Έχετε κόψει τη ζάχαρη, αλλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας παραμένουν υψηλά – τι συμβαίνει; Οι ειδικοί αποκαλύπτουν ότι μπορεί να υπάρχουν διάφοροι κρυφοί λόγοι για τους οποίους οι μετρήσεις της γλυκόζης σας παραμένουν αυξημένες παρά τις προσπάθειές σας. Από τα είδη των υδατανθράκων που καταναλώνετε μέχρι τον τρόπο με τον οποίο το άγχος επηρεάζει το σώμα σας, η κατανόηση αυτών των παραγόντων μπορεί να είναι το κλειδί για την καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σας. Ανακαλύψτε τι μπορεί να σας λείπει από τις καθημερινές σας συνήθειες για να ελέγξετε τον διαβήτη.
Μπορεί τα προϊόντα διαίτης χωρίς ζάχαρη να μας παχαίνουν; Ανατρεπτική μελέτη απαντά
Γιατί συνεχίζετε να έχετε υψηλό σάκχαρο ενώ έχετε κόψει τη ζάχαρη «μαχαίρι»;
Πήρατε την απόφαση να κόψετε τη ζάχαρη, πεπεισμένοι ότι το σάκχαρο στο αίμα σας θα σταθεροποιηθεί επιτέλους. Αλλά παρά τις προσπάθειές σας, οι μετρήσεις της γλυκόζης σας εξακολουθούν να είναι υψηλότερες από το αναμενόμενο. Μήπως υπάρχουν άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο;
Οι ειδικοί λένε ότι ακόμη και με τη ζάχαρη κομμένη «μαχαίρι», το σάκχαρο στο αίμα σας μπορεί να παραμένει αυξημένο για διάφορους λόγους που συχνά παραβλέπουμε. Η κατανόηση αυτών των παραγόντων μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και να βρείτε μακροπρόθεσμες λύσεις.
Διαχείριση του σακχάρου στο αίμα στον διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με έρευνα
Η διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 για να αποφευχθούν επιπλοκές. Η έρευνα έχει βρει διάφορες αποτελεσματικές στρατηγικές για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα:
- Εξατομικευμένα σχέδια θεραπείας: Η προσαρμογή της θεραπείας του διαβήτη στις ατομικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων των παραγόντων του τρόπου ζωής, μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Μελέτη έδειξε ότι τα εξατομικευμένα σχέδια θεραπείας με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να βελτιώσουν τον γλυκαιμικό έλεγχο και να μειώσουν τους κινδύνους.
- Συνεχής παρακολούθηση της γλυκόζης (CGM): Η χρήση συσκευών CGM για παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο βοηθά τα άτομα να προσαρμόζουν άμεσα τη διατροφή και τη φαρμακευτική αγωγή τους, οδηγώντας σε καλύτερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
- Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Η τακτική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και η διαχείριση του βάρους βελτιώνουν αποδεδειγμένα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Αυτές οι στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και στη βελτίωση της συνολικής υγείας των ατόμων με διαβήτη τύπου 2.
Οι 3 λόγοι που δεν πέφτει το σάκχαρο ενώ έχετε κόψει τελείως τη ζάχαρη
Πήρατε τη μεγάλη απόφαση και κόψατε τη ζάχαρη. Γιατί, όμως, το γλυκόμετρο εξακολουθεί να δείχνει υψηλές τιμές; Σύμφωνα με την Edwina Raj, επικεφαλής υπηρεσιών – κλινική διατροφή & διαιτολογία, νοσοκομείο Aster CMI, Bangaluru, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας μπορεί να είναι υψηλά ακόμη και αφού έχετε κόψει την επεξεργασμένη ζάχαρη για τους εξής λόγους:
Πότε ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει Αλτσχάιμερ – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες
1. Τι είδους υδατάνθρακες καταναλώνετε;
Πρώτον, οι υδατάνθρακες, ακόμη και οι μη επεξεργασμένοι, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα γλυκόζης. Αν και πιο υγιεινές, τροφές όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φρούτα μπορούν να επηρεάσουν το σάκχαρο στο αίμα αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες.
Η Dr Archana Juneja, σύμβουλος, ενδοκρινολόγος, Νοσοκομείο Kokilaben Dhirubhai Ambani Mumbai, πρόσθεσε ότι τρόφιμα όπως το λευκό ρύζι, το ψωμί, τα συσκευασμένα δημητριακά, οι χυμοί φρούτων και τα αμυλούχα λαχανικά περιέχουν κρυμμένους ή υψηλής γλυκαιμικής αξίας υδατάνθρακες που διασπώνται σε γλυκόζη και ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα. «Το μέλι μπορεί επίσης να συμβάλει σε αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε σύμφωνα με το Indian Express.
Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι ο καλύτερος φίλος σας από αυτή την άποψη, είπε, συνιστώντας τη χρήση ενός μόνιτορ συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης (CGM) ή ενός γλυκομέτρου για να παρακολουθείτε πώς αντιδρά το σώμα σας στις διάφορες τροφές.
2. Είστε συνέχεια αγχωμένοι;
Δεύτερον, το άγχος και η έλλειψη ύπνου μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ευαισθησία στην ινσουλίνη, καθιστώντας δυσκολότερο για το σώμα να ρυθμίσει αποτελεσματικά το σάκχαρο στο αίμα. «Το στρες προκαλεί την απελευθέρωση κορτιζόλης και αδρεναλίνης, ορμονών που αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα», εξηγεί ο Dr Juneja.
3. Έχετε προβλήματα υγείας;
Τέλος, οι υποκείμενες παθήσεις, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη ή οι ορμονικές ανισορροπίες, μπορεί να συμβάλλουν στα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Σύμφωνα με τον Dr Juneja, στον διαβήτη τύπου 2, το σώμα σας μπορεί να μην ανταποκρίνεται καλά στην ινσουλίνη, ακόμη και αν η πρόσληψη ζάχαρης είναι χαμηλή. Εναλλακτικά, η παράλειψη ή ο λανθασμένος συγχρονισμός της φαρμακευτικής σας αγωγής μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα.
«Η κατανάλωση αλκοόλ και η παχυσαρκία, που ορίζεται ως ΔΜΣ άνω του 23 ή περίμετρος μέσης μεγαλύτερη από 80 εκατοστά στις γυναίκες και 90 εκατοστά στους άνδρες, μπορεί επίσης να επηρεάσουν την ικανότητα του οργανισμού να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στην ινσουλίνη», πρόσθεσε.
Τι πρέπει να κάνετε για να μειώσετε τα επίπεδα γλυκόζης
Για την καταπολέμηση αυτών των προβλημάτων, ο Raj δήλωσε ότι είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την πρόσληψη υδατανθράκων και να εστιάζετε στον έλεγχο των μερίδων, διασφαλίζοντας ότι ακόμη και οι υγιεινές τροφές καταναλώνονται με μέτρο. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να ενισχύσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, συμβάλλοντας στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. «Πάντα να παίρνετε τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και την ινσουλίνη σας τακτικά και στην ώρα τους», είπε.
Επίσης, η διαχείριση του άγχους μέσω τεχνικών όπως η ενσυνειδητότητα ή η γιόγκα και ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος μπορούν να υποστηρίξουν περαιτέρω τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. «Προσπαθήστε να έχετε 7-8 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ, διατηρήστε ένα συνηθισμένο πρόγραμμα ύπνου και αποφύγετε την καφεΐνη και τις οθόνες πριν από τον ύπνο», πρότεινε ο Dr Juneja.
Διαβήτης τύπου 2: Η διατροφή που μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να κόψουν τα φάρμακα
Οι ειδικοί συνιστούν να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για εξατομικευμένες στρατηγικές προσαρμοσμένες στις ατομικές ανάγκες υγείας. Μπορεί να συστήσει συγκεκριμένες διατροφικές προσαρμογές ή φάρμακα που θα βοηθήσουν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Με την ολιστική αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων είναι δυνατός ο καλύτερος έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Πηγές: Indian Express, Cornell University, PMC, PMC (2), PubMed