Η διατροφή που ανακουφίζει τους πόνους της αρθρίτιδας

δίαιτα για αρθρίτιδα

Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν αυτή τη στιγμή με αρθρίτιδα και άλλα προβλήματα στις αρθρώσεις. Ανάλογα με τον τύπο της, η αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως πόνο, φλεγμονή, δυσκαμψία στις αρθρώσεις και ακόμη και δυσκολία στην κίνηση.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την πάθηση, ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να μειώσετε τον κίνδυνο και να ανακουφίσετε τα συμπτώματα. Έχοντας αυτό κατά νου, ένας ειδικός μίλησε για το πώς να χρησιμοποιήσετε τη δίαιτα για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Ο φαρμακοποιός Mark Burdon από τους ειδικούς για τοπικούς πόνους των αρθρώσεων και των μυών Deep Relief, δήλωσε αποκλειστικά στο Express.co.uk: «Η διατροφή έχει αντίκτυπο στον αρθριτικό πόνο μέσω της επίδρασης στη φλεγμονή». Σύμφωνα με τον ίδιο, η καλύτερη δίαιτα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποτρέψετε τις φλεγμονές είναι η μεσογειακή διατροφή.

«Μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα μειώνει τους δείκτες φλεγμονής στο αίμα και μπορεί να μειώσει τον πόνο. Η τήρηση της μεσογειακής διατροφής έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με μειωμένη φλεγμονή μέσω του ίδιου μηχανισμού. Μια υγιεινή αντιφλεγμονώδης διατροφή συμβάλλει επίσης στην ικανότητα διατήρησης ενός υγιούς βάρους», ανέφερε ο Burdon και πρόσθεσε:

«Πολύς λιπώδης ιστός, ειδικά γύρω από το στομάχι, απελευθερώνει φλεγμονώδεις μεσολαβητές που προκαλούν φλεγμονή, επομένως είναι σημαντικό να διατηρηθεί το βάρος στο υγιές εύρος».

Τι περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε υγιή λίπη, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, φασόλια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Αναφέρεται σταθερά από τους υγειονομικούς φορείς ως η καλύτερη δίαιτα για μια σειρά παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις, η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι αντιφλεγμονώδεις τροφές για αρθρίτιδα και πόνους στις αρθρώσεις περιλαμβάνουν πολύχρωμα λαχανικά και φρούτα, γιαούρτι και άλλα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, φασόλια, όσπρια, λιπαρά ψάρια, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Επιπλέον, μέτριες ποσότητες τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη όπως πουλερικά, τυρί, αυγά, ξηρούς καρπούς και σπόρους και μικρές ποσότητες άπαχου κόκκινου κρέατος με γλυκές τροφές που καταναλώνονται μόνο περιστασιακά.

Η επιστήμη πίσω από την σύσταση του ειδικού

Η συμβουλή του υποστηρίχθηκε από μια ιατρική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition το 2020. Η έρευνα ανέλυσε τον αντίκτυπο της μεσογειακής διατροφής για τέσσερα χρόνια σε περισσότερους από 4.000 συμμετέχοντες. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η υψηλότερη τήρηση της μεσογειακής διατροφής σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο επιδείνωσης του πόνου και συμπτωματικών μορφών οστεοαρθρίτιδας του γόνατος.

Μια άλλη εργασία, που δημοσιεύτηκε στο Annals of Rheumatic Diseases, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μεσογειακής διατροφής θα μπορούσε να ανακουφίσει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, με την προσαρμογή σε μια μεσογειακή διατροφή, πέτυχαν μείωση της φλεγμονώδους δραστηριότητας, αύξηση της σωματικής λειτουργίας και βελτιωμένη ζωτικότητα», υποστήριζε η μελέτη.

Ο Burdon προειδοποίησε επίσης να μην τρώτε ορισμένα τρόφιμα εάν έχετε ή διατρέχετε κίνδυνο για αρθρίτιδα. «Τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη, αυξάνουν τη φλεγμονή και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αρθριτικού πόνου», τόνισε. Εάν υποφέρετε από πόνο στις αρθρώσεις και ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε αρθρίτιδα, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Όλο Υγεία

Scroll to Top