Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε σεξ για να αναστρέψετε τη γήρανση σύμφωνα με τους ειδικούς

σεξ

Υπάρχουν πολλά οφέλη (πέρα από τα προφανή) που απορρέουν από το σεξ. Ένα από αυτά ότι μας βοηθάει να παραμείνουμε νέοι. Πόσο συχνά, όμως, χρειάζεται για να το πετύχουμε;

Το σεξ καίει θερμίδες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και φυσικά απελευθερώνει ντοπαμίνη στον εγκέφαλό σας, οπότε μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το σεξ σας βοηθά να νιώσετε νεότεροι.

Το σεξ μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γήρανσης, σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychoneuroendocrinology. Διαπιστώθηκε ότι το σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα συσχετίστηκε με μεγαλύτερα τελομερή, το προστατευτικό κάλυμμα στο DNA που καθορίζει τη διάρκεια ζωής ενός κυττάρου. Τα μακρύτερα τελομερή συνδέονται με βραδύτερη κυτταρική γήρανση και υψηλότερο προσδόκιμο ζωής.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη σεξουαλική ζωή 129 μητέρων που βρίσκονταν σε σχέση. Οι γυναίκες έδιναν καθημερινές αναφορές για την ικανοποίησή τους από τη σχέση τους, καθώς και για το πόσο συχνά έκαναν σεξ με τους συντρόφους τους.

Οι ερευνητές πήραν, επίσης, δείγματα αίματος από τις γυναίκες, αναλύοντας τα κύτταρα για δείκτες γήρανσης. Βρήκαν ότι οι γυναίκες που έκαναν σεξ με τους συντρόφους τους την προηγούμενη εβδομάδα είχαν μεγαλύτερα τελομερή σε σύγκριση με αυτές που δεν έκαναν.

Αυτός ο τύπος μελέτης δείχνει μόνο μια συσχέτιση και δεν μπορεί να αποδείξει ότι η σεξουαλική δραστηριότητα ήταν η αιτία του μεγαλύτερου μήκους των τελομερών. Ωστόσο, το μήκος των τελομερών θεωρείται σημαντικό για την υγεία σας.

Τα τελομερή είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή γήρανση

Με την πάροδο του χρόνου, τα τελομερή καταρρέουν καθώς τα κύτταρα διαιρούνται, και γίνονται λίγο μικρότερα με κάθε κυτταρική διαίρεση. Ορισμένοι παράγοντες πιστεύεται ότι τα κάνουν να φθείρονται πιο γρήγορα, όπως η κακή διατροφή, η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και η φυσική διαδικασία της γήρανσης, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα ευρήματά των ειδικών, ωστόσο, δείχνουν ότι το σεξ μπορεί να είναι ευεργετικό, όταν πρόκειται για την προστασία των τελομερών, πράγμα που σημαίνει ότι τα κύτταρα μπορεί να ζουν περισσότερο. Οι ερευνητές έχουν συνδέσει τα βραχύτερα τελομερή με σοβαρά προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Τα μακρύτερα τελομερή φαίνεται να βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών. (Σημείωση: Η μελέτη είναι μικρή και τα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με περαιτέρω έρευνα.)

Το σεξ επηρεάζει την ευτυχία της σχέσης

Αν και δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα για τη σεξουαλική ευτυχία των ζευγαριών, μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Archives of Sexual Behavior εξέτασε πόσο συχνά οι άνθρωποι λένε ότι κάνουν σεξ. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο μέσος ενήλικας κάνει σεξ 54 φορές το χρόνο —περίπου μία φορά την εβδομάδα— με βάση δεδομένα από το 1989 έως το 2014.

Αν και αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί λίγο από τη δεκαετία του 1990, μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Social Psychological and Personality Science, εξέτασε περισσότερους από 30.000 Αμερικανούς για 40 και πλέον χρόνια. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ζευγάρια που έκαναν σεξ περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα δεν ήταν πιο ευτυχισμένα από εκείνα που έκαναν σεξ μόνο μία φορά την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος να ακολουθείτε ένα αυστηρό πρόγραμμα.

Συνολικά, είναι σημαντικό για τα ζευγάρια να διατηρούν μια στενή σχέση με τον σύντροφό τους. Όμως, δεν χρειάζεται να κάνετε σεξ κάθε μέρα για να διατηρήσετε αυτή τη σχέση ζωντανή.

 

Loading Poll…

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top