Σεξουαλική ζωή: Τα 6 λάθη στο υπνοδωμάτιο που μπορεί να την βλάψουν

σεξουαλική ζωή

Οι ορμονικές αλλαγές και τα προβλήματα υγείας των ανδρών τείνουν να τραβούν την προσοχή, αλλά οι γιατροί λένε ότι κάποιες στρατηγικές που αυξάνουν την οικειότητα και σχετίζονται με τον χώρο μπορεί να είναι εξαιρετικές για να ενισχύσουν τη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού.

Μπορεί να νιώθετε απομόνωση όταν βιώνετε πτώση στη λίμπιντο, αλλά η κλινική του Κλίβελαντ προτείνει ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει περίπου το 20% των ανδρών και ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Ενώ η φθίνουσα σεξουαλική ορμή μπορεί συχνά να έχει τις ρίζες της σε ιατρικές καταστάσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και οι παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων, οι γιατροί λένε ότι υπάρχει μια άλλη διάσταση που πρέπει να εξετάσουμε, η οποία μπορεί να είναι απλή στην αντιμετώπιση.

Η Kameelah Phillips, γυναικολόγος στη Νέα Υόρκη, τονίζει τη σημασία της δημιουργίας ενός «ασφαλούς χώρου» για μια υγιή σεξουαλική ζωή: Ένα περιβάλλον όπου τα άτομα αισθάνονται ελεύθερα να εκφράσουν και να εξερευνήσουν τις επιθυμίες τους χωρίς φόβο, όπως λέει η Δρ. Phillips εκτείνεται στο φυσικό περιβάλλον όπου λαμβάνει χώρα η σεξουαλική πράξη. Ο σχεδιασμός και οι επιλογές υγιεινής που κάνετε μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα αυτών των ιδιαίτερων στιγμών.

6 λάθη στην κρεβατοκάμαρα που βλάπτουν τη σεξουαλική ζωή

  1. Θερμοκρασία
  2. Ακαταστασία
  3. Βρώμικα σεντόνια
  4. Τεχνολογία
  5. Άσχημες μυρωδιές
  6. Έλλειψη ιδιωτικότητας

1. Θερμοκρασία

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η θερμοκρασία της κρεβατοκάμαράς σας θα μπορούσε να παγώνει κάτι παραπάνω από τον αέρα γύρω σας: Μπορεί να κάνει ψυχρή και τη σεξουαλική ζωή. Ένα συναρπαστικό πείραμα στην Ολλανδία αποκάλυψε ότι τα ζευγάρια που είχαν κρύα πόδια στην κρεβατοκάμαρα αντιμετώπιζαν περισσότερες δυσκολίες να φτάσουν στον οργασμό σε σύγκριση με εκείνα που φορούσαν ένα ζευγάρι ζεστές κάλτσες, με το ποσοστό επιτυχίας τους να ανέρχεται στο εντυπωσιακό 80%.

Ο νευροψυχίατρος Daniel Amen τονίζει ότι η περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τις γεννητικές αισθήσεις βρίσκεται σε στενή θέση με το τμήμα που επεξεργάζεται τα συναισθήματα στα πόδια μας, οπότε αυτό μπορεί να είναι μια πιθανή εξήγηση για αυτό το φαινόμενο.

2. Ακαταστασία

Το χάος της ακαταστασίας μπορεί να κάνει «ακατάστατη» και την ερωτική σας ζωή. Έρευνα, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης του 2009 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Society for Personality and Social Psychology, έδειξε ότι οι γυναίκες που ζούσαν σε ακατάστατα περιβάλλοντα έτειναν να έχουν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, παράλληλα με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Μια μελέτη του 2012 από το Κέντρο Everyday Lives and Families του UCLA βρήκε επίσης μια σαφή σύνδεση μεταξύ του άγχους της διαχείρισης της αφθονίας των περιουσιακών στοιχείων και των υψηλότερων επιπέδων κορτιζόλης στις γυναίκες. Δεδομένου ότι το άγχος είναι γνωστό ότι μετριάζει της λίμπιντο, η τακτοποίηση της κρεβατοκάμαρας σας θα μπορούσε να εξορθολογίσει τον χώρο σας και ενδεχομένως να αναζωπυρώσει τη φλόγα στη σεξουαλική ζωή.

3. Βρώμικα σεντόνια

Η παραμέληση της καθαριότητας των σεντονιών θα μπορούσε να υπονομεύσει τη σεξουαλική ζωή. Λαμβάνοντας υπόψη ότι περνάμε σημαντικό χρόνο στο κρεβάτι κάθε εβδομάδα, η σημασία του τακτικού πλυσίματος των σεντονιών είναι βασικό συστατικό της υγείας -συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής υγείας.

Ο Philip Tierno, μικροβιολόγος και καθηγητής στο NYU Grossman School of Medicine, συνιστά μια εβδομαδιαία ρουτίνα πλυσίματος ρούχων για όσους χρησιμοποιούν το κρεβάτι τους κάθε βράδυ. Συμβουλεύει επίσης να επενδύσετε σε προστατευτικά στρώματος και καλύμματα μαξιλαριών για να προστατεύσετε από τη συσσώρευση κυττάρων του δέρματος, τα ακάρεα της σκόνης, τον ιδρώτα και άλλα υπολείμματα που τείνουν να μαζεύουν τα στρώματα και τα μαξιλάρια με την πάροδο του χρόνου.

Μια εκπληκτική μελέτη από μια εταιρεία στρωμάτων αποκάλυψε μάλιστα ότι, μετά από μόλις μία εβδομάδα, τα σεντόνια μπορούν να φιλοξενήσουν 24.631 περισσότερα βακτήρια από ένα πόμολο της πόρτας του μπάνιου.

4. Τεχνολογία

Η χρήση της τεχνολογίας στην κρεβατοκάμαρα μπορεί να βλάπτει περισσότερο τη σεξουαλική ζωή από όσο φαντάζεστε. Μια αποκαλυπτική μελέτη του 2023 ανέδειξε τον εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε περίπου 210 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, με το 34% να βιώνει φόβο ότι θα «μείνουν πίσω» στις ενημερώσεις κατά την ψηφιακή τους αποτοξίνωση.

Περιέργως, αυτός ο εθισμός έχει συνδεθεί με αρνητική επίδραση στις βαθμολογίες της στυτικής λειτουργίας. Η τεχνολογία στην κρεβατοκάμαρα μπορεί επίσης να λειτουργήσει αποσπώντας την προσοχή, μειώνοντας τη συχνότητα των ερωτικών συνευρέσεων χωρίς καν να το αντιληφθούν πολλά ζευγάρια.

5. Άσχημες μυρωδιές

Ενώ η απώλεια όσφρησης έχει γίνει ένα πολύ γνωστό σύμπτωμα της COVID-19, ο αντίκτυπός του μπορεί να επεκταθεί στην κρεβατοκάμαρα. Πολλοί έχουν αναφέρει ότι αυτή η αισθητηριακή βλάβη έχει επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή τους, με την αλλοιωμένη αντίληψη των οσμών να οδηγεί σε μείωση της σεξουαλικής έλξης.

Επίσης μια άσχημη μυρωδιά είναι πράγματι μη ελκυστική. Μπορεί να είστε συνηθισμένοι στη μυρωδιά του χώρου σας σε σημείο που δεν το παρατηρείτε πια (ένα φαινόμενο που πολλοί κλινικοί γιατροί αναφέρουν ως «αισθητηριακή στέρηση»), αλλά έχετε κατά νου ότι πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν επισημάνει τη σχέση μεταξύ της σεξουαλικής διέγερσης και την αίσθηση της όσφρησης.

Ο εγκέφαλος είναι ένα ισχυρό όργανο αντίληψης: Εάν έχετε λάβει ποτέ κριτική ότι το δωμάτιό σας δεν μυρίζει πολύ ωραία, λίγος καθαρός αέρας, ένα αρωματικό κερί και λίγη μαγειρική σόδα κρυμμένη σε μια γωνία θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη διάθεση.

6. Έλλειψη ιδιωτικότητας

Εάν η κρεβατοκάμαρά σας δεν προσφέρει ιδιωτικότητα λόγω των λεπτών τοίχων, των παραθύρων χωρίς κουρτίνες ή των θυρών που δεν κλειδώνουν, η χαλάρωση και η έλξη είναι πιθανό να είναι προκλήσεις για έναν σεξουαλικό σύντροφο ή ακόμα και για εσάς. Μπορεί να είναι αυτονόητο ότι η διασφάλιση του απορρήτου μπορεί να βοηθήσει και τους δύο συντρόφους να αισθάνονται πιο ασφαλείς και χωρίς εμπόδια.

Όλο Υγεία

Scroll to Top