Πώς το τυρί σας κάνει ευτυχισμένους και σας χαρίζει χρόνια ζωής, σύμφωνα με έρευνα

τυρί

Το τυρί είναι ένα αγαπημένο τρόφιμο που καταναλώνεται όλες τις ώρες της μέρας και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε πάρα πολλές συνταγές. Είναι μία από τις καλύτερες πηγές ασβεστίου και άλλων θρεπτικών συστατικών, απαραίτητων για την υγεία και την καλή λειτουργία του οργανισμού σας. Τι έδειξε νέα έρευνα για τα οφέλη του τυριού στην ψυχική σας υγεία.

Γνωρίζετε ήδη ότι το τυρί βοηθά στη σωστή ανάπτυξη των οστών και την πρόληψη της οστεροπόρωσης, ενώ αποτελεί βασικό συστατικό για γερά δόντια. Παράλληλα, σύμφωνα με μελέτες, όσοι τρώνε τυρί έχουν χαμηλότερη πίεση σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν καταναλώνουν τυρί και η καθημερινή κατανάλωση τυριού μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Τα 7 πιο υγιεινά τυριά – Γεμάτα θρεπτικά συστατικά,χαμηλά σε θερμίδες 

Το τυρί συνδέεται με την ψυχική ευεξία

Μία νέα έρευνα τώρα σε 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους που διεξήχθη από ομάδα ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Shanghai Jiao Tong διαπίστωσε ότι η ψυχική ευεξία που είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για υγιή γήρανση και μακροζωία, συνδέεται στενά με την κατανάλωση τυριού.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Tian-Ge Wang, έδειξε ότι οι άνθρωποι που τρώνε τυρί είναι ευτυχισμένοι, ζουν περισσότερο και έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση.

Συγκρίνοντας τις βαθμολογίες στις θετικές προοπτικές, τα καταθλιπτικά συμπτώματα, τον νευρωτισμό και την ικανοποίηση από τη ζωή με τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την ηλικία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μειωμένη ψυχική υγεία συνδέεται με συμπεριφορές και ασθένειες που είναι γνωστό ότι μειώνουν τη διάρκεια ζωής.

Χρησιμοποιώντας 33 παράγοντες για να συνδέσουν την ψυχική υγεία με τη σωματική γήρανση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ενώ το τυρί δεν ήταν άμεσα υπεύθυνο για τη μακροζωία, η μεγαλύτερη πρόσληψη τυριού και φρούτων ήταν ένας ξεχωριστός παράγοντας που συνέβαλε στις υψηλές βαθμολογίες ευημερίας.

9 καθημερινές συνήθειες που θα σας κάνουν πιο ευτυχισμένους 

Οι συμπεριφορές και οι επιλογές τρόπου ζωής που μείωσαν σημαντικά τη βαθμολογία υγιούς γήρανσης περιλαμβάνουν την παρακολούθηση τηλεόρασης, το κάπνισμα, τη χρήση φαρμάκων, τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD), το εγκεφαλικό επεισόδιο, τη στεφανιαία αθηροσκλήρωση και την ισχαιμική καρδιακή νόσο.

Άλλοι παράγοντες που ευνοούν την υγιή γήρανση

Ο Δρ Wang σημείωσε στο nypost ότι «Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της ιεράρχησης της ψυχικής ευημερίας στις πολιτικές υγείας που αποσκοπούν στην υγιή γήρανση».

Πρότεινε ότι η παραμονή σε δραστηριότητα, ο περιορισμός της παρακολούθησης τηλεόρασης και η αποφυγή του καπνίσματος μπορούν να ενισχύσουν τη γνωστική λειτουργία και να προλάβουν κοινές ασθένειες.

Χρησιμοποιώντας μια τεχνική η οποία χρησιμοποιεί το DNA για να δει αν ένα πράγμα προκαλεί ένα άλλο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με καλύτερη ψυχική ευεξία έτειναν να είναι πιο υγιείς καθώς γερνούσαν.

Την ίδια ώρα η μελέτη διαπίστωσε ότι οι πλούσιοι άνθρωποι δεν ζουν απαραίτητα περισσότερο ή καλύτερα. Ενώ η κοινωνικοοικονομική κατάσταση επηρεάζει την πρόσβαση σε τρόφιμα και υγειονομική περίθαλψη, καθώς και τα ποσοστά του εργασιακού στρες, η μακροζωία δεν καθορίζεται απόλυτα από τον πλούτο.

«Για να ενημερώσουμε για ουσιαστικές πολιτικές υγείας, χρειαζόμαστε λεπτομερή αιτιώδη στοιχεία σχετικά με το ποιες διαστάσεις της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης επηρεάζουν τη μακροζωία και τους διαμεσολαβητικούς ρόλους των τροποποιήσιμων παραγόντων, όπως ο τρόπος ζωής και η ασθένεια» σημείωσαν οι ερευνητές.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι αν θέλετε να ζήσετε πολλά χρόνια και να τρώτε καλύτερα, ανεξάρτητα από τις εισοδηματικές σας δυνατότητες, η μοτσαρέλα είναι το πιο υγιεινό τυρί για την καρδιά σας.

Ο Dr. Cheng-Han Chen, επεμβατικός καρδιολόγος, δήλωσε στο Parade ότι «είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου και μάλιστα περιέχει προβιοτικά που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος. Η φρέσκια μοτσαρέλα είναι επίσης χαμηλότερη σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο από άλλα τυριά».

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top