Ξέρετε ποιο είναι το πιο συχνό λάθος που κάνουμε με τις μπανάνες; Οι ειδικοί αποκαλύπτουν ότι μια απλή συνήθεια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μολύνσεων αλλά οι περισσότεροι την αγνοούμε.
Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε μπανάνες
Μπανάνες: Διατροφικά οφέλη και κίνδυνοι
Σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διεθνές περιοδικό Avicenna Journal of Phytomedicine (2023), οι μπανάνες αποτελούν πλούσια πηγή μικροθρεπτικών συστατικών (κάλιο, βιταμίνες C, A, B6, μαγνήσιο, σίδηρο, φυτικές ίνες) και βιοενεργών ενώσεων όπως καροτενοειδή, φαινολικές ενώσεις, φλαβονοειδή, κατεχίνες, κουερσετίνη και ντοπαμίνη.
Με βάση τα ερευνητικά δεδομένα, οι ενώσεις αυτές παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, βοηθώντας στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.
Επιπλέον, οι μπανάνες εμφανίζουν αντιυπερτασικές, αντιθρομβωτικές, υπολιπιδαιμικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μειώνοντας τους δείκτες χοληστερίνης, τη φλεγμονή, τη γλυκόζη και σταθεροποιώντας την αρτηριακή πίεση.
Συνεπώς, το να εντάξετε τις μπανάνες στη διατροφή σας είναι ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα σας. Υπάρχει, όμως, ένας κίνδυνος που παραμένει και αφορά στον τρόπο που τις καταναλώνουμε.
Για χρόνια, οι άνθρωποι καταναλώνουν μπανάνες κατευθείαν από τη φρουτιέρα τους, χωρίς δεύτερη σκέψη. Όμως, υπάρχει ένα κρίσιμο βήμα που πολλοί παραλείπουν, ένα βήμα που δεν θα μπορούσαν να αγνοήσουν με άλλα τρόφιμα.
Οι ειδικοί στην υγεία εδώ και καιρό τονίζουν ότι είναι σημαντικό να πλένετε τις μπανάνες πριν καταναλώσετε τον κρεμώδη καρπό. Ίσως σας φαίνεται περίεργο να πλένετε κάτι που πιθανότατα θα πετάξετε στα σκουπίδια, αλλά αυτό μπορεί να σας αλλάξει γνώμη την επόμενη φορά που θα θελήσετε να φάτε μία μπανάνα.
Πόσο ώριμες πρέπει να είναι οι μπανάνες όταν τις τρώτε για να είναι πιο υγιεινές
Γιατί πρέπει να πλένουμε τις μπανάνες πριν τις καταναλώσουμε;
Το Huffington Post έχει αναδείξει στο παρελθόν ότι οι μπανάνες, παρά το πιο σκληρό εξωτερικό τους, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως κάθε άλλο φρούτο και να πλένονται καλά. Η Tamika Sims, ανώτερη διευθύντρια επικοινωνίας για την τεχνολογία τροφίμων στο International Food Information Council, δήλωσε στο μέσο: «Πρέπει να πλένετε τα προϊόντα που έχουν φλοιό με καθαρό τρεχούμενο νερό, ακόμη και αν σκοπεύετε να τα ξεφλουδίσετε».
Πρόσθεσε ότι αυτή η υγιεινή συνήθεια αποτελεί «καλύτερη πρακτική στον ασφαλή χειρισμό τροφίμων ώστε να ελαχιστοποιηθεί η μεταφορά βρoμιάς ή μικροβίων που μπορεί να βρίσκονται στο φλοιό προς το φρούτο». Η Sims κατέληξε: «Ακόμα κι αν φαίνεται αντιφατικό, πρέπει να πλένετε πρώτα».
Παρά το γεγονός ότι μπορεί να ξεφλουδίζετε μια μπανάνα και να πετάτε τη φλούδα, το πλύσιμό της είναι ουσιαστικό για να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα βρομιάς, βακτηρίων και πιθανών φυτοφαρμάκων από την επιφάνεια. Αυτό αποτρέπει τη μεταφορά τους στα χέρια σας και, κατ’ επέκταση, στο στόμα σας.
Η κατανάλωση οποιουδήποτε απλύτου φρούτου μπορεί να οδηγήσει σε τροφικές δηλητηριάσεις λόγω επιβλαβών βακτηρίων όπως η Salmonella, το E. coli και η Listeria, χωρίς να υπολογίζουμε την πιθανή κατάποση φυτοφαρμάκων και άλλων ρύπων. Τα άπλυτα προϊόντα μπορεί επίσης να περιέχουν χώμα, υπολείμματα ή ακόμα και έντομα, τα οποία φυσικά δεν είναι κατάλληλα για κατανάλωση και οι μπανάνες δεν αποτελούν εξαίρεση.
3 εύκολοι τρόποι για να μη μαυρίζουν γρήγορα οι μπανάνες
Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι;
Ορισμένες ομάδες είναι πιο ευάλωτες σε τροφικές δηλητηριάσεις από άπλυτα προϊόντα, όπως:
- Παιδιά κάτω των 5 ετών
- Ενήλικες 65 ετών και άνω
- Έγκυες γυναίκες
- Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
Το Healthline αναφέρει ότι οι συνήθεις σοδειές μπανάνας συχνά φέρουν επικάλυψη από φυτοφάρμακα. Το μέσο αναφέρει: «Η έκθεση σε φυτοφάρμακα έχει συσχετιστεί με αρκετές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για παθήσεις όπως ο αυτισμός, ο καρκίνος, η υπέρταση, ο διαβήτης και η άνοια».
Μπανάνες: 6 τρόποι να διατηρήσετε φρέσκες για μεγαλύτερο διάστημα
Πώς πρέπει να πλένετε σωστά μια μπανάνα;
Η καλύτερη μέθοδος για να καθαρίσετε μια μπανάνα δεν είναι πυρηνική φυσική, απλώς κρατήστε τη κάτω από δροσερό τρεχούμενο νερό για περίπου 30 δευτερόλεπτα, χρησιμοποιώντας τα χέρια σας για να απομακρύνετε ορατό χώμα. Είναι σημαντικό να αποφύγετε σαπούνια ή απορρυπαντικά, καθώς μπορεί να αφήσουν πίσω τους βλαβερά κατάλοιπα.
Ο ειδικός στην ασφάλεια τροφίμων Trevor Craig δήλωσε στους αναγνώστες του HuffPost: «Αν θέλετε πραγματικά να το πάτε ένα βήμα παραπέρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αραιωμένο διάλυμα ξιδιού με μία αναλογία ενός μέρους ξίδι και τέσσερα μέρη καθαρού νερού για να ψεκάσετε τα τρόφιμα σας. Αυτό θα βοηθήσει να σκοτωθούν κάποια βακτήρια και δεν θα αφήσει άσχημη γεύση ή πιθανά επικίνδυνα χημικά στο φαγητό σας».
Το απλό κόλπο για να ωριμάσουν πολύ γρήγορα οι πράσινες μπανάνες
Ο ειδικός πρότεινε επίσης ότι για όσους θέλουν να διασφαλίσουν ότι τα φρούτα τους είναι πεντακάθαρα, η χρήση μιας βούρτσας σε φρούτα και λαχανικά με πιο παχύ φλοιό, όπως τα αβοκάντο, θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη. «Οι φλοιοί είναι συχνά ανάγλυφοι και έχουν πολλά σημεία όπου μπορούν να παγιδευτούν πράγματα που δεν θέλετε να καταλήξουν στο πιάτο σας». Μόλις τελειώσετε με το πλύσιμο, στεγνώστε την μπανάνα με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και καλή σας απόλαυση!