Το συμπλήρωμα που πρέπει να λαμβάνουμε πριν από το φαγητό για να χάσουμε βάρος – Πώς θα πάρουμε αυτό το συστατικό από τα ζυμαρικά

συμπλήρωμα αμύλου, ζυμαρικά

Το συμπλήρωμα μιας ουσίας που βρίσκεται στα ζυμαρικά τα οποία μάς παχαίνουν συνδέθηκε με την απώλεια βάρους σε πρόσφατη μελέτη!

Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας τύπος ινών που είναι πιο δύσκολο να χωνευτεί από το κανονικό άμυλο και πιστεύεται ότι ενισχύει την υγεία του εντέρου και συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με μία πρόσφατη μικρή μελέτη, η λήψη ενός συμπληρώματος ανθεκτικού αμύλου πριν από τα γεύματα έχει συνδεθεί με την απώλεια βάρους. «Δεν αφομοιώνεται στο λεπτό έντερο και στη συνέχεια συνεχίζει να ζυμώνεται», δήλωσε στο Business Insider ο διατροφολόγος, Rhiannon Lambert.

Πώς διεξήχθη η μελέτη για το ανθεκτικό άμυλο και την απώλεια βάρους

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Metabolism, 37 υπέρβαροι άνθρωποι κατανάλωναν ένα φακελάκι με ένα συμπλήρωμα ανθεκτικού αμύλου αναμεμειγμένο με νερό δύο φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα για οκτώ εβδομάδες.

Μετά από ένα διάλειμμα τεσσάρων εβδομάδων, δόθηκαν στους συμμετέχοντες φακελάκια που περιείχαν κανονικό άμυλο και τους ζητήθηκε να κάνουν το ίδιο για άλλες οκτώ εβδομάδες. Τους δόθηκαν τρία ισορροπημένα γεύματα την ημέρα καθ’ όλη τη διάρκεια του πειράματος και παρακολουθήθηκαν διάφοροι δείκτες υγείας.

Οι συμμετέχοντες έχασαν κατά μέσο όρο 2,8 κιλά τις πρώτες οκτώ εβδομάδες και δεν παρουσίασαν καμία αλλαγή βάρους ενώ έπαιρναν το κανονικό άμυλο. Ενώ η μελέτη ήταν πολύ μικρή για να παράσχει οριστικά στοιχεία, οι συγγραφείς είπαν ότι ήταν πιθανό το ανθεκτικό άμυλο να ενίσχυε την υγεία του εντέρου, το οποίο με τη σειρά του βοήθησε στην απώλεια βάρους.

Τα δείγματα κοπράνων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της μελέτης έδειξαν ότι το ανθεκτικό άμυλο βοήθησε να αυξηθούν τα επίπεδα πολλών βακτηριακών ειδών στα έντερα των συμμετεχόντων. Οι ερευνητές είπαν ότι οι διατροφικές αλλαγές που επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου θα μπορούσαν να είναι μια υποσχόμενη στρατηγική κατά της παχυσαρκίας.

Οι παγωμένοι υδατάνθρακες περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες χάρη στο ανθεκτικό άμυλο

Το ανθεκτικό άμυλο βρίσκεται επίσης φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα. Ο Lambert είπε ότι όταν οι μαγειρεμένοι υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά, οι πατάτες και το ρύζι κρυώσουν, τα επίπεδα του ανθεκτικού αμύλου αυξάνονται και μένουν εκεί ακόμη και όταν τα υπολείμματα ξαναζεσταίνονται.

Το ανθεκτικό άμυλο μετατρέπεται σε ζάχαρη πιο αργά από το κανονικό, πράγμα που σημαίνει ότι η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι υψηλότερη. Αυτό βοηθά στη μείωση των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα, κάτι που μπορεί να είναι ευεργετικό για άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη.

Αλλά το ανθεκτικό άμυλο δεν είναι απαραίτητα ωφέλιμο για όλους, με τους επιστήμονες να τονίζουν πως έχει βρεθεί ότι σε όσους έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μερικές φορές μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα και δυσφορία.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top