Οι ασφαλιστικές εταιρίες μπαίνουν στα απογευματινά χειρουργεία – Τι θα πληρώνει ο πολίτης

απογευματινά χειρουργεία

Μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για τα απογευματινά χειρουργεία. Αναμένεται να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Υγείας και ετοιμάζουν προγράμματα υγείας κατά 50% φθηνότερα.

Σε διάλογο με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών, βρίσκεται το υπουργείο Υγείας, σχετικά με την αποζημίωση των απογευματινών χειρουργείων.

Στο υπουργείο Υγείας υπάρχει ομάδα εργασίας που είναι σε επαφή με τις ασφαλιστικές εταιρίες προκειμένου να συμβάλλουν στην κάλυψη ασθενών που θα προσέρχονται στα απογευματινά χειρουργεία.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον να συμμετέχουν στο θεσμό και όπως έχει γίνει γνωστό σχεδιάζουν σύντομα να βγάλουν ειδικά  προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης που θα καλύπτουν τα απογευματινά χειρουργεία.

Η είδηση πάντως προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε εργαζόμενους στο ΕΣΥ, αλλά και στην αντιπολίτευση. Για πρώτη φορά από ιδρύσεως του ΕΣΥ, δημιουργείται ένα ιδιωτικό κομμάτι μέσα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αναφέρουν. Ταυτόχρονα, υποστηρίζουν ότι οι κινήσεις αυτές ωθούν τους πολίτες να κάνουν ιδιωτική ασφάλιση, ώστε να χειρουργούνται νωρίτερα και να μην παραμένουν μήνες στη λίστα χειρουργείου.

Η απάντηση του υπουργού Υγείας

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται σχετικά με τις επαφές με τις ασφαλιστικές εταιρείες, ότι επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας Άδωνις  Γεωργιάδης επισημαίνει ότι «αν η αντίρρηση είναι ιδεολογικής φύσεως, ότι δεν θέλουμε στο ΕΣΥ να υπάρχει πληρωμή, αυτό έχει λυθεί στο ΕΣΥ εδώ και 22 χρόνια με τα απογευματινά ιατρεία».

Επίσης ο υπουργός  δήλωσε τα εξής: «Το να συμμετέχουν οι ασφαλιστικές εταιρίες στο θεσμό των απογευματινών χειρουργείων σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι θα μπορούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του ΕΣΥ χωρίς να πληρώσουν από την τσέπη τους, αλλά να πληρώσουν μέσω της ιδιωτικής ασφάλειας». Ο υπουργός διερωτήθηκε: «Γιατί αυτό είναι κακό για το ΕΣΥ; Μπορείτε να μου πείτε ένα λογικό επιχείρημα γιατί αυτό για το ΕΣΥ είναι κακό; Η δική μας ιδεολογία είναι υπέρ των ΣΔΙΤ, των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα».

Προγράμματα υγεία κατά 50% φθηνότερα

Σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον των ασφαλιστικών εταιρειών είναι μεγάλο για τη συμμετοχή τους στα απογευματινά χειρουργεία. Ετοιμάζονται πακέτα αποζημιώσεων που όπως λένε παράγοντες της αγοράς θα είναι κατά πολύ φθηνότερα για το ΕΣΥ.

Υπουργείο Υγείας και Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών, πρόκειται να προχωρήσουν σε προγραμματική συμφωνία και προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουν ώστε να βγάλουν ένα ειδικό προϊόν για το ΕΣΥ.

«Το πρόγραμμα των ασφαλιστικών εταιρειών για τα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ θα είναι ένα, από ότι φαίνεται, πρόγραμμα υγείας πολύ φτηνότερο από αυτό που έχουν τώρα. Τώρα πληρώνεις ένα ποσό Χ, από ότι φαίνεται ένα αντίστοιχο ποσό για να καλύπτει τα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ θα είναι κάτω από το 50%», είχε δηλώσει ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Το κόστος των απογευματινών επεμβάσεων

Οι επεμβάσεις στα απογευματινά χειρουργεία θα καταχωρούνται στο σύστημα με βάση την βαρύτητά τους και η επιβάρυνση των ασθενών θα κυμαίνεται από 300 έως 2.000 ευρώ.

  • Πολύ μικρή επέμβαση: Ο πολίτης θα κληθεί να καταβάλλει 300 ευρώ.
  • Μικρή: Το κόστος για τον πολίτη θα είναι 500 ευρώ.
  • Μεσαία: Το κόστος για τον πολίτη θα είναι 900 ευρώ.
  • Μεγάλη: Το κόστος ανέρχεται σε 1.200 ευρώ.
  • Βαριά: Το κόστος ανέρχεται σε 1.600 ευρώ.
  • Εξαιρετικά βαριά: Το κόστος ανέρχεται σε 2.000 ευρώ.
Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top