Θέλετε να διατηρήσετε τους μυς σας δυνατούς και τις αρθρώσεις σας υγιείς; Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που, σύμφωνα με ειδικούς, μπορούν να αποδυναμώσουν τη μυϊκή μάζα και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας.
5 σημάδια ότι το σώμα σας έχει έλλειψη σε βασικά θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με το Harvard
Οι υπερεπεξεργασμένες τροφές καταστρέφουν τους μυς και αυξάνουν τις πιθανότητες για οστεοαρθρίτιδα
Διατροφές πλούσιες σε κρέας, λαχανικά, γαλακτοκομικά, φρούτα και αυγά συνδέονται με υψηλότερη οστική πυκνότητα στο ισχίο, τον αυχένα του μηριαίου και τη σπονδυλικήστήλη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, ενώ διατροφές πλούσιες σε αναψυκτικά και τηγανητά σχετίζονται με χαμηλότερη οστική πυκνότητα σε αυτές τις περιοχές.
Τώρα οι επιστήμονες βάζουν στο στόχαστρο τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα που αποδυναμώνουν τους μυς και αυξάνουν τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας σε νέα μελέτη.
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αποδυναμώνουν τους μυς, αυξάνοντας τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας
Διατροφές πλούσιες σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αντιστοιχούσαν σε έντονη παρουσία ενδομυϊκού λίπους στους μηρούς, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Γιατί πονάω στο πόδι όταν περπατάω; Ποιες θεραπευτικές λύσεις υπάρχουν;
Τέτοιες αποθέσεις λίπους έχουν συνδεθεί με εξασθένιση των μυών που είναι σημαντικοί για την προστασία του χόνδρου που υποστηρίζει την υγεία των αρθρώσεων στο γόνατο.
Η διόρθωση της διατροφής μπορεί να μειώσει τις αποθέσεις λίπους, να βοηθήσει στην αποκατάσταση της υγιούς μυϊκής μάζας, να επισκευάσει τον χόνδρο και να επιβραδύνει ή να σταματήσει περαιτέρω φθορά στις αρθρώσεις.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η αντικατάσταση μυϊκού ιστού στους μηρούς με λίπος σχετίζεται με μειωμένη λειτουργία του γονάτου. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει ξεκάθαρα αυτό το φαινόμενο με την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών.
Αρθροπλαστική ισχίου: Πότε είναι απαραίτητη – Μέτρα πρόληψης για να την αποφύγετε
Τι είναι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα;
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι βιομηχανικά παραγόμενα τρόφιμα που αποτελούν βασικό μέρος πολλών διατροφών, αν και έχουν συνδεθεί με διάφορα ιατρικά προβλήματα. Αυτά τα τρόφιμα παρασκευάζονται κυρίως για γεύση, ευκολία και χαμηλό κόστος, με τη θρεπτική αξία να αποτελεί μικρότερη προτεραιότητα.
Συνήθως περιέχουν πέντε ή περισσότερα συστατικά και είναι πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά. Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα πιθανότατα περιέχουν πρόσθετα, όπως ενισχυτικά γεύσης, χρωστικές τροφίμων, γλυκαντικά και συντηρητικά, καθώς και τροποποιημένα άμυλα και υδρογονωμένα λιπαρά.
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα οδηγούν σε ενδομυϊκές αποθέσεις λίπους
«Υποθέσαμε ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον λιπώδη ιστό — το σπλαχνικό λίπος — το οποίο είναι επικίνδυνο λίπος και [συνδέεται με] φλεγμονή και διαβήτη», δήλωσε η Dr. Gowri Reddy Rocco, ιδρύτρια και πρόεδρος του Optimum Wellness And Longevity, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Η Rocco δήλωσε για τα ευρήματα ότι «είναι κάτι απτό» και πως «το να δείχνουμε ότι [τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα] αντικαθιστούν τον μυ με λίπος, είναι κάτι αρκετά πρωτοποριακό».
Ο καθηγητής Paul Arciero από το Skidmore College στη Νέα Υόρκη, επίσης μη εμπλεκόμενος στη μελέτη, υποστήριξε ότι:
«Ο πιθανότερος μηχανισμός μιας διατροφής με [υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα] που οδηγεί σε αυξημένο συνολικό λίπος σώματος και ειδικά λίπος στους μηρούς, είναι η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης από δημητριακά, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, αναψυκτικά, καραμέλες, μπισκότα, χυμούς και άλλα συσκευασμένα τρόφιμα».
«Άλλες πηγές συμβολής είναι το νάτριο από επεξεργασμένα ζωικά προϊόντα και η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων λιπών και ελαίων — υδρογονωμένα, τηγανητά τρόφιμα, μαργαρίνη, τρανς λιπαρά και τσιπς — σε αυτά τα τρόφιμα. Όλα αυτά τα επεξεργασμένα τρόφιμα ενεργοποιούν την απελευθέρωση προφλεγμονωδών ουσιών όπως γλυκόζη, ινσουλίνη, κυτοκίνες και άλλων βλαβερών μορίων όπως οι ελεύθερες ρίζες. Αυτές οι ουσίες αυξάνουν επίσης τον πόνο», εξήγησε ο Arciero στο Medical News Today.
Κότσι στο πόδι: Ποια σοβαρά προβλήματα προκαλεί αν το αγνοήσετε
Πώς να αποφύγετε την οστεοαρθρίτιδα γονάτου
«Κακή διατροφή με [υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα], αδράνεια, καθιστική ζωή, υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία είναι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου» για την οστεοαρθρίτιδα γονάτου, δήλωσε ο Arciero. «Μπορεί να υπάρχει μια μικρή γενετική προδιάθεση, αλλά ο τρόπος ζωής είναι με διαφορά ο σημαντικότερος παράγοντας».
Η Rocco πρόσθεσε: «Η παχυσαρκία είναι πιθανόν ο συνηθέστερος [παράγοντας] σήμερα, επειδή, δυστυχώς, βλέπουμε την οστεοαρθρίτιδα να ξεκινά σε νεότερες ηλικίες, στις δεκαετίες των 30 και 40, αντί για μετά τα 45, όπως παλαιότερα».
«Η παχυσαρκία αυξάνει την πίεση και την καταπόνηση στα γόνατα, στους γοφούς, σε ολόκληρο το σώμα. Άρα το πρώτο βήμα είναι η απώλεια βάρους ώστε να μειωθεί η υπερβολική καταπόνηση των αρθρώσεων», πρόσθεσε.
Ο Arciero σημείωσε επίσης ότι η «υπερβολική φθορά από επαναλαμβανόμενα μοτίβα κινήσεων», καθώς και «ακατάλληλο υπόδημα και βιομηχανική του σώματος», μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο.
«Η εμμηνόπαυση είναι επίσης παράγοντας κινδύνου για τις γυναίκες», σύμφωνα με τη Rocco.
Αρθρίτιδα: Πώς συνδέεται με το μικροβίωμα του εντέρου – Ανατρεπτική μελέτη για την πρόληψη
Πώς οι γιατροί ανιχνεύουν το λίπος στους μηρούς
Αν ανησυχείτε ότι μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο για οστεοαρθρίτιδα γονάτου, υπάρχουν τρόποι να διαγνωστεί η παρουσία ενδομυϊκού λίπους στους μηρούς.
«Ένας έμπειρος κλινικός ιατρός, γυμναστής, φυσιολόγος άσκησης ή επαγγελματίας υγείας μπορεί να εκτιμήσει έμμεσα τη συσσώρευση λίπους στον μηρό», δήλωσε ο Arciero.
Η πρόληψη παραμένει η καλύτερη στρατηγική.
«Η υγιεινή διατροφή είναι η πιο αποτελεσματική στρατηγική τρόπου ζωής για την καταπολέμηση της υπερβολικής συσσώρευσης λίπους οπουδήποτε στο σώμα, ειδικά στην κοιλιά (σπλαχνικό λίπος), στους γοφούς και στους μηρούς», πρότεινε ο Arciero.
Πώς να διαχειριστείτε τη μητρότητα με ρευματικό νόσημα – Πρακτικές συμβουλές διαχείρισης
«Το εργαστήριό μας έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητα αυτής της διατροφικής στρατηγικής στη ραγδαία μείωση του λίπους στους μηρούς, στους γοφούς και στην κοιλιά για αρκετές δεκαετίες», ανέφερε.