.

Γεωργιάδης: Το προσωπικό επαρκεί

«Κάποιοι λέγανε ότι το προσωπικό δεν επαρκεί, όπως αποδεικνύεται όμως επαρκούν, διότι βρέθηκαν γιατροί και κάνουν τα χειρουργεία. Άρα, αυτή η κριτική απαντήθηκε από τη ζωή. Δε χρειάζεται να αντιδικούμε σε κάτι που είναι πλέον προφανές, είναι σαν να αντιδικούμε ότι η γη είναι στρογγυλή. Είχα πει από την αρχή ότι αν υπάρχουν σωστές αμοιβές θα βρεθούν οι χειρουργικές ομάδες και βρίσκονται», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Τρεις επιπλέον μεγάλες αλλαγές στο ΕΣΥ

Μια μεγάλη αλλαγή που έρχεται ακόμη στο ΕΣΥ είναι το δικαίωμα ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ.

Δεύτερη αλλαγή είναι ιδιώτες γιατροί υπό όρους και προϋποθέσεις να μπορούν αν εργάζονται και σε νοσοκομεία του ΕΣΥ..

Ένα ακόμα κομμάτι της μεταρρύθμισης θα είναι χειρουργικές ομάδες από το ένα νοσοκομείο του ΕΣΥ να πηγαίνουν και να χειρουργούν σε άλλα νοσοκομεία.

Η ρύθμιση αυτή είναι ακόμη υπό μελέτη αλλά, ο υπουργός υγείας έχει πει ότι σύντομα θα εφαρμοστεί.

Κατά 50% φθηνότερα τα ασφαλιστικά προγράμματα υγείας για τα απογευματινά χειρουργεία

Σχετικά με τις ασφαλιστικές εταιρίες και αν θα αποζημιώνουν τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ ο υπουργός έχει ανακοινώσει ότι βρίσκεται σε επαφή με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών, «η οποία δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον να συμμετάσχει στο θεσμό. Πρόκειται να κάνουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας, αυτό δουλεύουμε τώρα, όπου θα βγάλουν ένα ειδικό προϊόν, όχι όλες όποιες επιθυμούν αλλά από ότι φαίνεται θα είναι όλες οι μεγάλες, όπου θα συμμετάσχουν κανονικά στα απογευματινά χειρουργεία.
Το πρόγραμμα των ασφαλιστικών εταιρειών για τα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ θα είναι ένα, από ότι φαίνεται, πρόγραμμα υγείας πολύ φτηνότερο από αυτό που έχουν τώρα. Τώρα πληρώνεις ένα ποσό Χ, από ότι φαίνεται ένα αντίστοιχο ποσό για να καλύπτει τα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ θα είναι κάτω από το 50%».

Απογευματινά χειρουργεία εν μέσω αντιδράσεων

Στάση εργασίας 13:00-15:00 προκηρύσσει για σήμερα η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με  συγκέντρωση στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Η ΕΙΝΑΠ καλεί τους γιατρούς να μην δηλώσουν συμμετοχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ απογειώνει την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας. Αντί να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες (σε όλη την Αττική λειτουργούν οι 130 στις 200) και να μπορούν όλοι οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα, χωρίς να αναγκάζονται να ξανά πληρώσουν, επιβάλλει νόμιμο κρατικό «φακελάκι» στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Οι υπόλοιποι ασθενείς καταδικάζονται να περιμένουν στις ψηφιακές λίστες αναμονής».

Η ΕΙΝΑΠ εκτιμά ότι η απογευματινή λειτουργία θα γίνει εις βάρος της πρωινής και αναφέρει ότι δεν θα επιτρέψει «να εφαρμοστεί αυτό το έκτρωμα! Δεν πρόκειται να γίνουμε συνένοχοι στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας». Καταλήγει:  «Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν θα αντιμετωπίσουμε ποτέ τον ασθενή ως πελάτη και την υγεία ως εμπόρευμα».

Η ΕΙΝΑΠ απαιτεί:

  • Αποκλειστικά Δημόσια & Δωρεάν Υγεία για όλους με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
    Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία.
    Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων.
    Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας.
    Αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Ένταξη στα ΒΑΕ.

Τιμοκατάλογος δεν μπαίνει στην υγεία

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «τιμοκατάλογος δεν μπαίνει στην υγεία και τη ζωή», ζητάει δωρεάν υγεία για όλους και καλεί τους γιατρούς στο ΕΣΥ να συμμετέχουν στην κινητοποίηση «ενάντια στη φιέστα της ντροπής που ετοιμάζει το υπουργείο υγείας. Δε θα επιτρέψουμε στον Υπουργό Υγείας να αντιμετωπίζει τους ασθενείς σα λάφυρα! Δε θα γίνουμε οι γιατροί “κυνηγοί κεφαλών” για να κάνει μπίζνες το δημόσιο νοσοκομείο επιχείρηση!», καταλήγει η ΟΕΝΓΕ.

Όλο Υγεία

Scroll to Top