Η άγνωστη βιταμίνη που δυναμώνει τα μαλλιά, ρυθμίζει σάκχαρο – χοληστερόλη και χαρίζει γερά νύχια

βιταμίνη

Αυτή η βιταμίνη έχει κύριο ρόλο σε μεταβολικές διαδικασίες που αφορούν τη μετατροπή των τροφίμων σε ενέργεια. Επιπλέον, συμμετέχει στη σύνθεση των λιπαρών οξέων, της γλυκόζης και του αμινοξέος λευκίνης.

Αυτή η βιταμίνη είναι σημαντική για την υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών, και συχνά περιλαμβάνεται σε συμπληρώματα ομορφιάς.

Τι είναι η βιοτίνη;

Η βιοτίνη, επίσης γνωστή ως βιταμίνη Β7, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών του συμπλέγματος Β. Η βιοτίνη είναι ουσιαστική για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, καθώς συμμετέχει σε πολλές βιοχημικές διαδικασίες.

Τα οφέλη των συμπληρωμάτων βιοτίνης

  1. Δυναμώνει τα μαλλιά
  2. Δυναμώνει τα νύχια
  3. Συμβάλλει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
  4. Χρήσιμη στην αντιμετώπιση nευροπάθειας
  5. Ρυθμίζει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια

Το μεγαλύτερο όφελος της βιοτίνης είναι ότι θεωρείται πως έχει την ιδιότητα να ενισχύει τα μαλλιά και τα νύχια. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ισχυρισμούς είναι θεωρητικοί, αλλά υπάρχουν και κάποια πολλά υποσχόμενα επιστημονικά στοιχεία.

1. Δυναμώνει τα μαλλιά

Η βιοτίνη συχνά διαφημίζεται για τη θεραπεία τριχόπτωσης. Ορισμένοι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα που περιέχουν βιοτίνη κάνουν τα μαλλιά σας πιο δυνατά και πιο λαμπερά . Ωστόσο, η επιστήμη υποστηρίζει τη λήψη βιοτίνης για την ανάπτυξη των μαλλιών μόνο εάν υφίσταται επιβεβαιωμένη ανεπάρκεια βιοτίνης που έχει προκαλέσει απώλεια μαλλιών.

2. Δυναμώνει τα νύχια

Το συμπλήρωμα βιοτίνης χρησιμοποιείται μερικές φορές για τη θεραπεία εύθραυστων, φθαρμένων νυχιών. Χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία παθήσεων των νυχιών, όπως η τραχειονυχία (τραχιά νύχια), μια πάθηση που σχετίζεται με την αλωπεκία.

Μερικές κλινικές δοκιμές έχουν βρει στοιχεία ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιοτίνης μπορεί να βελτιώσει αυτές τις καταστάσεις, καθώς και τη σφριγηλότητα, τη σκληρότητα και το πάχος των νυχιών. Ωστόσο, αυτές οι δοκιμές είναι μικρές και απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Επιπλέον, μια ανασκόπηση του 2019 εξέτασε 16 προϊόντα συμπληρωμάτων βιοτίνης που αγοράστηκαν από την Amazon και έδειξε ότι μόνο το 15% των καταναλωτών θεώρησαν ότι το συμπλήρωμα βιοτίνης βελτίωσε τα νύχια τους.

3. Συμβάλλει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Ένα μικρό σύνολο ερευνών υποδηλώνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιοτίνης μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε ορισμένα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Πιστεύεται ότι η βιοτίνη επιταχύνει τη μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια, εμποδίζοντας το σάκχαρο στο αίμα να ανέβει πολύ ψηλά. Απαιτείται, ωστόσο, περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί πώς ακριβώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η βιοτίνη για αυτόν τον σκοπό.

4. Χρήσιμη στην αντιμετώπιση Νευροπάθειας

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιοτίνης μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της περιφερικής νευροπάθειας σε άτομα που αναπτύσσουν νευρική βλάβη ως επιπλοκή του διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη πραγματοποιήσει κλινικές δοκιμές για να μελετήσουν τη λήψη συμπληρωμάτων βιοτίνης για το σκοπό αυτό. Και πάλι χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

5. Ρυθμίζει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια

Η βιοτίνη μπορεί να προάγει τη διάσπαση και τον μετασχηματισμό των λιπιδίων που είναι γνωστά ως τριγλυκερίδια και χοληστερόλη στο σώμα. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως μεταβολισμός λιπιδίων. Με τη σειρά του, τα συμπληρώματα βιοτίνης μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της υπερλιπιδαιμίας (υψηλή χοληστερόλη). Η υψηλή χοληστερόλη LDL ή «κακή χοληστερόλη» είναι ένα κοινό πρόβλημα σε άτομα με διαβήτη. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιοτίνης μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης χαμηλά, ειδικά σε άτομα με διαβήτη.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top