Νέο χαράτσι στις εργαστηριακές εξετάσεις – Τι θα πληρώνει ο ασθενής

εργαστηριακές

Επιπλέον συμμετοχή των ασφαλισμένων σε εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις, εξετάζει το υπουργείο Υγείας.

Τι αίτημα των διαγνωστικών κέντρων για επιπλέον συμμετοχή των ασθενών σε εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις μελετά το υπουργείο Υγείας. Το θέμα είχε συζητηθεί σε συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τον Υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη και συζητήθηκε και χθες σε τηλεδιάσκεψη που είχε το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) με τον υπουργό.

Τι θα πληρώνει ο ασφαλισμένος

Η επιβάρυνση θα αφορά την αποζημίωση εργαστηριακών εξετάσεων (1 ευρώ ανά παραπεμπτικό) και απεικονιστικών εξετάσεων (3 ευρώ ανά παραπεμπτικό) που θα πληρώνει ο ασφαλισμένος.

Τα ποσά θα εισπράττονται μέσω του παραπεμπτικού (με αιτιολογία υπέρ ΕΟΠΥΥ), αλλά δεν θα αποδίδονται στον Οργανισμό, προς ενίσχυση της ρευστότητας των διαγνωστικών.

Το ετήσιο συνολικό ποσό είσπραξης που θα προκύπτει, θα προστίθεται ισόποσα από τον ΕΟΠΥΥ στο ανώτατο όριο δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων, με σκοπό τη μείωση του clawback.

Το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ με συνεχείς παρεμβάσεις του ζητούσε επιπλέον χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων και την λήψη μέτρων για την επίλυση του θέματος του claw back, το οποίο έχει φτάσει σε «δυσθεώρητα» επίπεδα, απειλώντας την βιωσιμότητα των μικρών διαγνωστικών κέντρων.

Κατά τη συνάντηση του υπουργού με το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ, συζητήθηκε επίσης η ενίσχυση του προϋπολογισμού του 2023 κατά 30.000.000,00 ευρώ για ελάφρυνση του clawback και η εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων με κόφτες ώστε να υπάρξει συγκράτηση δαπανών.

Όλο Υγεία

Scroll to Top