Το τζατζίκι είναι από τα πιο αγαπημένα ελληνικά συνοδευτικά, αλλά συχνά στο σπίτι δεν βγαίνει τόσο νόστιμο όσο στις ταβέρνες. Υπάρχει όμως ένα απλό κόλπο που μπορεί να απογειώσει τη γεύση του και να το κάνει πιο δροσερό και απολαυστικό.
Τζατζίκι: Η ελληνική τροφή που αποτρέπει την άνοια, δυναμώνει την καρδιά και ενισχύει τα οστά
Τι απογειώνει τη γεύση στο τζατζίκι;
Το τζατζίκι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, κυρίως λόγω των βασικών του συστατικών όπως το γιαούρτι, το αγγούρι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και τα βότανα. Το γιαούρτι που αποτελεί τη βάση του είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, ασβέστιο και προβιοτικά, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου και την πέψη, σύμφωνα με το American Sports & Fitness Association.
Επιπλέον, το αγγούρι ενυδατώνει και παρέχει βιταμίνη Κ και κάλιο, ενώ το σκόρδο έχει αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ελαιόλαδο και τα βότανα προσθέτουν υγιεινά λιπαρά και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και στη μείωση της φλεγμονής. Το τζατζίκι είναι χαμηλό σε θερμίδες και λίπος, καθιστώντας το μια θρεπτική και ελαφριά επιλογή που μπορεί να ενισχύσει τη διατροφή χωρίς υπερβολικά επιπλέον θερμίδες.
Η κουζίνα μας είναι γνωστή για τα φρέσκα και πλούσια σε γεύση πιάτα της, όπου τα καταπράσινα μυρωδικά, τα όξινα εσπεριδοειδή και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αποτελούν βασικά συστατικά. Το τζατζίκι περιλαμβάνει όλα αυτά τα στοιχεία, συν το βελούδινο γιαούρτι και το αγγούρι, μαζί με άλλα καρυκεύματα.
Είναι απλό στην προετοιμασία του και χρειάζεται μόνο λίγα λεπτά, αρκεί να διαθέτετε τη σωστή λίστα υλικών. Ωστόσο, μια λάτρης της κουζίνας μας επιμένει ότι τίποτα δεν ξεπερνά τη γνήσια οικογενειακή της συνταγή. Η αρθρογράφος φαγητού Georgina Hayden τόνισε: «Είναι δροσιστικό, πικάντικο και εθιστικό… υπάρχουν λίγα γεύματα στα οποία δεν εμφανίζεται ένα μπολ τζατζίκι».
Το κρεμώδες αυτό ντιπ σερβίρεται συνήθως δίπλα σε γύρο, κεμπάπ ή ως μέρος ενός μεζέ, αλλά αυτό, σύμφωνα με τη Georgina, δεν είναι το σημαντικότερο σε ό,τι αφορά τη συνταγή.
Διευκρίνισε ότι, ανεξάρτητα από το πώς επιλέγετε να το σερβίρετε, πρέπει να είναι πιο πηχτό από ό,τι προτείνουν οι περισσότερες συνταγές, σύμφωνα με τη γνήσια συνταγή της μητέρας της. Η Georgina αποκάλυψε ότι κατά την παιδική της ηλικία, η γιαγιά της, Martha, ετοίμαζε ένα τάπερ με ταραμοσαλάτα, ενώ η μητέρα της έφτιαχνε το τζατζίκι.
«Αυτοί ήταν οι κανόνες. Και οι δύο γυναίκες είναι διάσημες για τα ντιπ τους. Φτιάξτε αυτό για τους φίλους και την οικογένειά σας, και κι εσείς μπορείτε να γίνετε διάσημοι για το τζατζίκι σας. Είναι μια καλή φήμη να έχει κανείς», τόνισε. Η δημιουργία του «καλύτερου από τα καλύτερα τζατζίκια» είναι απλή υπόθεση.
Χρειάζεστε τα κατάλληλα υλικά (γιαούρτι πλήρες, αγγούρι, σκόρδο, αποξηραμένο δυόσμο, μαύρο πιπέρι, χοντρό αλάτι, ελαιόλαδο, φρέσκο χυμό λεμονιού) και 15 λεπτά χρόνο για να στραγγίξετε το γιαούρτι πριν από οτιδήποτε άλλο. Η οικογενειακή συνταγή της Georgina βασίζεται σε μία απλή αρχή: αλατίστε το γιαούρτι με μερικές γενναιόδωρες πρέζες χοντρού θαλασσινού αλατιού και στη συνέχεια μεταφέρετέ το σε ένα λεπτό σουρωτήρι τοποθετημένο πάνω από μπολ.
Το γιαούρτι πρέπει να μείνει να στραγγίξει για τουλάχιστον 15 λεπτά ή να τοποθετηθεί στο ψυγείο όλο το βράδυ. Όπως εξήγησε η αρθρογράφος του Bon Appétit: «Όσο περισσότερο το αφήνετε, τόσο πιο κρεμώδες θα γίνει το τζατζίκι σας».
Αφού στραγγίξετε το γιαούρτι, μεταφέρετέ το σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης και ξεπλύνετε το σουρωτήρι. Για επιπλέον κρεμώδη υφή, μπορείτε να στρώσετε το σουρωτήρι με τουλπάνι πριν ξεκινήσετε το στράγγισμα.
Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για το αγγούρι, το οποίο είναι φυσικά πολύ υδαρές. Κόψτε ένα αγγούρι κατά μήκος στη μέση και αφαιρέστε τους σπόρους. Στη συνέχεια, τρίψτε το αγγούρι χρησιμοποιώντας έναν τρίφτη κουζίνας και τοποθετήστε το στο σουρωτήρι.
Προσθέστε μισό κουταλάκι του γλυκού χοντρό θαλασσινό αλάτι και αφήστε το να στραγγίξει για μία ώρα, ανακατεύοντας περιοδικά ώστε να αποβάλλεται το επιπλέον νερό.
«Έχασα 22 κιλά χωρίς γυμναστική» – Η διατροφή που ακολούθησε ο 59χρονος για απώλεια βάρους
Η καλύτερη ελληνική συνταγή για τζατζίκι
Υλικά
- 500 γρ. γιαούρτι ελληνικό πλήρες
 - 1 σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη και τριμμένη
 - Χοντρό θαλασσινό αλάτι
 - 1 αγγούρι
 - 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένος δυόσμος
 - Μαύρο πιπέρι
 - 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
 - Χυμός από 1/2 λεμόνι
 - Φρέσκος δυόσμος για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
 
Εκτέλεση
Προσθέστε μισό κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι στο γιαούρτι και στραγγίξτε όπως περιγράφεται. Κόψτε το αγγούρι, αφαιρέστε τους σπόρους, τρίψτε το, προσθέστε μισό κουταλάκι αλάτι και στραγγίξτε όπως περιγράφεται.
Ανακατέψτε το αγγούρι με το γιαούρτι, προσθέστε τη σκελίδα σκόρδο (καθαρισμένη και τριμμένη), ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο δυόσμο και μια γενναιόδωρη ποσότητα φρεσκοτριμμένου μαύρου πιπεριού.
Περιχύστε με δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και προσθέστε τον χυμό λεμονιού. Ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά και δοκιμάστε πριν το σερβίρισμα – προσθέστε επιπλέον αλάτι ή λεμόνι αν χρειάζεται. Σερβίρετε με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και φρέσκο δυόσμο.
Σουβλάκι ή μπέργκερ: Ποιο είναι πιο υγιεινό και πόσες θερμίδες έχουν
Διατηρείται σε κλειστό δοχείο στο ψυγείο για έως τρεις ημέρες.
