Η σούπερ τροφή που ανακουφίζει από βήχα, ακμή, πονόλαιμο και θεραπεύει το έλκος

τροφή manuka

Με τις ισχυρές αντιβακτηριδιακές της ιδιότητες, η συγκεκριμένη τροφή προσφέρει ανακούφιση από τον βήχα και τα στομαχικά έλκη

Ακόμη βοηθάει στην πέψη και στην αντιμετώπιση της ακμής. Προέρχεται από τη Νέα Ζηλανδία και έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για την επούλωση πληγών, την πρόληψη της τερηδόνας και τη βελτίωση των πεπτικών προβλημάτων.

Ακολουθούν ορισμένα από τα επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη που έχει για την υγεία το συγκεκριμένο ελιξήριο.

Το μέλι Manuka παράγεται από μέλισσες που επικονιάζουν το φυτό Leptospermum scoparium (L.scoparium), κοινώς γνωστό ως θάμνος Manuka. Οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του μελιού Manuka είναι αυτές που το ξεχωρίζουν από το παραδοσιακό μέλι. Δείτε που κάνει καλό:

Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του βήχα

Το μέλι Manuka μπορεί να ανακουφίσει τον βήχα που οφείλεται σε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Πρόκειται για κοινές λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια ή ιούς. Περιλαμβάνουν το κοινό κρυολόγημα, την οξεία βρογχίτιδα, τη γρίπη και τα σύνδρομα αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Τα συμπτώματα τους περιλαμβάνουν βήχα, πονόλαιμο, καταρροή και ρινική συμφόρηση. Δεδομένου ότι οι ιοί προκαλούν τις περισσότερες λοιμώξεις, τα αντιβιοτικά είναι αναποτελεσματικά ως θεραπεία και μπορεί να έχουν παρενέργειες.

Ένας αριθμός μελετών υποδηλώνει ότι το μέλι μπορεί να είναι μια ασφαλής, αποτελεσματική θεραπεία για τον βήχα που οφείλεται σε λοιμώξεις.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι το μέλι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό από τα κοινά χρησιμοποιούμενα φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων τέτοιων λοιμώξεων και ιδιαίτερα της συχνότητας και της σοβαρότητας του βήχα.

Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των γαστρικών ελκών

Το έλκος στομάχου είναι μια από τις πιο κοινές παθήσεις που επηρεάζουν τον άνθρωπο. Αυτές οι πληγές σχηματίζονται στην επένδυση του στομάχου, προκαλώντας πόνο στο στομάχι, ναυτία και φούσκωμα.

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori) είναι ένας κοινός τύπος βακτηρίων που ευθύνεται για την πλειοψηφία των γαστρικών ελκών. Έρευνες δείχνουν ότι το μέλι Manuka μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των γαστρικών ελκών που προκαλούνται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Μπορεί να βελτιώσει τα πεπτικά συμπτώματα

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) είναι μια φλεγμονώδης πάθηση του γαστρεντερικού σωλήνα. Όπως και η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως διάρροια, κοιλιακό άλγος, ναυτία και εμετό

Μελέτες σε τρωκτικά έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση μελιού Manuka μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των στελεχών ενός τύπου βακτηρίου που προκαλεί σοβαρή διάρροια και φλεγμονή του εντέρου.

Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ακμής

Πολλοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ορμονικών αλλαγών, της κακής διατροφής, του στρες και των βακτηρίων προκαλούν ακμή.

Η αντιμικροβιακή δράση του μελιού Manuka, όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένα προϊόν χαμηλού pH, το οποίο κυκλοφορεί στην αγορά μπορεί να βοηθήσει την καταπολέμηση της ακμής.

Υπάρχουν περιορισμένες έρευνες σχετικά με την ικανότητα του μελιού Manuka να αντιμετωπίζει την ακμή. Ωστόσο, μια μελέτη διερεύνησε τις επιδράσεις του μελιού kanuka, το οποίο έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες παρόμοιες με αυτές του μελιού Manuka. Διαπίστωσε ότι το μέλι kanuka ήταν εξίσου αποτελεσματικό με αντιβακτηριακό σαπούνι στη βελτίωση της ακμής.

Απαιτείται, ωστόσο, περαιτέρω έρευνα για να χαρακτηριστεί το μέλι Manuka ως χρήσιμο σπιτικό φάρμακο για την ακμή.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top