Μια γυναίκα αποφάσισε να δοκιμάσει τι θα συμβεί αν πίνει καθημερινά ελαιόλαδο για δύο εβδομάδες. Το αποτέλεσμα την εξέπληξε. Δείτε πώς αντέδρασε το σώμα της και ποια οφέλη παρατήρησε.
Ζάχαρη, αλάτι, λάδι: Πόσο πρέπει να τρώμε; Ποια ποσότητα θεωρείται υπερβολική;
Η καθημερινή κατανάλωση ελαιολάδου έχει πολλαπλά οφέλη – Το πείραμα που δοκίμασε μια γυναίκα
Η κατανάλωση ελαιόλαδου, ιδιαίτερα παρθένου, έχει συσχετιστεί με σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και η προστασία από φλεγμονές. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο NIH (PMC) αναφέρει ότι το ελαιόλαδο μειώνει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει τη λειτουργία της HDL (καλής χοληστερόλης) και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, χάρη στο υψηλό περιεχόμενο μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και πολυφαινολών.
Επιπλέον, η κατανάλωση παρθένου ελαιόλαδου έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά και άλλες χρόνιες παθήσεις, όπως καρκίνο, λόγω της αντιοξειδωτικής και προστατευτικής δράσης του στα κύτταρα.
Μια γυναίκα που αποφάσισε να πίνει δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα για δύο εβδομάδες αποκάλυψε αν αυτή η τάση ευεξίας είναι όντως αποτελεσματική ή απλώς είναι… ανοησία.
Το ελαιόλαδο χαρακτηρίζεται συχνά ως «υγρός χρυσός», χάρη στην κυρίαρχη θέση του στη μεσογειακή διατροφή, η οποία θεωρείται το πιο υγιεινό διατροφικό πρότυπο παγκοσμίως.
Η συγκεκριμένη διατροφή έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και διαβήτη τύπου 2, λόγω της υψηλής κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, ψαριών και υγιεινών λιπαρών.
Σε άρθρο της στο «Women’s Health», η δημοσιογράφος Lynsey Hope αποφάσισε να δοκιμάσει εάν μπορεί να νιώσει διαφορά μόνο μέσα σε δύο εβδομάδες.
Έτσι, ακολούθησε μια «συμβουλή» που κυκλοφορεί στο TikTok, σύμφωνα με την οποία προτείνεται η κατανάλωση δύο κουταλιών της σούπας ελαιόλαδο με άδειο στομάχι κάθε πρωί.
Γιατί πρέπει να αγοράζετε ελαιόλαδο σε σκοτεινά γυάλινα μπουκάλια και όχι σε πλαστικά;
Ημέρα 1
Η Hope ξεκίνησε χρησιμοποιώντας «καλής ποιότητας» εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και αρχικά βρήκε τη γεύση του «φρέσκια» και «φρουτώδη».
Ωστόσο, όπως τόνισε, γρήγορα παρατήρησε ένα «κάψιμο στο πίσω μέρος του λαιμού» , κάτι που, όπως διαπίστωσε, είναι απολύτως φυσιολογικό.
«Μετά ένιωσα ναυτία και λίγη ζαλάδα», ανέφερε.
Ημέρες 2 έως 4
Παρά τη μικρή ενόχληση, η Hope αποκάλυψε:
«Τα συμπτώματα δεν ήταν έντονα, οπότε συνέχισα ελπίζοντας ότι θα υποχωρήσουν. Δυσκολευόμουν να ακολουθήσω το συνηθισμένο μου πρόγραμμα στο γυμναστήριο και ένιωθα έντονη επιθυμία για ξηρές τροφές, όπως φρυγανιές, για να ηρεμήσει το στομάχι μου».
Ημέρες 5 έως 7
Μια εβδομάδα μετά, άρχισε να νιώθει «ελαφρώς άρρωστη» και αναρωτήθηκε γιατί προτείνεται να λαμβάνεται με άδειο στομάχι.
Η Hope βρήκε πως ο ισχυρισμός ότι ψαράδες τη δεκαετία του ’60 έπιναν ένα ποτήρι ελαιόλαδο πριν ξεκινήσουν τη μέρα τους δεν υποστηρίζεται επιστημονικά.
7 φυσικές τροφές που καθαρίζουν τις αρτηρίες και μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος
Ημέρες 8 έως 10
Σε αυτό το σημείο, η Hope αποφάσισε να αλλάξει προσέγγιση και να παίρνει το ελαιόλαδο μετά από λίγη τροφή.
«Την όγδοη μέρα, πήρα το “σφηνάκι” μετά το πρωινό. Δεν ένιωσα τη συνηθισμένη ναυτία, οπότε συνέχισα έτσι», εξήγησε.
Αφού σταμάτησε να νιώθει άσχημα, η Hope ανέφερε:
«Μέχρι περίπου τη δέκατη μέρα, παρόλο που συνέχιζα να πίνω δύο κουταλιές τη μέρα, δεν ένιωθα καθόλου άρρωστη. Αντίθετα, ένιωθα πως η γαστρεντερική μου υγεία είχε βελτιωθεί. Μέχρι το τέλος της δεύτερης εβδομάδας, ένιωθα πιο ανάλαφρη, γεμάτη ενέργεια και, παραδόξως, χορτασμένη ανάμεσα στα γεύματα».
Ημέρες 11 έως 14
Ξαφνικά, η Hope είπε πως άρχισε να έχει λιγότερες λιγούρες:
«Ένιωθα λιγότερη πείνα απ’ ό,τι συνήθως… έτρωγα πολύ λιγότερα σνακ αργά το πρωί και το απόγευμα, και το απέδωσα στο ελαιόλαδο».
«Το δέρμα και τα μαλλιά μου είχαν εμφανώς βελτιωθεί και αρκετοί με ρώτησαν αν φορούσα διαφορετικό μέικαπ, δεν φορούσα, άρα μάλλον έφταιγε το λάδι».
«Παρά τις επιπλέον θερμίδες και λιπαρά… δεν πήρα καθόλου βάρος».
«Η οικογένειά μου είχε αρρωστήσει με κρυολογήματα, αλλά εγώ τα απέφυγα».
Το «φάρμακο της Ελλάδας» που μειώνει τον κίνδυνου καρκίνου, καρδιάς και Αλτσχάιμερ
Τελική εκτίμηση
«Αν και δεν πιστεύω ότι όλοι πρέπει να πίνουν καθημερινά ελαιόλαδο – και παρόλο που στην αρχή ήταν δύσκολο – έχω μείνει έκπληκτη με τα ευεργετικά του αποτελέσματα», παραδέχτηκε η Hope.
Από την άλλη πλευρά, η διατροφολόγος Emma Shafqat προειδοποίησε:
«Για τους περισσότερους ανθρώπους είναι ασφαλές με μέτρο, αλλά όσοι έχουν δυσκολία στην πέψη λιπαρών θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς μπορεί να προκαλέσει ενόχληση ή διάρροια».
Το βούτυρο είναι τελικά όσο επικίνδυνο πιστεύουμε; Τι υποστηρίζει νέα μελέτη
Κατά την περίοδο συγγραφής του άρθρου, η Hope ανέφερε πως «σκοπεύει να συνεχίσει» αυτή τη συνήθεια καθημερινά.
