Χειρουργικές αίθουσες κλειστές, αναμονή που ξεπερνάει τα 2 χρόνια και γιατροί μπαλαντέρ στο ΕΣΥ

ΕΣΥ

Το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών στο ΕΣΥ είναι κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ λόγω υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης περιγράφει η Πανελλήνια Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Χειρουργικές αίθουσες κλειστές και λίστες αναμονής χρόνων, δημιουργούν μια αποκαρδιωτική εικόνα, με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, να αναρωτιέται «για ποια απογευματινά χειρουργεία μιλάμε».

Η παιδοχειρουργική κλινική στο νοσοκομείο Χανίων έκλεισε, 1η Φεβρουαρίου αποφασίστηκε η διακοπή των τακτικών χειρουργείων στο «Παπανικολάου» και η λύση που βρέθηκε ήταν η μετακίνηση αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία, η ίδια λύση και για τον χειρουργικό τομέα του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Η τακτική αυτή δημιουργεί πολλαπλάσια προβλήματα, αναφέρει η Ομοσπονδία.

«Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε λειτουργικό κατήφορο λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού. Με συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού προσπαθούν να καλύψουν τα τεράστια κενά. Όμως έτσι μπαλώνουμε μία τρύπα και ανοίγουμε άλλη. Το προσωπικό που απέμεινε είναι εξαντλημένο, κουρασμένο και οι μετακινήσεις οδηγούν σε επιπλέον παραιτήσεις», επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Τα παραπάνω μεταφράζονται σε κλειστές χειρουργικές αίθουσες και αναμονές που ξεπερνούν τα 2 χρόνια, αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων. Και αναισθησιολόγοι να υπήρχαν σήμερα στα νοσοκομεία ήταν αδύνατον να ανοίξουν χειρουργικές αίθουσες γιατί δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό.

Η κατάσταση σε 7 νοσοκομεία

Νοσοκομείο Χανίων

Έκλεισε η παιδοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου Χανίων και ένα παιδί με σκωληκοειδίτιδα θα πρέπει να διακομισθεί από τα Χανιά στο Ηράκλειο ή σε νοσοκομείο της Αττικής να χειρουργηθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο.

«Ήταν δύο παιδοχειρουργοί που λειτουργούσαν τη κλινική. Αποφάσισαν να μετακινήσουν για εφημερίες τη μία γιατρό στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου γιατί και εκεί έχουν απομείνει δύο παιδοχειρουργοί. Η γιατρός παραιτήθηκε και η παιδοχειρουργική του νοσοκομείου έκλεισε».

Νοσοκομείο «Παπανικολάου»

Από την 1η Φεβρουαρίου υπήρξε απόφαση για διακοπή των τακτικών χειρουργείων στο «Παπανικολάου», λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού.

Από τις 27 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων υπηρετούν 5. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι με 7 αναισθησιολόγους και υπερ-εργασία, λειτουργούσαν 4 χειρουργικές αίθουσες. Την 1η Φεβρουαρίου απέμειναν 5 αναισθησιολόγοι και οι γιατροί πήραν απόφαση και έκλεισαν τα τακτικά χειρουργεία.

Τι λύση βρέθηκε; Η συνηθισμένη, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. Μετακίνησαν 1 αναισθησιολόγο από το «Παπαγεωργίου» και πήραν 1 αναισθησιολόγο με μπλοκάκι που δεν κάνει εφημερίες. Τώρα λειτουργούν 2 ή 3 χειρουργικές αίθουσες. Η λίστα αναμονής για χειρουργείο εάν μείνουν με αυτή τη στελέχωση σε αναισθησιολόγους και νοσηλευτές θα εκτιναχθεί στα τέσσερα χρόνια.

Νοσοκομείο Κυθήρων

Δεν υπάρχει κανένας αναισθησιολόγος, ούτε για διασωλήνωση.

«Αγλαΐα Κυριακού»: Μπαλώματα που δεν επιλύουν το πρόβλημα

Πριν τέσσερα χρόνια υπηρετούσαν 16 αναισθησιολόγοι και λειτουργούσαν 4 χειρουργικές αίθουσες για τακτικά χειρουργεία και 1 για έκτακτα χειρουργεία.
Τώρα απέμειναν 7 αναισθησιολόγοι και λειτουργούν 2 χειρουργικές αίθουσες για τακτικά χειρουργεία και 1 χειρουργική αίθουσα για έκτακτα χειρουργεία.
Υπάρχει λίστα αναμονής για χειρουργεία παιδιών ενάμιση χρόνο.

Από 12 Φεβρουαρίου ο χειρουργικός τομέας αποφάσισε την αναστολή τακτικών χειρουργείων, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο κ. Γιαννάκος αναφέρει ότι ο Υπουργός υγείας πήρε απόφαση να λειτουργήσουν τα χειρουργεία του Αγλαΐα Κυριακού με μετακινήσεις αναισθησιολόγων. «Όμως βουλώνει προσωρινά μία τρύπα και ανοίγει άλλες». Μετακινούνται 3 αναισθησιολόγοι από το Παίδων Πεντέλης, μόνο όμως για μία εφημερία ο καθένας το μήνα. Θα καλύψουν συνολικά τρεις εφημερίες το μήνα στο Αγλαΐα Κυριακού. Επίσης, μετακινείται ένας αναισθησιολόγος από το νοσοκομείο Κορίνθου.

Θα γίνει, προκήρυξη για τρεις θέσεις αναισθησιολόγων. Ο κ. Γιαννάκος εκφράζει την ανησυχία του μήπως κηρυχθεί άγονη, όπως τόσες άλλες. Εκτιμά ότι αν υπάρξει ενδιαφέρον θα είναι από αναισθησιολόγους που εργάζονται ήδη στα νοσοκομεία, κάνοντας λόγο για «ανακύκλωση».

Παίδων Πεντέλης

Έχει μόνο πέντε αναισθησιολόγους με λίστα αναμονής για χειρουργεία σε παιδιά πάνω από 9 μήνες. Δεν είναι σε θέση να διαθέσει αναισθησιολόγους στο Αγλαΐα Κυριακού, αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Λειτουργούν δύο χειρουργικές αίθουσες, ενώ θα μπορούσαν εάν είχαν αναισθησιολόγους και νοσηλευτές να λειτουργούν τρεις χειρουργικές αίθουσες.

Νοσοκομείο Κορίνθου

Ένας αναισθησιολόγος μετακινείται στο «Αγλαΐα Κυριακού». Στη Κόρινθο όμως μένουν 3 αναισθησιολόγοι.
Ο συγκεκριμένος αναισθησιολόγος είχε μετακινηθεί πριν στο Καραμανδάνειο και μετά στη Σαντορίνη και «δηλώνει στρατιώτης του ΕΣΥ».

Νοσοκομείο «Αγία Σοφία».

Θα μετακινούνται αναισθησιολόγοι στο “Αγλαΐα Κυριακού” όταν παρίσταται ανάγκη. Το νοσοκομείο διαθέτει 13 αναισθησιολόγους στις 17 οργανικές θέσεις.
Λίστα αναμονής σε παιδιά πάνω από ενάμιση χρόνο για χειρουργείο. Πρόσφατα σταμάτησαν και εκεί τα χειρουργεία και μετέφεραν τη λίστα με τα παιδιά στο Παίδων Πεντέλης.

Έλλειψη και σε νοσηλευτικό προσωπικό

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, εφέτος δεν αναμένονται προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού. «Λόγω έλλειψης χρημάτων επικουρικούς ενέκριναν μόνο 150 θέσεις όλων των κατηγοριών που θα μοιρασθούν σε όλα τα νοσοκομεία. Έναν υπάλληλο το κάθε νοσοκομείο».

Ο κ. Γιαννάκος αναφέρει πως κάθε μήνα αποχωρούν 300 υπάλληλοι από το ΕΣΥ και αναρωτιέται: «Για ποια απογευματινά χειρουργεία μιλάμε;».
Καταλήγει ότι «εάν δεν δώσουν χρήματα στη δημόσια υγεία, προσλήψεις μονίμου προσωπικού με επίσπευση των διαδικασιών πρόσληψης, κίνητρα, αυξήσεις μισθών, μονιμοποίηση των συμβασιούχων ο τελευταίος υγειονομικός θα κλείσει την πόρτα του ΕΣΥ».

Όλο Υγεία

Scroll to Top