Γιατί κάποιοι άνθρωποι παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση και άλλοι όχι – Τι λένε οι ειδικοί

τροφική δηλητηρίαση

Σας έχει τύχει ποτέ να πάθετε δηλητηρίαση από κάποιες τροφές, ενώ κανένας από τους φίλους σας που ήταν στο ίδιο τραπέζι δεν αρρώστησε από το ίδιο γεύμα; Αυτό θα σας έκανε να αναρωτηθείτε αν έχετε πραγματικά τροφική δηλητηρίαση ή έχετε κάτι άλλο. Αλλά, όπως λένε οι ειδικοί, είναι πολύ πιθανό να τρώνε πολλοί άνθρωποι το ίδιο φαγητό και μόνο ένας να πάθει τροφική δηλητηρίαση!

Πολλοί άνθρωποι απευθύνονται στα επείγοντα περιστατικά και δηλώνουν: «Ξέρω ότι δεν έχω τροφική δηλητηρίαση επειδή είμαι ο μόνος που αρρώστησε», τονίζει στο huffpost ο ιατρός επειγόντων περιστατικών Δρ. Justin Mazur. «Η εκπαίδευση των ασθενών εδώ είναι κρίσιμη, καθώς είναι πλέον πολύ συνηθισμένο το γεγονός να μην αρρωσταίνουν όλοι από το ίδιο γεύμα» αναφέρει ο Δρ Mazur.

Το Νο1 πράγμα που πρέπει να κάνετε για υγιές έντερο, σύμφωνα με διαιτολόγο 

Τι είναι η τροφική δηλητηρίαση

Η τροφική δηλητηρίαση αναφέρεται σε μια πληθώρα γαστρεντερικών συμπτωμάτων, όπως ναυτία, έμετος, διάρροια και πυρετός. «Τα συμπτώματα αποδίδονται γενικά σε τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με ιό, βακτήρια ή, σπανιότερα, με παράσιτα» τονίζει ο Δρ Mazur.

Το να είσαι το μόνο άτομο που υποφέρει από τροφική δηλητηρίαση μετά από ένα γεύμα είναι μια δύσκολη κλήρωση… Δυστυχώς, όμως, είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο και υπάρχει λόγος που κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μείνουν αλώβητοι από λίγο άψητο κρέας ή ένα άπλυτο λαχανικό.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση και άλλοι όχι παρόλο που τρώνε ακριβώς το ίδιο φαγητό;

Με απλά λόγια, το σώμα σας μπορεί να μην είναι σε θέση να καταπολεμήσει την τροφική δηλητηρίαση. Κάθε άνθρωπος είναι εντελώς διαφορετικός με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού του συστήματος και του μικροβιώματος του εντέρου του που μπορούν να επηρεάσουν το πεπτικό σας σύστημα και τη συνολική σας υγεία.

Όταν πρόκειται για τροφική δηλητηρίαση, διαταράσσεται εντελώς το μικροβίωμα του εντέρου σας, γι’ αυτό και αισθάνεστε τόσο άρρωστοι. Αν εσείς και ο φίλος σας φάτε το ίδιο άψητο χάμπουργκερ και εσείς έχετε ένα ανθυγιεινό μικροβίωμα, ενώ εκείνος έχει ένα πιο υγιές, μπορεί να νιώσετε λίγο αναστατωμένο στομάχι μετά.

«Ένα άτομο με ανεπαρκές μικροβίωμα θα βιώνει πιο συχνά τροφική δηλητηρίαση» τονίζει ο Δρ Mazur.

Αν τροφοδοτείτε το σώμα σας με υγιεινές τροφές, το μικροβίωμά σας θα ευδοκιμήσει. Αν δεν το κάνετε, το μικροβίωμα του εντέρου σας μπορεί να μην είναι σε θέση να καταπολεμήσει τα βακτήρια από τα άψητα ή ωμά τρόφιμα που σας προκάλεσαν τροφική δηλητηρίαση.

Ο Δρ Mazur σημειώνει ότι τα χαρακτηριστικά ενός ανεπαρκούς μικροβιώματος είναι η έλλειψη ωφέλιμων βακτηρίων και μικροβιακής ποικιλομορφίας, καθώς και οι υψηλές συγκεντρώσεις παθογόνων βακτηρίων, γεγονός που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για συχνές κρίσεις τροφικής δηλητηρίασης.

Επίσης, δύο άλλα πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν το αν θα αρρωστήσετε ή όχι: αν φάγατε αρκετά από το φαγητό για να μολυνθείτε και τι άλλο φάγατε ή ήπιατε εκείνη την ημέρα.

«Αν ξεκινήσατε την ημέρα πίνοντας πολύ αλκοόλ, έχετε ήδη καταστρέψει το υγιές μικροβίωμά σας για την ημέρα, καθιστώντας σας πιο ευάλωτους αυτή τη μέρα» δήλωσε ο Δρ Mazur.

Η διατροφή σας παίζει ρόλο στο πόσο υγιές είναι το μικροβίωμα του εντέρου σας. Οι διατροφικές σας συνήθειες και προτιμήσεις μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης τροφικής δηλητηρίασης.

«Το μολυσμένο κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά που σερβίρονται ωμά ή μισοψημένα είναι ένας παράγοντας κινδύνου. Η κατανάλωση ωμών γαλακτοκομικών τροφίμων, όπως αυγά, γάλα ή ωμή ζύμη, είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου» σημειώνει ο Δρ Mazur.

Έντερο: Οι 5 τρόποι για να λειτουργεί ρολόι που προτείνει ο διαιτολόγος 

Όσον αφορά τη διατροφή που θα επηρεάσει την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου σας, ο Δρ Mazur σας συνιστά να αποφεύγετε μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε εξευγενισμένους υδατάνθρακες, επεξεργασμένα τρόφιμα και ζάχαρη και να μεγιστοποιείτε την πρόσληψη φυτικών ινών, φρούτων και λαχανικών, ενώ, όπως τονίζει, η κατανάλωση αλκοόλ παίζει σημαντικό ρόλο στο να πάθετε τροφική δηλητηρίαση.

«Η πρόσληψη αλκοόλ βλάπτει το μικροβίωμα και είναι μια λιγότερο γνωστή αιτία υπερανάπτυξης παθογόνων βακτηρίων και είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για ένα ανεπαρκές μικροβίωμα» αναφέρει ο Δρ Mazur.

Εάν το έντερό σας έχει φλεγμονή από τη διατροφή σας, η Δρ Elizabeth Sharp, ιατρός γενικής ιατρικής, επισημαίνει ότι είναι πιο πιθανό παθογόνα βακτήρια ή ιοί να διεισδύσουν και να προκαλέσουν μόλυνση.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο θα μπορούσατε να είστε πιο ευάλωτοι σε τροφική δηλητηρίαση είναι εάν κάποιος έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή λιγότερα αποθέματα για να οργανώσει μια ανοσολογική αντίδραση και να καταπολεμήσει τα παθογόνα βακτήρια στο φαγητό, πρόσθεσε η ίδια.

Πώς μπορείτε λοιπόν να προλάβετε την τροφική δηλητηρίαση

Εκτός από τη σωστή προετοιμασία και τις σωστές μεθόδους αποθήκευσης, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένα υγιές μικροβίωμα είναι επίσης ζωτικής σημασίας.

Σύμφωνα με τον Δρ Mazur, αυτό μπορεί να είναι η καλύτερη άμυνα ενάντια στα παθογόνα που εισβάλλουν. Τα εδραιωμένα υγιή βακτήρια υποστηρίζουν το ένα το άλλο κατά προτίμηση και δυσκολεύουν τα νέα και τα εισβάλλοντα βακτήρια να ριζώσουν. Γι’ αυτό σας συμβουλεύει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί με τις τροφές που επιλέγετε να καταναλώνετε σε καθημερινή βάση.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top