Γήρανση: Νευρολόγος αποκαλύπτει τις 3 τροφές που την επισπεύδουν γερνώντας μας νωρίτερα

Γήρανση

Η γήρανση είναι μέρος της ανθρώπινης ζωής που συμβαίνει σε όλους μας καθώς μεγαλώνουμε. Ωστόσο κάποιες τροφές μπορεί να την φέρουν νωρίτερα.

Δεν υπάρχει τίποτα κακό αν έχετε μερικές ρυτίδες, εάν όμως και άλλα όργανα του σώματός, πέρα από το δέρμα σας, γερνούν γρήγορα, αυτό θα μπορούσε να έχει πιθανές επιπτώσεις στην υγεία σας.

Έχοντας αυτό κατά νου, ένας ειδικός επισκέφθηκε το TikTok για να μοιραστεί έναν απλό τρόπο επιβράδυνσης της διαδικασίας γήρανσης.  Ο νευροεπιστήμονας Robert Love, ο οποίος ειδικεύεται στη νόσο Αλτσχάιμερ, αποκάλυψε τρεις διαδεδομένες τροφές που θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη γήρανση.

Μιλώντας στους δύο εκατομμύρια ακολούθους του, είπε: «Αποφύγετε αυτές τις τρεις τροφές γιατί επιταχύνουν τη γήρανση».

Αυτές οι τροφές είναι:

  1. Κρέας μπάρμπεκιου
  2. Επεξεργασμένη ζάχαρη
  3. Τηγανιτό φαγητό.

1. Κρέας μπάρμπεκιου

Προειδοποίησε ότι το καμένο κρέας μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή στο σώμα. «Το νούμερο ένα φαγητό, και αυτό πραγματικά πονάει γιατί μου αρέσει αυτό το φαγητό, είναι το κρέας στο μπάρμπεκιου», είπε ο Robert. Όμως, γιατί αυτό επιταχύνει τη γήρανση;

«Λοιπόν, πολύ μεγάλο μέρος από το κρέας που ψήνουμε είναι απανθρακωμένο και μαυρισμένο, γεγονός που αυξάνει κάποιες ουσίες που λέγονται AGEs. Αυτές είναι τα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης», υποστηρίζει.

«Οι ουσίες αυτές όταν εισέρχονται στον οργανισμό μας δημιουργούν φλεγμονή στο σώμα. Η φλεγμονή είναι μια κύρια αιτία γήρανσης και την επιταχύνει σημαντικά. Όταν οι άνθρωποι έχουν περισσότερη φλεγμονή, έχουν και περισσότερες ρυτίδες», πρόσθεσε.

2. Επεξεργασμένα σάκχαρα

Αυτό είναι «προφανές» για τρεις «βασικούς λόγους: Ο πρώτος είναι ότι η κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει την αύξηση βάρους και φυσικά δεν το θέλει κανείς αυτό», λέει.

«Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η ζάχαρη αυξάνει τη φλεγμονή, για την οποία μόλις μιλήσαμε. Η φλεγμονή είναι μια από τις κύριες αιτίες γήρανσης. Και ο τρίτος και τελευταίος λόγος είναι ότι η υιοθέτηση μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε επεξεργασμένη ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.Αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη νόσο  Αλτσχάιμερ», προσθέτει.

3. Τηγανιτό φαγητό

Τα τηγανητά φαγητά αποτελούν «διπλό κακό», σύμφωνα με τον Robert.  «Τα τηγανητά τρόφιμα έχουν συχνά υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, οι οποίοι αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα σας και αυτό μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή».

«Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τα τηγανητά φαγητά συχνά τηγανίζονται σε πολύ κακής ποιότητας λάδια. Και αυτά τα έλαια αποτελούν αιτία που πυροδοτεί φλεγμονή».

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top