Ποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας γερνούν την καρδιά – Τα έχει πολύς κόσμος

καρδιά

Η καρδιά είναι ένα από τα ζωτικά μας όργανα, υπεύθυνο για την άντληση αίματος και οξυγόνου σε όλο το σώμα. Επομένως, τυχόν προβλήματα με την καρδιά μπορεί να είναι επικίνδυνα.

Αυτό είναι μια αυξανόμενη αιτία ανησυχίας σε όλο τον κόσμο, καθώς περίπου το ένα τέταρτο όλων των θανάτων προκαλούνται από καρδιαγγειακά νοσήματα, δηλαδή μια σειρά καταστάσεων που επηρεάζουν την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν σε καρδιακά προβλήματα, από τη γενετική μέχρι τη διατροφή και την τακτική άσκηση, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ. Αλλά τώρα νέα έρευνα δείχνει ότι η προσωπικότητά σας θα μπορούσε επίσης να καθορίσει πόσο υγιής είναι η καρδιά σας.

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που συνδέονται με γήρανση της καρδιάς

Μια μελέτη, με επικεφαλής ειδικούς από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, αποκάλυψε ότι συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας όπως το άγχος και η ευερεθιστότητα έχουν συνδεθεί με πρώιμα σημάδια γήρανσης της καρδιάς. Στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, μια ομάδα ανέλυσε εξετάσεις καρδιάς από 36.309 συμμετέχοντες.

Χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που ταξινομήθηκαν ως «νευρωτισμός» -όπως ασταθής διάθεση, υπερβολική ανησυχία, άγχος, ευερεθιστότητα και αυτοσυνείδηση– βαθμολογήθηκαν χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο προσωπικότητας.

Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι η μεγαλύτερη τάση προς τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του νευρωτισμού συνδέθηκε με μικρότερες, χαμηλότερης λειτουργικότητας κοιλιές με χαμηλότερη κοιλιακή μάζα, υψηλότερη ίνωση του μυοκαρδίου και υψηλότερη αρτηριακή ακαμψία.

Η σχέση ήταν ανεξάρτητη από τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακά προβλήματα, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία, και ήταν πιο ισχυρή στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες. Η ομάδα είπε ότι τα ευρήματα τονίζουν τη σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας και καρδιαγγειακής υγείας και υποστηρίζουν την ανάγκη προώθησης της ψυχικής ευεξίας στον γενικό πληθυσμό.

Ο Steffen Petersen, καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στο Queen Mary University of London, εξήγησε: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σημαντικές σχέσεις μεταξύ της ψυχικής υγείας και των καρδιαγγειακών αποτελεσμάτων και η μελέτη μας αποκαλύπτει ότι επιβλαβείς αλλαγές στην καρδιά παρατηρούνται σε άτομα με νευρωτικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η υπερβολική ανησυχία».

«Ακόμη και όταν λαμβάνονται υπόψη παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, το βάρος και η ηλικία, τα νευρωτικά χαρακτηριστικά φαίνεται να συνδέονται με σημάδια γήρανσης της καρδιάς», πρόσθεσε ο ειδικός.

Σημαντική η υποστήριξη σε ασθενείς με προβλήματα ψυχικής υγείας για την υγεία της καρδιάς τους

Η ομάδα πρόκειται τώρα να μελετήσει πώς αυτά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας επηρεάζουν τη λειτουργία της καρδιάς.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο James Leiper, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής στο British Heart Foundation, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι η ζωή με μια πάθηση ψυχικής υγείας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών και κυκλοφορικών παθήσεων και αυτή η σημαντική έρευνα δείχνει ότι ορισμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας -τα οποία μπορεί να είναι πρώιμα σημάδια καταστάσεων ψυχικής υγείας- μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στην καρδιά που είναι συνώνυμες με τη γήρανσή της».

«Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας να έχουν επίγνωση ότι οι ασθενείς που ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο ψυχικής υγείας, μπορεί να επωφεληθούν από την υποστήριξη για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Με τις διαγνώσεις ψυχικής υγείας να γίνονται όλο και πιο κοινές, ελπίζουμε ότι η μελλοντική έρευνα θα διερευνήσει περαιτέρω αυτούς τους δεσμούς», συμπλήρωσε ο Δρ. Leiper Και κατέληξε:

«Αν θέλετε να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για να βελτιώσετε τη σωματική και ψυχική σας ευεξία, μιλήστε με τον γιατρό σας, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους να φροντίζετε την καρδιά σας που σας ταιριάζουν».

Εάν ανησυχείτε για την ψυχική σας υγεία ή την υγεία της καρδιάς σας, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Τα σημάδια της καρδιαγγειακής νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πόνος στο στήθος
  • Πόνος, αδυναμία ή μουδιάσματα στα πόδια και/ή στα χέρια
  • Δύσπνοια
  • Πολύ γρήγορος ή αργός καρδιακός παλμός ή αίσθημα παλμών
  • Αίσθημα ζάλης ή λιποθυμίας
  • Κούραση
  • Πρησμένα άκρα
Όλο Υγεία

Scroll to Top