Μήπως θέλει να σας χωρίσει; Μελέτη αποκαλύπτει τους 3 πιο κοινούς τρόπους χωρισμού

Μήπως θέλει να σας χωρίσει; Μελέτη αποκαλύπτει τους 3 πιο κοινούς τρόπους χωρισμού

Πρόσφατη μελέτη διερεύνησε το πώς προσεγγίζει ο κόσμος τα διαζύγια και τον χωρισμό, αποκαλύπτοντας μοτίβα στον τρόπο που λένε το «θέλω να προχωρήσουμε». Ποιες είναι οι 3 πιο κοινές στρατηγικές χωρισμού και ποιοι τείνουν να τις επιλέγουν;

«Γκρίζο διαζύγιο»: Πώς να αποφύγετε τον χωρισμό μετά τα 50 – Τι να κάνετε εάν συμβεί

Οι 3 πιο συνηθισμένοι τρόποι που μπαίνει τέλος στις σχέσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα

Όλοι λένε «αντίο» με τρόπους που μοιάζουν εκπληκτικά πολύ μεταξύ τους. Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Personality and Individual Differences αποκαλύπτει τρεις κοινές στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι όταν χωρίζουν, ανεξαρτήτως από το ποιος ξεκινά τον χωρισμό. Αν και οι χωρισμοί τείνουν να είναι πιο δύσκολοι για τους άντρες απ’ ό,τι για τις γυναίκες, τα μοτίβα στον τρόπο που τελειώνουν οι σχέσεις παρουσιάζουν εντυπωσιακή συνέπεια.

«Οι περισσότεροι θα βιώσουν το τέλος μιας στενής σχέσης (συνήθως περισσότερες από μία φορές), είτε ως εκείνοι που το ξεκινούν είτε ως εκείνοι που το δέχονται. Επειδή αυτό το φαινόμενο είναι σχετικά συχνό και επώδυνο, ένιωσα την ανάγκη να ρωτήσω πώς ακριβώς το κάνουν οι άνθρωποι – και αυτός ήταν ο στόχος αυτής της έρευνας», εξήγησε ο Menelaos Apostolou, καθηγητής εξελικτικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Ghosting και χωρισμός με μήνυμα

Σύμφωνα με άρθρο του 2022 με τίτλο «Breaking‑up is hard to study: A review of two decades of dissolution research», οι συγγραφείς εξέτασαν 207 μελέτες από 195 επιστημονικά άρθρα που δημοσιεύτηκαν από το 2002 έως το 2020 και διαπίστωσαν ότι η πλειοψηφία της έρευνας για τους χωρισμούς βασιζόταν κυρίως σε αυτοαναφορές και μακροχρόνια παρακολούθηση.

Μόνο περίπου το 15% έκανε ρητή χρήση θεωρητικών πλαισίων όπως η θεωρία της κοινωνικής ανταλλαγής ή της αλληλεξάρτησης. Επίσης, παρατήρησαν ότι αν και το 61% των δειγμάτων ήταν αντιπροσωπευτικά σε περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο, περιορίζονταν κυρίως σε νεαρούς και νεαρές από δυτικές χώρες και πρότειναν οι μελλοντικές μελέτες να επικεντρωθούν περισσότερο στην πραγματική διαδικασία του χωρισμού και να περιλαμβάνουν πιο ποικιλόμορφους πληθυσμούς.

Πρόσφατες έρευνες αναδεικνύουν τη συναισθηματική επιβάρυνση που προκαλούν οι ψηφιακοί τρόποι χωρισμού, όπως το ghosting και ο χωρισμός με μήνυμα. Το ghosting, συγκεκριμένα, έχει βρεθεί ότι πυροδοτεί έντονο αίσθημα σύγχυσης και αποσύνδεσης, ειδικά σε άτομα που δίνουν αξία στο συναισθηματικό κλείσιμο. Οι χωρισμοί μέσω μηνυμάτων ίσως φαίνονται βολικοί, αλλά συχνά αφήνουν το άτομο που δέχεται τον χωρισμό χωρίς το απαραίτητο πλαίσιο ή την επιβεβαίωση που χρειάζεται για να επεξεργαστεί τον αποχωρισμό — ειδικά σε πιο σοβαρές σχέσεις.

Το ένα πράγμα που προβλέπει διαζύγιο – και δεν είναι το σεξ ή οι καυγάδες

Κύριες επιπτώσεις στα άτομα που τους δέχονται:

  • Ψυχολογική δυσφορία: Άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση και αισθήματα απόρριψης.
  • Σωματικό στρες: Αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιακοί παλμοί μετά από ghosting.
  • Ασάφεια και δυσπιστία: Η έλλειψη σαφήνειας οδηγεί σε σύγχυση, αυτομομφή και μείωση της εμπιστοσύνης σε μελλοντικές σχέσεις.
  • Εμπόδιο στην επεξεργασία του τραύματος: Η απουσία τόνου και μη λεκτικών σημάτων καθυστερεί τη συναισθηματική ανάρρωση.

Οι 3 πιο συνηθισμένοι τρόποι χωρισμού

Διακόσιοι είκοσι οκτώ συμμετέχοντες στη μελέτη — άντρες και γυναίκες στις αρχές της τέταρτης δεκαετίας της ζωής τους — κλήθηκαν να φανταστούν ότι βρίσκονται σε μια σχέση με την οποία δεν είναι ευχαριστημένοι και να γράψουν πώς θα προχωρούσαν στον χωρισμό. Άλλοι 228 συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν 45 διαφορετικούς τρόπους χωρισμού και να δηλώσουν κατά πόσο είναι πιθανό να χρησιμοποιούσαν κάποια από αυτές τις μεθόδους. Από τις απαντήσεις τους, οι ερευνητές εντόπισαν τρεις βασικές στρατηγικές χωρισμού.

Μήπως θέλει να σας χωρίσει; Μελέτη αποκαλύπτει τους 3 πιο κοινούς τρόπους χωρισμού

1. Κάνουν το πλήγμα πιο «μαλακό»

Η πιο δημοφιλής μέθοδος για να τελειώσει μια σχέση, την οποία επέλεξε το 86% των συμμετεχόντων, είναι το να κάνουν το πλήγμα πιο «μαλακό». Αυτή η προσέγγιση περιλαμβάνει την αποφυγή απόδοσης ευθυνών στον άλλο άνθρωπο και την ανάληψη μέρους της ευθύνης για τα προβλήματα της σχέσης. Με αυτόν τον τρόπο, το άτομο επιδιώκει να κάνει τον χωρισμό λιγότερο επώδυνο και πιο σεβαστό.

2. Δεν χωρίζουν, κάνουν διάλειμμα

Ακόμη μία συχνή μέθοδος για να πουν «πάμε για άλλα» στους συντρόφους τους είναι να προτείνουν ένα διάλειμμα. Το 24% των νέων ενηλίκων που συμμετείχαν στη μελέτη δήλωσαν ότι το διάλειμμα είναι η καλύτερη επιλογή. Αν και πολλά ζευγάρια δεν επανασυνδέονται μετά από μια περίοδο απομάκρυνσης, η μέθοδος αυτή θεωρείται ως ευκαιρία για αυτοαξιολόγηση της σχέσης και λήψη απόφασης για το μέλλον.

3. Αποφεύγουν την αντιπαράθεση

Η τρίτη συνήθης μέθοδος χωρισμού είναι η αποφυγή αντιπαράθεσης — γνωστή και ως ghosting. Το 16% των συμμετεχόντων προτιμούν να μη πουν τίποτα και να απομακρυνθούν σιγά-σιγά, αφήνοντας τον άλλον άνθρωπο μπερδεμένο και πληγωμένο, να αναρωτιέται τι πήγε στραβά. Αξιοσημείωτο είναι ότι όσοι προτιμούν να κάνουν ghosting είναι μάλλον οι ίδιοι που θα χρησιμοποιούσαν την τεχνητή νοημοσύνη για να τελειώσουν μια σχέση.

Τα 3 σημάδια ότι μία σχέση πλησιάζει στο τέλος της

Σύμφωνα με έρευνα υπηρεσίας γνωριμιών, το 41% των ατόμων χρησιμοποιεί bots για να χωρίσει, με τις γυναίκες να εμφανίζονται πιο πιθανές να το κάνουν από τους άντρες. Σχεδόν οι μισοί από τους νέους ηλικίας 18 έως 29 ετών βρίσκουν πιο εύκολο να ζητήσουν από κάποιον άλλο — το ChatGPT, δηλαδή — να κάνει τη «βρώμικη δουλειά» για λογαριασμό τους.

Πηγές: NY Post, ScienceDirect, ResearchGate, IJIP, ResearchGate, WILEY, ARXIV, PNAS, WILEY

Ιωάννα Σπίνου

Η Ιωάννα Σπίνου έχει συνεργαστεί με μέσα ποικίλης θεματολογίας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σφαιρική αντίληψη και διεπιστημονικές γνώσεις. Έχει εξειδίκευση σε θέματα μουσικοθεραπείας, καθώς συμμερίζεται το ότι οι κλινικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, σωματικών και ψυχολογικών. Μελετά εξελίξεις σε νευροεπιστήμη, ψυχοπαθολογία και χρόνιες παθήσεις, ενώ έχει ευαισθησία σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Μελέτη εντόπισε τρεις κύριες στρατηγικές χωρισμού: ήπια προσέγγιση, διάλειμμα και αποφυγή (ghosting).
  • Το 86% προτιμά να χωρίζει ήρεμα, χωρίς επίρριψη ευθυνών.
  • Το 24% επιλέγει διάλειμμα, ενώ το 16% προτιμά να εξαφανιστεί χωρίς εξήγηση.
  • Όλο και περισσότεροι νέοι χρησιμοποιούν AI και bots για να τελειώσουν σχέσεις, αποφεύγοντας την άμεση αντιπαράθεση.
Scroll to Top