Τζατζίκι: Η ελληνική τροφή που αποτρέπει την άνοια, δυναμώνει την καρδιά και ενισχύει τα οστά

τροφή, τζατζίκι

Πρόκειται για μια άκρως ελληνική τροφή που περιέχει αγνά ελληνικά συστατικά. Είναι πολύ νόστιμη και ταιριάζει σε διάφορα πιάτα ως συνοδευτικό.

Η συγκεκριμένη τροφή (ορεκτικό) είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά χάρη στα υλικά που την απαρτίζουν. Μας προσφέρει καλά λιπαρά, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Δείτε ποια είναι και πως μας ωφελεί.

Τι είναι το τζατζίκι

Το τζατζίκι είναι ορεκτικό το οποίο συναντάμε στις κουζίνες της Μέσης Ανατολής και της Νότιοανατολικής Ευρώπης, όπως την ελληνική κουζίνα. Γίνεται με στραγγιστό γιαούρτι, αγγούρι, σκόρδο και ελαιόλαδο. Ορισμένες συνταγές έχουν και δυόσμο.

Τα οφέλη

  1. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των οστών
  2. Προστατεύει τη μνήμη
  3. Ενισχύει την υγεία της καρδιάς
  4. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

 

1. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των οστών

Το ελληνικό γιαούρτι με το οποίο φτιάχνεται το τζατζίκι είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου μέταλλα τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών. Και όντως, μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες που περιλαμβάνουν τρόφιμα, όπως το γιαούρτι, μπορεί να υποστηρίξουν την οστική πυκνότητα.

Όταν συνδυάζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως ένα πρόγραμμα άσκησης με αντιστάσεις, το γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει στη στήριξη της οστικής δύναμης. 

2. Προστατεύει τη μνήμη

Λόγω του σκόρδου που περιέχει το τζατζίκι μπορεί να προστατεύει από την άνοια. Συγκεκριμένα οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι ανακάλυψαν ότι μια ουσία του σκόρδου έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση που προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η ουσία αυτή λέγεται FruArg (πρόκειται για κάποιο υποπροϊόν υδατάνθρακα). Οι ερευνητές εξέτασαν κατά πόσο η συγκεκριμένη ουσία μπορεί να αναχαιτίσει βλάβες στα εγκεφαλικά κύτταρα που οφείλονται στη γήρανση, την ατμοσφαιρική ρύπανση ή την υπερκατανάλωση αλκοόλ. Τα αποτελέσματα ήταν καταφατικά.

3. Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Το αγγούρι είναι μια καλή πηγή καλίου, το οποίο είναι ένα μέταλλο που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, το αγγούρι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες ένω ταυτόχρονα είναι ένα λαχανικό με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που το καθιστά μια πολύ καλή επιλογή για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Έρευνα δείχνει επίσης ότι τα αντιοξειδωτικά στα αγγούρια επιβραδύνουν την εξέλιξη του διαβήτη και μειώνουν τις επιπλοκές που σχετίζονται με τη νόσο.

4. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Το ελαιόλαδο που βρίσκεται στο τζατζίκι φαίνεται να είναι εξαιρετικά προστατευτικό έναντι του διαβήτη τύπου 2.Ορισμένες μελέτες, μάλιστα, το έχουν συνδέσει με ευεργετικές επιδράσεις στο σάκχαρο στο αίμα και στην ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Μια σχετική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 418 υγιείς ανθρώπους επιβεβαίωσε πρόσφατα τις προστατευτικές επιδράσεις του ελαιολάδου. Σε αυτή τη μελέτη, φάνηκε ότι μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 περισσότερο από 40%. 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top