Τα 3 σημάδια στα μάτια που αποκαλύπτουν καρδιακή πάθηση σύμφωνα με οφθαλμίατρο

καρδιακή πάθηση, μάτια

Τα μάτια αναφέρονται συχνά ως ο καθρέφτης της ψυχής. Ωστόσο, μπορούν πραγματικά να μας δώσουν και πληροφορίες για την υγεία μας, όπως λ.χ. αν κινδυνεύουμε από κάποια καρδιακή πάθηση.

Σύμφωνα με ειδικό, υπάρχουν τρία σημαντικά σημάδια που πρέπει να αναζητήσετε μέσα και γύρω από τα μάτια σας. Μιλώντας σε ένα βίντεο στο YouTube, η οφθαλμίατρος Dr Audrey Tai, ανέφερε τυχόν σημάδια που μας προειδοποιούν για να είμαστε προσεκτικοί.

«Γνωρίζατε ότι η εξέταση των ματιών σας μπορεί να σας αποκαλύψει περισσότερα από την κατάσταση της όρασής σας;» είπε. «Σήμερα είμαι εδώ για να σας αναφέρω κάποια σημάδια τόσο μέσα όσο και γύρω από τα μάτια σας, μερικά από τα οποία είναι ορατά μόνο από τον οφθαλμίατρό σας και μερικά από τα οποία μπορείτε να δείτε στον καθρέφτη που μπορεί να αποτελούν ενδείξεις κινδύνου καρδιακής ή αγγειακής νόσου.»

Αυτά τα τρία σημάδια είναι:

  • Κίτρινα εξογκώματα γύρω από τα μάτια
  • Παλλόμενες κόρες
  • Αλλαγές αμφιβληστροειδούς.

Κίτρινα εξογκώματα γύρω από τα μάτια

Τα κίτρινα εξογκώματα γύρω από τα μάτια είναι ιατρικά γνωστά ως ξανθελάσματα. Είναι ένα σύμπτωμα υψηλής χοληστερόλης, μια κατάσταση που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ιατρικά επείγοντα περιστατικά, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.

«Αυτά τα κίτρινα εξογκώματα είναι φτιαγμένα από χοληστερόλη που μπορεί να εμφανιστούν καθώς γερνάμε», εξήγησε η Δρ Τάι.

«Εμφανίζονται συχνά πάνω ή γύρω από τα βλέφαρα και μπορεί να είναι ιδιαίτερα εμφανή προς τη μέση του προσώπου. Αυτά τα κίτρινα εξογκώματα ξανθελάσματα δεν επηρεάζουν την όρασή σας και δεν είναι επώδυνα, οπότε γιατί είναι σημαντικά;», λέει.

«Λοιπόν είναι σημαντικά γιατί αν δείτε αυτά τα κίτρινα εξογκώματα γύρω από τα μάτια σας, μπορεί να έχετε υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων ή LDL χοληστερόλης («κακή» χοληστερόλη) στο αίμα σας και μπορεί ακόμη και να είναι σημάδι ότι έχετε μια γενετική διαταραχή που προκαλεί μη φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων, όπως η κληρονομική υπερχοληστερολαιμία, η οποία είναι μια γενετική αιτία της υψηλής LDL χοληστερόλης», πρόσθεσε.

Αλλά συνέχισε λέγοντας ότι: «Αν έχετε αυτά τα κίτρινα εξογκώματα ξανθελάσματα, δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε. Περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που τα έχουν έχουν φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων, αλλά εάν τα έχετε, φροντίστε να μιλήσετε με τον γιατρό ή τον καρδιολόγο σας και να κάνετε μια εξέταση αίματος για χοληστερόλη και τριγλυκερίδια».

Παλλόμενες κόρες

Σύμφωνα με τον Δρ Tai, εάν οι κόρες των ματιών σας γίνονται όλο και μικρότερες ακολουθώντας με τον καρδιακό σας παλμό, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι διαρροής της καρδιακής βαλβίδας.

Συγκεκριμένα είπε: «Αυτό συμβαίνει επειδή το αίμα αντλείται από την καρδιά σας μέσω μιας βαλβίδας που ονομάζεται αορτική βαλβίδα και εάν η βαλβίδα δεν κλείνει ερμητικά, κάποια ποσότητα αίματος διαρρέει προς τα πίσω στην καρδιά. Αυτό προκαλεί μια μεγαλύτερη διαφορά από το κανονικό μεταξύ του μικρού και του μεγάλου αριθμού της αρτηριακής σας πίεσης, όταν η καρδιά σας συστέλλεται και της αρτηριακής σας πίεσης όταν η καρδιά σας χαλαρώνει. Οι άνθρωποι που το έχουν αυτό θα διαπιστώσουν μια ασυνήθιστα μεγάλη απόσταση μεταξύ του υψηλού και του χαμηλού αριθμού στις μετρήσεις της αρτηριακής τους πίεσης».

«Όταν η καρδιά συσπάται η κόρη μικραίνει και όταν η καρδιά χαλαρώνει η κόρη μεγαλώνει».  Ο ιατρικός όρος για αυτό είναι το σημάδι του Landolfi.

Η Δρ Τάι πρόσθεσε: «Εάν πιστεύετε ότι οι κόρες σας πάλλονται, θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως τον γιατρό σας ή τον καρδιολόγο σας και εάν δεν είστε σίγουροι, μπορείτε επίσης να συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας που θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν έχετε αυτό το εύρημα»

Αλλαγές αμφιβληστροειδούς

Αυτό είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να δει ο οφθαλμίατρος σας καθώς δεν μπορείτε να το δείτε στον καθρέφτη. Θα μπορούσε να είναι σημάδι πρώιμου διαβήτη ή υψηλής αρτηριακής πίεσης, ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

«Έτσι είναι πολύ σημαντικό να κάνετε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις, ιδιαίτερα εάν είστε άνω των 40 ετών, έχετε διαβήτη ή έχετε οποιοδήποτε από τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις ή αγγειακές παθήσεις», είπε.

Οι εξετάσεις μπορούν να ανιχνεύσουν πρώιμη βλάβη στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος του ματιού.

«Αυτή η βλάβη θα μπορούσε να είναι σημάδι διαβήτη ή υψηλής αρτηριακής πίεσης και θα μπορούσε να σας βοηθήσει να προβλέψετε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου ή αγγειακής νόσου εάν έχετε αδιάγνωστο διαβήτη».

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top