Μαρτυρία: «Μετακόμισα στην Ελβετία το 2009 – Αυτός είναι ο λόγος που είμαστε τόσο ευτυχισμένοι»

Ελβετία

Η Σούζαν Λούκας, που εργάζεται ως σύμβουλος Ανθρώπινου Δυναμικού, περιγράφει τους παράγοντες που κάνουν όσους ζουν στην Ελβετία τόσο ευτυχισμένους ανθρώπους και καλεί τους αναγνώστες να ακολουθήσουν αυτά τα βήματα.

Όπως εξηγεί η ίδια γράφοντας στο inc.com, δεν είναι η μόνη που πιστεύει ότι η χώρα της κεντρικής Ευρώπης είναι ένα υπέροχο μέρος για να ζει κανείς. Η Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας που μόλις κυκλοφόρησε, κατέταξε την Ελβετία στην ένατη θέση μεταξύ 140 χωρών. Αν και πιθανότατα δεν μπορείτε απλώς να μαζέψετε τα πράγματά σας και να μετακομίσετε εκεί, μπορείτε να κάνετε κάποιες αλλαγές στην προσωπική σας ζωή και την επιχείρησή σας για να αντιγράψετε την επιτυχία της Ελβετίας.

Τι κάνει την Ελβετία τόσο χαρούμενο μέρος για να ζει κανείς;

Πρώτον, είναι σημαντικό να αποσαφηνιστεί ο ορισμός της ευτυχίας της Έκθεσης Παγκόσμιας Ευτυχίας. Αν κατέτασσε την Ελβετία ως προς την ποικιλία των εστιατορίων της με λογικό κόστος, θα βρισκόταν κάτω από το 10%. Οι Ελβετοί μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα, αλλά η μαγειρική τους εξαντλείται στα τυριά και τις σάλτσες, μαζί λουκάνικα και πατάτες. Αλλά η ευτυχία δεν μετριέται με τη γεύση του φαγητού. Η Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας βασίζεται στη Σκάλα Cantril, η οποία έχει ως εξής:

«Φανταστείτε μια σκάλα με σκαλοπάτια αριθμημένα από το μηδέν στο κάτω μέρος έως το 10 στην κορυφή. Η κορυφή της σκάλας αντιπροσωπεύει την καλύτερη δυνατή ζωή για εσάς και το κάτω μέρος της σκάλας τη χειρότερη δυνατή ζωή. Σε ποιο σκαλοπάτι θα λέγατε ότι αισθάνεστε πως στέκεστε αυτή τη στιγμή; (σκάλα-παρόν). Σε ποιο σκαλοπάτι πιστεύετε ότι θα στέκεστε σε περίπου πέντε χρόνια από τώρα; (σκάλα-μέλλον)».

Λοιπόν, τι τοποθετεί την Ελβετία στην κορυφή αυτής της κλίμακας; Οι άνθρωποι εδώ αισθάνονται ότι βρίσκονται σε ένα υπέροχο μέρος τώρα και θα είναι σε ένα καλύτερο μέρος στο μέλλον. Δυστυχώς, δεν μπορείτε να μεταφέρετε με μαγικό τρόπο την απίστευτη εξωτερική ομορφιά ή τη χαμηλή φορολογική επιβάρυνση στην επιχείρησή σας στην Ελλάδα.

Αλλά μπορείτε να πάρετε μερικά από τα άλλα πράγματα που κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται ευτυχισμένοι και ασφαλείς στην Ελβετία και να τα εφαρμόσετε στη ζωή και την παρέα σας.

Αναγνωρίστε ότι έχετε ευκαιρίες

Ένας μαθητής ονόματι Milo Tobler είπε στη Σούζαν ότι του αρέσει η Ελβετία για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως επειδή «δεν υπάρχουν πολλά που σε περιορίζουν από το να επιδιώξεις αυτό που θέλεις να πετύχεις».

Ελβετία
Η Σούζαν Λούκας/Πηγή φωτογραφίας: inc.com

«Η Ελβετία κατατάσσεται ψηλά στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας, που σημαίνει ότι είναι πολύ εύκολο να ανοίξεις μια επιχείρηση, ειδικά αν έχεις μια ατομική επιχείρηση σαν τη δική μου. Τα χαρτιά είναι ελάχιστα», περιγράφει η γυναίκα και συνεχίζει:

«Έχουμε επίσης ένα υπέροχο εκπαιδευτικό σύστημα». Η Darja Bosco, μητέρα τεσσάρων εφήβων, τοποθέτησε το ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό σύστημα στην κορυφή της λίστας της για τους λόγους που της αρέσει να ζει στην Ελβετία. Τα σχολεία εκεί επιτρέπουν επίσης στους νέους να δοκιμάσουν μια σειρά από επαγγέλματα προτού υποβληθούν σε εντατική εκπαίδευση για να μάθουν πώς να εξειδικευθούν – το ακριβώς αντίθετο από την Ελλάδα.

«Αλλά μπορείτε επίσης να πάρετε τη ζωή και την καριέρα σας στα χέρια σας. Δεν χρειάζεται να περιμένετε να σας προσλάβει κάποιος ή να σας δεχτεί σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αν έχετε ένα όνειρο, μπορείτε να το κυνηγήσετε. Εάν έχετε μια επιχειρηματική ιδέα, χρησιμοποιήστε την. Μην αφήνετε άλλους ανθρώπους να σας σταματήσουν. Μην περιμένετε άδεια», προτρέπει η σύμβουλος.

Ενσωματώστε ανθρώπους στη ζωή σας

Η Heike Reinhart είναι Γερμανίδα αλλά ζει στην Ελβετία οκτώ χρόνια. Είναι ειδικός σε θέματα ένταξης, βοηθά στη διδασκαλία των γερμανικών και τους προετοιμάζει για τη ζωή στην Ελβετία. Από το 2019, η Ελβετία απαιτεί από τους αλλοδαπούς να έχουν τουλάχιστον βασικές γνώσεις γερμανικής, γαλλικής ή ιταλικής γλώσσας.

«Αυτό σημαίνει ότι για να διατηρήσω τη βίζα μου πρέπει να μπορώ να μιλάω την τοπική γλώσσα σε επίπεδο Α1 ή υψηλότερο. Αυτή η “αναγκαστική” γλωσσική ενσωμάτωση βοηθάει τους μετανάστες και τους ομογενείς να βγουν από τον μικρόκοσμό τους, γεγονός που δημιουργεί μια πιο συνδεδεμένη κουλτούρα», αναφέρει η Σούζαν και συμπληρώνει:

«Το καντόνι στο οποίο ζω -το Baselstadt- προσφέρει επίσης δωρεάν μάθημα γερμανικών σε όλους κατά τον πρώτο χρόνο ζωής τους εδώ. Έτσι, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην γνωρίζετε τα βασικά της γλώσσας».

Η Ελβετία προσφέρει επίσης ένα σημαντικό μάθημα στους ηγέτες των επιχειρήσεων: Όταν προσλαμβάνετε κάποιον στην εταιρεία σας, μπορείτε να τον αφήσετε να παρασυρθεί ή μπορείτε να τον βοηθήσετε να μάθει την εταιρική «γλώσσα». Κάθε επιχείρηση έχει τη δική της κουλτούρα και διαφορετικούς τρόπους έκφρασης. Αυτό που είναι φυσιολογικό σε μια εταιρεία μπορεί να μην είναι σε μια άλλη.

«Η ύπαρξη ενός συγκεκριμένου και σαφούς προγράμματος ενσωμάτωσης βοηθά τους ανθρώπους να ενσωματωθούν στην κουλτούρα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν έχετε υπαλλήλους εξ αποστάσεως, επειδή η μάθηση με παρατήρηση είναι πολύ πιο δύσκολη», καταλήγει η Σούζαν.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top