Πίνετε αρκετό νερό; Ένα απλό τεστ στα δάχτυλα αποκαλύπτει εάν είστε αφυδατωμένοι

τεστ στα δάχτυλα, αφυδάτωση

Εάν ανησυχείτε ότι δεν πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ζέστης του καλοκαιριού, ένα απλό τεστ στα δάχτυλα μπορεί να σας ειδοποιήσει ότι είστε αφυδατωμένοι.

Η μέθοδος έχει γίνει αντικείμενο πολλών viral βίντεο στο TikTok, με τους γιατρούς να υποστηρίζουν την τεχνική.

6 έξυπνοι τρόποι να αποφύγετε την αφυδάτωση

Πώς να κάνετε το τεστ στα δάχτυλα για να δείτε εάν είστε αφυδατωμένοι

Απλώς τσιμπήστε με τα δύο δάχτυλα το δέρμα στην κοιλιά, το μπροστινό μέρος του χεριού ή το δέρμα στο στήθος σας ακριβώς κάτω από την κλείδα για λίγα δευτερόλεπτα, κρατώντας το στη νέα θέση του καθώς τσιμπάτε.

Αφού τσιμπήσετε το δέρμα σας για μερικά δευτερόλεπτα, αφήστε το ελεύθερο και εάν το δέρμα επιστρέψει αμέσως στην κανονική του θέση, αυτό σημαίνει ότι έχετε φυσιολογική ελαστικότητα και ακαμψία, που δείχνει ότι είστε αρκετά ενυδατωμένοι. Αν παραμείνει όρθιο, σημαίνει ότι είναι αφυδατωμένοι.

Η Δρ. Dana Brems, μία ποδίατρος στο Λος Άντζελες, απάντησε σε ένα βίντεο στο TikTok τον Απρίλιο που δείχνει πώς να εκτελέσετε το τεστ. Στο αρχικό βίντεο του 2021, ο δημιουργός περιεχομένου Remus Bujor δείχνει τον εαυτό του να κάνει τον «έλεγχο αφυδάτωσης» τσιμπώντας το δέρμα ακριβώς πάνω από την άρθρωση του.

Καύσωνας: 8 τρόφιμα που είναι πλούσια σε νερό και ενυδατώνουν

«Σφίξτε το δάχτυλό σας ακριβώς εδώ και αν επιστρέψει στη φυσιλογκή του θέση, είστε ενυδατωμένοι. Ωστόσο, αν το δέρμα μείνει όρθιο, είστε αφυδατωμένοι», είπε ο Bujor στο βίντεο.

@footdocdana How’d you do on this test?! 🎥 @Remus Bujor #doctor #doctorreacts #doctorsoftiktok #learnsomethingnew #medical #surgery #medicalvideos #doctors #podiatry #podiatrist #footsurgeon #surgeon #surgeons #nurse #nurses #healthcare #scrublife #medicalhumor #scrubslife #podiatric #medicine #greenscreenvideo #greenscreen ♬ original sound – carleyisconfused

Το τεστ μετρά την ελαστικότητα του δέρματος

Στο βίντεo της, το οποίο έχει πάνω από 4,5 εκατομμύρια προβολές, η Δρ. Brems εξηγεί ότι αυτό το τεστ μετρά την ελαστικότητα του δέρματος, δηλαδή πόσο γρήγορα μπορεί το δέρμανα επανέλθει στο φυσιολογικό μετά από διάταση ή συμπίεση.

«Όταν είσαι καλά ενυδατωμένος, το δέρμα σου έχει μεγαλύτερη ελαστικότητα και επιστρέφει γρήγορα στο αρχικό του σχήμα αφού το τσιμπήσεις. Από την άλλη πλευρά, η αφυδάτωση οδηγεί σε μειωμένη ελαστικότητα του δέρματος και σε πιο αργή επιστροφή στο φυσιολογικό», είπε η Δρ. Brems.

Η δiατήρηση της ενυδάτωσης βοηθά το δέρμα να διατηρεί το κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που παρέχει δομή και δύναμη στο δέρμα, τους μύες και τα οστά. Το κολλαγόνο είναι που δίνει στο δέρμα την ελαστικότητά του. Ωστόσο, η ελαστικότητα του δέρματος μπορεί να μειωθεί με την ηλικία, ανεξάρτητα από το πόσο νερό πίνετε.

Άλλα σημάδια αφυδάτωσης, σύμφωνα με τη Mayo Clinic, περιλαμβάνουν υπερβολική δίψα, λιγότερο συχνή ούρηση, σκούρα ούρα, κόπωση, ζάλη και σύγχυση. Η Mayo Clinic συνιστά στους άνδρες να πίνουν 15,5 φλιτζάνια νερό την ημέρα (3,7 λίτρα) και στις γυναίκες 11,5 φλιτζάνια (2,7 λίτρα).

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top