Μπάμιες: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

μπαμια

Αυτή τη τροφή προέρχεται από ένα μικρό ανθοφόρο φυτό γεμάτο με διάφορες βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα υγιεινά θρεπτικά συστατικά.  

Τι είναι οι μπάμιες

Οι μπάμιες είναι ένα λαχανικό που έχει μακρύ, πράσινο σχήμα με ραβδώσεις και μυτερή άκρη. Καλύπτονται από λεπτή, χνουδωτή τρίχα. Μέσα τους περιέχουν βλεννώδη ουσία, η οποία τους προσδίδει χαρακτηριστική υφή και γεύση.

Μπάμιες: Διατροφική αξία

Τα 100 γραμμάρια περιέχουν:

 • Θερμίδες: 33
 • Λίπη: 0.2 g
 • Υδατάνθρακες: 7.5 g
 • Φυτικές ίνες: 3.2 g
 • Πρωτεΐνη: 1.9 g
 • Κάλιο: 299 mg

Μπάμιες: Τα σημαντικότερα οφέλη τους

 1. Μπορεί να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς
 2. Ενδέχεται να προστατεύουν από τον καρκίνο
 3. Δυναμώνουν τα Οστά
 4. Βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

1. Μπορεί να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς

Οι μπάμιες περιέχουν πολυφαινόλες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικά συστατικά που βρίσκονται σε φυτικές τροφές και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων και εγκεφαλικού.

Η βλεννώδης ουσία στις μπάμιες ενώνεται με τη χοληστερόλη κατά τη διάρκεια της πέψης, με αποτέλεσμα να φεύγει από το σώμα μέσω των κοπράνων σας αντί να απορροφάται. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που περιείχε σκόνη από μπάμιες είχαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους.

2. Ενδέχεται να προστατεύουν από τον καρκίνο

Οι μπάμιες περιέχουν αντιοξειδωτικά και μια πρωτεΐνη που ονομάζεται λεκτίνη, η οποία μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Σε μια εργαστηριακή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο springer, φάνηκε ότι η λεκτίνη στις μπάμιες σταμάτησε την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων έως και 63% στα καρκινικά κύτταρα του μαστού. Ωστόσο, απαιτείται έρευνα και σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα.

3. Δυναμώνουν τα Οστά

Οι μπάμιες είναι μια καλή πηγή ασβεστίου και βιταμίνης Κ, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία των οστών. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των οστών και στην πρόληψη των καταγμάτων.

4. Βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Έρευνες δείχνουν ότι οι μπάμιες βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Σε μια μελέτη, οι αρουραίοι που κατανάλωναν υγρή ζάχαρη και καθαρισμένες μπάμιες είχαν λιγότερες αυξομειώσεις σακχάρου στο αίμα από τους αρουραίους στην ομάδα ελέγχου. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το φρούτο μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση της ζάχαρης κατά την πέψη.

Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποιούν ότι οι μπάμιες μπορούν να επηρεάσουν το φάρμακο για τον διαβήτη μετφορμίνη, επομένως τα άτομα που λαμβάνουν αυτό το φάρμακο θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους πριν προσθέσουν τις μπάμιες στη διατροφή τους.

Πώς να τις καταναλώσετε

Οι μπάμιες μπορούν να μαγειρευτούν με διάφορους τρόπους, όπως:

 • Λαδερές: Μαγειρεμένες με ντομάτα, κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο.
 • Κοκκινιστές: Μαγειρεμένες με ντομάτα, πελτέ ντομάτας, μπαχαρικά και μυρωδικά.
 • Σαλάτα: Ωμές ή βραστές, σε σαλάτα με άλλα λαχανικά.
 • Σούπα: Σε σούπα λαχανικών ή κοτόπουλου.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

 • Άτομα που βρίσκονται σε αντιπηκτική αγωγή: Η βιταμίνη Κ παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος, και η υψηλή περιεκτικότητα της μπάμιας σε βιταμίνη Κ μπορεί να αλληλεπιδράσει με συγκεκριμένα αντιπηκτικά φάρμακα. Τα άτομα αυτά, θα πρέπει να είναι προσεκτικά και να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν εντάξουν την μπάμια στη διατροφή τους.
 • Αλλεργική αντίδραση: Παρόλο που είναι σπάνιο, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν αλλεργία ή ευαισθησία στην μπάμια. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν φαγούρα, κνίδωση, μυρμήγκιασμα μέσα ή γύρω από το στόμα, δυσκολία στην αναπνοή και ρινική συμφόρηση.
Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top