Στρώμα: Ο αποτελεσματικότερος τρόπος να καθαρίσετε τους επίμονους λεκέδες σε 5 βήματα

στρώμα

Είτε πρόκειται ένα νέο… ατύχημα είτε αντιμετωπίζετε έναν παλιό αλλά επίμονο λεκέ στο στρώμα σας, δείτε πως θα απαλλαγείτε εύκολα

 

Τα 5 βήματα για να καθαρίσετε το στρώμα σας

  1. Ξεστρώστε το κρεβάτι σας
  2. Καθαρίστε οποιοδήποτε υγρό
  3. Ρίχνουμε μαγειρική σόδα
  4. Καθαρίστε την περιοχή με ηλεκτρική σκούπα
  5. Εφαρμόστε διάλυμα καθαρισμού

 

1. Βήμα πρώτο: Ξεστρώστε το κρεβάτι σας

Είτε πρόκειται ένα νέο… ατύχημα είτε αντιμετωπίζετε έναν παλιό αλλά επίμονο λεκέ, το πρώτο βήμα για να απαλλαγείτε από τους λεκέδες του στρώματος είναι να αφαιρέσετε όλα τα κλινοσκεπάσματα και τα σεντόνια από το στρώμα σας. Αφού αφαιρεθούν, πλύνετε τα 60° C, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν ετικέτες φροντίδας. Οι θερμοκρασίες 40° C είναι συνήθως καλές, αλλά οι υψηλότερες θα σκοτώσουν τυχόν μικρόβια ή βακτήρια που παραμένουν στα σεντόνια σας.

Τώρα θα ήταν η κατάλληλη στιγμή να δείτε αν μπορείτε να αφαιρέσετε το κάλυμμα του στρώματός σας (αυτό δεν είναι προστατευτικό ή κάλυμμα στρώματος, αυτό είναι το κάλυμμα στρώματος που συνοδεύει το στρώμα σας). Εάν είναι αφαιρούμενο, θα το λέει ρητά στην ετικέτα του κατασκευαστή. Εάν όχι, αφήστε το κάλυμμα εκεί που είναι.

2. Βήμα δεύτερο: Καθαρίστε οποιοδήποτε υγρό

Εάν ο λεκές σας είναι παλιός και ξηρός, μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα. Ωστόσο, εάν καθαρίζετε μια νέα… ζημιά, σκουπίστε απαλά την περιοχή με ένα καθαρό και στεγνό πανί για να απορροφήσει τυχόν υγρό. Μην τρίβετε πολύ δυνατά, καθώς θέλουμε να αποφύγουμε τη διείσδυση του υγρού στο στρώμα. Το στρώμα σας μπορεί γρήγορα να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για μούχλα εάν υγρανθεί, επομένως αφαιρέστε όσο περισσότερο υγρό μπορείτε.

3. Βήμα τρίτο: Ρίχνουμε μαγειρική σόδα

Αφού απορροφήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο υγρό, μπορείτε να προχωρήσετε στον καθαρισμό της περιοχής. Η μαγειρική σόδα (ή διττανθρακική σόδα), είναι απαλά λειαντική, πράγμα που σημαίνει ότι είναι αποτελεσματική στην αφαίρεση λεκέδων, αλλά δεν θα καταστρέψει το στρώμα σας κατά τη διαδικασία. Πασπαλίστε την περιοχή με μαγειρική σόδα, τρίψτε απαλά (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χέρι σας αν φοράτε λατέξ ή λαστιχένια γάντια) και στη συνέχεια αφήστε τη για τέσσερις έως έξι ώρες.

4. Βήμα τέταρτο: Καθαρίστε την περιοχή με ηλεκτρική σκούπα

Μετά από τέσσερις έως έξι ώρες (ή τουλάχιστον μία), σκουπίστε τη μαγειρική σόδα. Εκτός από την απορρόφηση της υγρασίας, η μαγειρική σόδα είναι αποτελεσματική στην απομάκρυνση των οσμών, γι’ αυτό είναι ιδανική για να απαλλαγείτε από τους λεκέδες από ούρα, ιδρώτα και έμετο, η μυρωδιά των οποίων μπορεί να παραμείνει πολύ καιρό μετά την εξάλειψη του λεκέ.

5. Βήμα πέμπτο:  Εφαρμόστε διάλυμα καθαρισμού

Λευκό ξύδι και μπουκάλι σπρέι

Το επόμενο βήμα είναι να χρησιμοποιήσετε ένα απαλό διάλυμα καθαρισμού υφασμάτων με βάση τα ένζυμα, το οποίο θα διαλύσει επίμονους βιολογικούς λεκέδες όπως από ούρα, ιδρώτα ή αίμα. Μπορείτε είτε να αγοράσετε είτε να φτιάξετε το δικό σας. Για να το κάνετε αυτό θα χρειαστείτε:

  • Ένα φλιτζάνι λευκό ξύδι
  • Ένα φλιτζάνι νερό
  • Μαγειρική σόδα

Βάλτε τα σε ένα μπουκάλι σπρέι

Χρησιμοποιώντας το χέρι σας με γάντια ή μια μαλακή βούρτσα, τρίψτε απαλά την περιοχή με το μείγμα σας. Μην εφαρμόζετε πολύ διάλυμα, καθώς δεν θέλουμε να υπερκορεσθεί η περιοχή, ειδικά εάν εργάζεστε σε στρώμα αφρού μνήμης, το οποίο μπορεί να καταστραφεί ή να μουχλιάσει όταν εκτεθεί σε πολύ υγρό. Πασπαλίστε την περιοχή με μαγειρική σόδα και αφήστε για 15 λεπτά.

Η μαγειρική σόδα πιθανότατα θα φουσκώσει καθώς αντιδρά στο ξύδι – αυτό είναι ένα καλό σημάδι, καθώς σημαίνει ότι το διάλυμα καθαρισμού αρχίζει να διασπά τον λεκέ.

Μετά από 20 λεπτά, σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα τη μαγειρική σόδα, η οποία θα έχει απορροφήσει μέρος του διαλύματος καθαρισμού. Καθαρίστε την περιοχή με δροσερό νερό και ένα καθαρό πανί (και πάλι, προσέξτε να μην μουλιάσει το στρώμα).

Ανοίξτε το παράθυρό σας και τραβήξτε προς τα πίσω τις κουρτίνες για να αφήσετε το φως του ήλιου να μπει στην κρεβατοκάμαρά σας. Η ηλιοφάνεια θα σας βοηθήσει να στεγνώσει το στρώμα σας, αλλά και οι ακτίνες UV θα σας βοηθήσουν να σκοτωθούν τυχόν παραμένοντα βακτήρια από τους λεκέδες. Εάν έχετε στρώμα αφρού μνήμης, κρατήστε το μακριά από το άμεσο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια πολύ ζεστού καιρού, καθώς η υπερβολική ζέστη μπορεί να καταστρέψει τον αφρό του.

Όλο Υγεία

Scroll to Top