Πότε το χρώμα των νυχιών σας δείχνει καρκίνο; Τι υποστηρίζει νέα μελέτη

χρώμα των νυχιών
  • Αλλαγή στο χρώμα των νυχιών (έγχρωμη γραμμή) μπορεί να υποδηλώνει καρκίνο.
  • Το σύνδρομο προδιάθεσης όγκου BAP1 θεωρείται οτι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.
  • Το ονυχοθήλωμα (πάχυνση και έγχρωμη γραμμή στα νύχια) είναι συχνό σε άτομα με BAP1.
  • Ο έλεγχος των νυχιών μπορεί να βοηθήσει στην πρόωρη διάγνωση του BAP1.

Μια αλλαγή στο χρώμα των νυχιών ενός ασθενούς μπορεί να προϊδεάσει τους ειδικούς για τον κίνδυνο που διατρέχει να αναπτύξει διάφορους τύπους καρκίνου, αναφέρουν οι επιστήμονες σε νέα τους μελέτη.

Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να οδηγήσει στη διάγνωση μιας σπάνιας κληρονομικής διαταραχής, γνωστής ως σύνδρομο προδιάθεσης όγκου BAP1.

Τι είναι το σύνδρομο προδιάθεσης όγκου BAP1

Το σύνδρομο αυτό θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας ποικιλίας καρκινικών (κακοήθων) και μη καρκινικών (καλοήθων) όγκων, πιο συχνά ορισμένων τύπων όγκων που εμφανίζονται στο δέρμα, τα μάτια, τα νεφρά και τον ιστό που καλύπτει το στήθος, την κοιλιά και την εξωτερική επιφάνεια των εσωτερικών οργάνων (το μεσοθήλιο).

«Οι μεταλλάξεις στο γονίδιο BAP1 προκαλούν το σύνδρομο, το οποίο κανονικά δρα ως κατασταλτικό του όγκου, μεταξύ άλλων λειτουργιών», αποκάλυψαν τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό JAMA Dermatology.

Ποια αλλαγή στο χρώμα των νυχιών μπορεί να υποδεικνύει καρκίνο

Η μελέτη υποστηρίζει ότι μια έγχρωμη γραμμή (συνήθως λευκή ή κόκκινη) κατά μήκος του νυχιού μπορεί να υποδηλώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκινικών όγκων του δέρματος, των ματιών και των νεφρών.

Επιστήμονες στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH) ανακάλυψαν την παρουσία μιας καλοήθους ανωμαλίας των νυχιών γνωστής ως ονυχοθήλωμα. Εκτός από την έγχρωμη γραμμή, το ονυχοθήλωμα εμφανίζεται επίσης με πάχυνση του νυχιού κάτω από το σημείο της αλλαγής του χρώματος και πάχυνση στο άκρο του νυχιού.

Η πάθηση συνήθως επηρεάζει μόνο ένα νύχι. Ωστόσο, στη μελέτη 47 ατόμων με σύνδρομο BAP1 από 35 οικογένειες, περίπου το 88% των συμμετεχόντων παρουσίασε όγκους ονυχοθηλώματος σε πολλαπλά νύχια.

«Αυτό το εύρημα σπάνια παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό και πιστεύουμε ότι η παρουσία αλλαγών στα νύχια που υποδηλώνουν ονυχοθηλώματα σε πολλά νύχια θα πρέπει να ωθήσει προς τη διάγνωση του συνδρόμου προδιάθεσης όγκου BAP1», δήλωσε ο Edward Cowen, επικεφαλής της δερματολογικής συμβουλευτικής υπηρεσίας στο Εθνικό Ινστιτούτο Αρθρίτιδας και Μυοσκελετικών και Δερματικών Παθήσεων (NIAMS) του NIH των ΗΠΑ.

Η ερευνητική ομάδα πρότεινε ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος των νυχιών μπορεί να είναι ιδιαίτερα πολύτιμος σε έναν ασθενή με προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος ή άλλης πιθανής κακοήθειας που σχετίζεται με το BAP1.

Παραπομπές

  1. Multiple Onychopapillomas and BAP1 Tumor Predisposition Syndrome
  2. Benign nail condition linked to rare syndrome that greatly increases cancer risk
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top