Πανελλαδική απεργία γιατρών και νοσηλευτών – «Δεν είναι αυτό το ΕΣΥ που θέλουμε»

γιατρών

Οι Ομοσπονδίες γιατρών και νοσηλευτών έχουν προκηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις για σήμερα και 28 Φεβρουαρίου, αντιδρώντας στις πολιτικές που ακολουθούνται στην Υγεία.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα οι δημόσιες δομές υγείας, καθώς γιατροί και εργαζόμενοι προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), στάση εργασίας 8πμ-3μμ για τους εργαζόμενους στις δομές υγείας της Αττικής και 24ωρη απεργία στην Περιφέρεια. Πανελλαδική συγκέντρωση 8.30πμ στην Πλατεία Μαβίλη και «πορεία σωτηρίας» της Δημόσιας Υγείας προς το Υπουργείο Υγείας.

Οι δύο Ομοσπονδίες διαμαρτύρονται για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΕΣΥ, κάνοντας λόγο για πολιτικές «εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της υγείας», με αφορμή και την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων από 1η Μαρτίου και προγραμματίζουν νέα 24ωρη απεργία 28 Φεβρουαρίου.

«Η κυβέρνηση αντί να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες και να μπορούν όλοι οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα, χωρίς να αναγκάζονται να πληρώσουν ξανά, επιβάλλει νόμιμο κρατικό «φακελάκι» μέχρι και 2.000 ευρώ στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Οι υπόλοιποι ασθενείς καταδικάζονται να περιμένουν στις ψηφιακές λίστες αναμονής της ντροπής», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ.

Οι γιατροί διεκδικούν:

«Διπλασιασμό μισθών – αποζημίωσης των εφημεριών.
Αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.
Διπλασιασμό προσωπικού. Ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων ανά ειδικότητα. Μοναδική προϋπόθεση πτυχίο και τίτλος ειδικότητας.
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Να μην συγχωνευτεί, να μην κλείσει, κανένα τμήμα, καμία κλινική, κανένα νοσοκομείο.
Να μπει τέλος στο αίσχος των μετακινήσεων.
Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας. Κατάργηση κάθε είδους πληρωμών των ασθενών.
Δωρεάν υγεία για όλα το λαό!».

ΠΟΕΔΗΝ: Σε λειτουργικό αδιέξοδο οι δημόσιες δομές

Τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, οι Προνοιακές Μονάδες βρίσκονται σε λειτουργικό αδιέξοδο εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού, αναφέρει η Ομοσπονδία. «Για τη δυσχερή λειτουργία του συστήματος γενεσιουργός αιτία είναι η ελλιπής χρηματοδότηση. Με Δημόσιες Δαπάνες Υγείας 5% του ΑΕΠ δεν φτιάχνει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρώπης είναι δύο μονάδες πάνω. Με τέτοιες δαπάνες θα υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ο πολίτης θα βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το 40% των συνολικών δαπανών είναι ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Σε τέτοιο Σύστημα θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας δωρεάν περίθαλψης και όχι μέτρα όπως τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Προσθέτει ότι το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών των νοσοκομείων είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, όχι μόνο Αναισθησιολόγων, αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού. Οι λίστες αναμονής για τακτικά χειρουργεία είναι πάνω από δύο χρόνια σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις. Εκτιμά ότι «τα απογευματινά χειρουργεία θα λειτουργήσουν σε βάρος των πρωινών χειρουργείων. Όποιος έχει χρήματα θα έχει καλύτερες και περισσότερες ευκαιρίες να χειρουργηθεί».
Η Ομοσπονδία καταλήγει: «Δεν είναι αυτό το ΕΣΥ που θέλουμε. Θέλουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους τους ασθενείς. Ναι στην ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων και τα απογευματινά χειρουργεία όμως με το προσωπικό βάρδιας, από τη λίστα αναμονής, δωρεάν».

Όλο Υγεία

Scroll to Top