Ο εξωτικός χυμός που μας δίνει ενέργεια, μειώνει το άγχος, ενισχύει το ανοσοποιητικό και αποτοξινώνει το σώμα

χυμός

Ο χυμός αυτός μπορεί να παραχθεί εύκολα και στο σπίτι. Είναι πολύ θρεπτικός, γευστικός και κάνει καλό στην υγεία μας.

Ο συγκεκριμένος χυμός επειδή έχει πιο πυκνή σύσταση από τους περισσότερους χυμούς φρούτων μπορεί μάλλον να προσδιοριστεί από τον κοινό όρο “smoothie“.

Μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη του χυμού  αυτού περιλαμβάνουν την αύξηση των επιπέδων ενέργειας, την ηρεμιστική επίδραση του και την ανακούφισή μας από το άγχος, την ενισχυση του ανοσοποιητικού, την αποτοξίνωση του σώματος κ.α.

Τι είναι ο χυμός μπανάνας

Πρόκειται για τον χυμό που παρασκευάζεται από τις μπανάνες. Υπάρχουν περισσότεροι από 70 διαφορετικοί τύποι μπανανών παγκοσμίως, αλλά οι περισσότεροι έχουν παρόμοια ενεργά συστατικά και διατροφικά προφίλ.

Ο χυμός μπανάνας είναι ο αγαπημένος χυμός φρούτων πολλών ανθρώπων. Η απαλή φύση της μπανάνας επιτρέπει την ανάμειξη με γάλα ή νερό και είναι αρκετά εύκολη η παρασκευή της στο σπίτι. Αυτός ο χυμός είναι μια πλούσια πηγή καλίου, βιταμίνης C, βιταμινών Β, μαγνησίου, μαγγανίου, φυτικών ινών, βιταμίνης Α και διαφόρων ενώσεων πολυφαινόλης.

Τα οφέλη του χυμού μπανάνας

  1. Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
  2. Μείωση του στρες
  3. Αύξηση της ενέργειας
  4. Αποτοξίνωση του σώματος
  5. Βελτίωση της ανοσίας
  6. Βελτίωση της υγείας των οστών
  7. Επιτάχυνση των διαδικασιών ανάκαμψης
  8. Αντιμετώπιση της αϋπνίας

 

1. Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Το κάλιο θεωρείται ότι έχει την ικανότητα να διατηρεί την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα και σε μια μπανάνα υπάρχει περίπου το 10% των ημερήσιων αναγκών σας. Έτσι, οι μπανάνες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από την υπέρταση, καθώς και από την αθηροσκλήρωση, τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά.

2. Μείωση του στρες

Οι εξισορροπητικές ιδιότητες του καλίου, μαζί με τη σημαντική περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη, καθιστούν τον χυμό μπανάνας έναν εξαιρετικό ενισχυτή της διάθεσης, ικανό να μειώσει τα συμπτώματα του άγχους.

3. Αύξηση της ενέργειας

Υπάρχει μια σημαντική ποσότητα σακχάρων που βρίσκονται στις μπανάνες, τα περισσότερα από τα οποία το σώμα μπορεί να αρχίσει αμέσως να επεξεργάζεται και να τα χρησιμοποιεί για ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μια μπανάνα μπορεί να σας δώσει σωματική και πνευματική ενέργεια, για να μην αναφέρουμε 2-3 μπανάνες σε ένα ποτήρι λαχταριστό χυμό! Προσοχή όμως στις θερμίδες του.

4. Αποτοξίνωση του σώματος

Ο συνδυασμός διαιτητικών ινών για το πεπτικό σύστημα και βιταμίνης Β6 κάνει τον χυμό μπανάνας ιδανικό για τον καθαρισμό του οργανισμού. Οι μπανάνες μπορούν να τονώσουν τη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών, βοηθώντας στην ταχύτερη απομάκρυνση των τοξινών, των αλάτων και των λιπών.

5. Βελτίωση της ανοσίας

Η παρουσία βιταμίνης C και διαφόρων βιταμινών της οικογένειας Β σημαίνει ότι αυτός ο χυμός είναι καλός φίλος του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ασκορβικό οξύ μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και δρα ως αντιοξειδωτική ουσία για τη μείωση του οξειδωτικού στρες και την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών.

6. Βελτίωση της υγείας των οστών

Εκτός από τα αξιοσημείωτα επίπεδα μαγνησίου, μαγγανίου και καλίου στον χυμό μπανάνας, αυτό το ρόφημα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της οστικής πυκνότητας και στην πρόληψη της εμφάνισης οστεοπόρωσης όταν είστε μεγαλύτεροι.

7. Επιτάχυνση των διαδικασιών ανάκτησης

Αυτός ο χυμός είναι δημοφιλής στους αθλητές, καθώς και σε όσους αναρρώνουν από μια μακροχρόνια ασθένεια ή τραυματισμό, καθώς είναι μια εξαιρετική πηγή ηλεκτρολυτών, δηλαδή καλίου. Χωρίς επαρκή επίπεδα καλίου, η λειτουργία και η ανάπτυξη των μυών διαταράσσονται, καθώς και η υδατική ισορροπία του σώματος και η λειτουργία του νευρικού συστήματος.

8. Αντιμετώπιση της αϋπνίας

Οι μπανάνες συνήθως δεν είναι γνωστές για την περιεκτικότητα τους σε τρυπτοφάνη, αλλά αυτό το φυσικό ηρεμιστικό μπορεί να διεγείρει την απελευθέρωση σεροτονίνης, η οποία καταπραΰνει το σώμα και μας χαλαρώνει πριν από τον ύπνο. Ένα ποτήρι από αυτόν τον χυμό πριν τον ύπνο μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που υποφέρουν από αϋπνία.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top