Ψείρες: Οι καλύτερες φυσικές θεραπείες για να τις διώξετε άμεσα σύμφωνα με ειδικο

Ψείρες

Οι ψείρες του κεφαλιού έχουν αποδειχθεί εφιάλτης, καθώς αυτά τα μικροσκοπικά παρασιτικά πλάσματα βρίσκουν καταφύγιο στα κεφάλια μας και τρέφονται με το αίμα μας.

Οι ψείρες μπορεί να μας αφήνουν άυπνους και μπορεί επίσης να διαταράξουν την καθημερινότητά μας ή και τις επαφές μας. Υπάρχουν όμως πολύ αποτελεσματικές φυσικές λύσεις για να απαλλαγείτε από αυτές.

Το έντομο εξαπλώνεται μέσω των ατόμων από κεφάλι σε κεφάλι, προκαλώντας φαγούρα και ερεθισμό. Παρά το μικρό τους μέγεθος, μπορούν να προκαλέσουν τεράστια ενόχληση, ειδικά στα παιδιά.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περίπου έξι έως 12 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας τριών έως 11 ετών προσβάλλονται από ψείρες ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Λοιπόν, τι πρέπει να κάνει ένας γονιός όταν το παιδί του φέρνει στο σπίτι αυτά τα μικροσκοπικά έντομα; Ακολουθούν μερικές θεραπείες που συνιστώνται από επαγγελματίες υγείας για να κρατήσετε μακριά αυτά τα έντομα χωρίς φτερά.

Ελαιόλαδο

Αν και το CDC δεν έχει πειστικές επιστημονικές αποδείξεις που να υποστηρίζουν ότι το ελαιόλαδο είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τις ψείρες, ορισμένοι ιατρικοί εμπειρογνώμονες και τμήματα υγείας προτείνουν τη χρήση του.

Οι υποστηρικτές της συνιστούν η θεραπεία με ελαιόλαδο να επαναλαμβάνεται κάθε τέσσερις ημέρες.

Η Δρ Lauren Adler από το Northwell Health εξηγεί ότι το ελαιόλαδο μπορεί να πνίξει και να σκοτώσει τις ψείρες. Οι χρήστες θα πρέπει να φορούν σκουφάκι ντους κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι ψείρες μπορούν να επιβιώσουν χωρίς να αναπνέουν για ώρες.

Το ελαιόλαδο βοηθά επίσης στην απομάκρυνση των αυγών των ψειρών από τα μαλλιά.  Η Δρ Adler προτείνει επίσης τη χρήση λευκού ξιδιού για τη διάλυση μιας κολλώδους ουσίας που χρησιμοποιούν οι θηλυκές ψείρες για την ωοτοκία. Το Τμήμα Υγείας της κομητείας Gibson στην Ιντιάνα συμβουλεύει να χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο σύμφωνα με τον κύκλο ζωής των ψειρών διάρκειας τριών εβδομάδων.

Μαγιονέζα

Παρόμοια με το ελαιόλαδο, το CDC δεν επιδοκιμάζει τη μαγιονέζα ως αποδεδειγμένη μέθοδο εξόντωσης των ψειρών. Ωστόσο, η Δρ Adler προτείνει τη χρήση της με το σκεπτικό ότι μπορεί να φράξει τις διόδους αναπνοής που έχουν οι ψείρες λόγω της παχύρρευστης συνοχής του.

Εφαρμόστε τη όλη τη νύχτα, καλύψτε το κεφάλι με ένα σκουφάκι ντους, ξεπλύνετε το επόμενο πρωί και επαναλάβετε τη διαδικασία μια εβδομάδα αργότερα. Η βαζελίνη ή το τζελ styling μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατα, σύμφωνα με την Δρ Adler.

Άλλες θεραπείες

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αντιφθειρικά είναι 96% αποτελεσματικά στη θεραπεία των ψειρών.

Η Δρ Adler συνιστά να εφαρμόσετε το προιόν, να περιμένετε δύο λεπτά, να χτενίσετε τα μαλλιά και μετά να τα στεγνώσετε με πιστολάκι μέχρι να στεγνώσουν τελείως τα μαλλιά. Επαναλάβετε αυτά τα βήματα μέσα σε μία έως δύο εβδομάδες.

Συνιστώνται επίσης σαμπουάν για την εξάλειψη των ψειρών και λοσιόν βενζυλικής αλκοόλης που χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή, καθώς και η αναζήτηση επαγγελματικής θεραπείας από ειδικό.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top