Νεκταρίνι: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

φρούτο νεκταρίνια

Το συγκεκριμένο φρούτο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C, νιασίνη, χαλκό, κάλιο και φυτικές ίνες.

Τί είναι το νεκταρίνι

Το νεκταρίνι είναι ένα φρούτο που ανήκει στην οικογένεια των ροδιδών. Είναι ουσιαστικά μια ποικιλία ροδάκινου, με την διαφορά ότι έχει λεία φλούδα αντί για χνουδωτή. Πολυάριθμες πηγές δείχνουν ότι τα νεκταρίνια προέρχονται από την Κίνα πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια. Ακόμη, υπάρχουν αναφορές ότι αυτό το μοναδικό φρούτο άρχισε να καταναλώνεται στην Αγγλία στις αρχές του 1600. Αργότερα, τα νεκταρίνια άρχισαν να καλλιεργούνται στην Περσία, την Ελλάδα και την Ιταλία.

Νεκταρίνι: Διατροφική αξία

Ένα μέσου μεγέθους νεκταρίνι (142 γραμμαρίων), περιέχει:

 • Θερμίδες: 62
 • Λίπος: 0,5 g
 • Νάτριο: 0 mg
 • Υδατάνθρακες: 15 g
 • Ίνες: 2.4 g
 • Ζάχαρη: 11 g
 • Πρωτεΐνη: 1.5 g

Περιέχει επίσης λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και άλλα φυτοχημικά με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επιπλέον, είναι χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά.

Νεκταρίνι: Οφέλη

 1. Βοηθάει στη διαχείριση βάρους.
 2. Συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας του δέρματος.
 3. Αυξάνει το προσδόκιμο της ζωής

1. Βοηθάει στη διαχείριση βάρους

Τα νεκταρίνια μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.  Είναι γλυκά, ωστόσο, επειδή είναι χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά, δεν επιβαρύνουν την αύξηση του σωματικού βάρους, όπως συμβαίνει με άλλα επιδόρπια με ζάχαρη. Επομένως, η αντικατάσταση ενός κομματιού κέικ με ένα νεκταρίνι μπορεί να μειώσει την πρόσληψη θερμίδων που λαμβάνουμε ημερησίως.

Ο συγκεκριμένος καρπός είναι, επίσης, πλούσιος σε φυτικές ίνες, οι οποίες προάγουν το αίσθημα πληρότητας και συμβάλλουν στη μείωση της υπερκατανάλωσης τροφής.

Στο πλαίσιο μιας ανασκόπησης του 2020 οι ειδικοί διερεύνησαν μέσα από την εξέταση παλαιότερων ερευνών το πώς η κατανάλωση φρούτων επηρεάζει το βάρος των γυναικών. Σε μια από αυτές όπου συμμετείχαν 73.737 γυναίκες η ημερήσια κατανάλωση κάθε μερίδας αυτού του φρούτου συνδέθηκε με μέση απώλεια 0,27 κιλά.

Στην ανασκόπηση ανασκόπηση αναφέρθηκε, επίσης, μια μελέτη σε 40.415 γυναίκες που συνέδεσε την κατανάλωση κάθε επιπλέον μερίδας του συγκεκριμένου φρούτου ημερησίως με μέση απώλεια 0,24 κιλά. Και οι δύο μελέτες πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα 4 ετών.

2. Συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας του δέρματος

Η βιταμίνη Α και ο χαλκός στα νεκταρίνια είναι δύο θρεπτικά συστατικά που σύμφωνα με έρευνα του 2021  είναι σημαντικά για την υγεία του δέρματος.

Η βιταμίνη Α προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία και επηρεάζει το πάχος του δέρματος, ενώ ο χαλκός διεγείρει την ωρίμανση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης δηλαδή που δίνει στο δέρμα την ελαστικότητα του.

Η νιασίνη στα νεκταρίνια βοηθά, επίσης, να διατηρηθεί το δέρμα υγιές.

3. Αυξάνει το προσδόκιμο της ζωής

Σε μια παλαιότερη μελέτη του 2011 που πραγματοποιήθηκε σε ζώα διαφαίνεται ότι τα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αύξηση της μακροζωίας. Συγκεκριμένα στη μελέτη αξιολογήθηκαν οι επιπτώσεις της κατανάλωσης νεκταρινιού στη διάρκεια ζωής της Drosophila melanogaster, ενός τύπου μύγας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι ο καρπός βελτίωσε την επιβίωση των μυγών. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα νεκταρίνια μπορεί να προάγουν τη μακροζωία μειώνοντας την οξειδωτική βλάβη και βελτιώνοντας το μεταβολισμό της γλυκόζης. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα μέσω μελετών που θα γίνουν σε ανθρώπους.

Μια μετα-ανάλυση του 2014 βασίστηκε στα παραπάνω ευρήματα διερευνώντας το πώς η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών επηρεάζει τη θνησιμότητα. Εξέτασε, λοιπόν, δεδομένα από 16 μελέτες που αφορούσαν 56.423 θανάτους.

Τα αποτελέσματα κατέδειξαν σύνδεση μεταξύ κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και χαμηλότερου κινδύνου θανάτου από όλες τις αιτίες.

Πώς να τα καταναλώσετε

Τα νεκταρίνια μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα, ως σνακ ή σε φρουτοσαλάτες. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε γλυκά, μαρμελάδες, smoothies και χυμούς.

Ποιοι δεν πρέπει να τα τρώνε

Γενικά, τα νεκταρίνια είναι ένα υγιεινό φρούτο που μπορούν να καταναλώσουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ομάδες ατόμων που ίσως χρειάζεται να είναι προσεκτικές ή να αποφύγουν την κατανάλωση νεκταρινιών:

 • Άτομα με διαβήτη: Τα νεκταρίνια είναι πλούσια σε φυσικά σάκχαρα. Εάν έχετε διαβήτη, ίσως χρειάζεται να περιορίσετε την κατανάλωση νεκταρινιών για να ελέγξετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας
 • Άτομα με ευαισθησία στα σαλικυλικά: Τα νεκταρίνια περιέχουν σαλικυλικά, μια φυσική ουσία που μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις σε άτομα με ευαισθησία. Τα συμπτώματα ευαισθησίας στα σαλικυλικά μπορεί να περιλαμβάνουν κνησμό, εξάνθημα, πονοκέφαλο, στομαχικές διαταραχές και δυσκολία στην αναπνοή.
 • Άτομα με αλλεργία στα ροδάκινα: Τα νεκταρίνια είναι στενά συγγενικά με τα ροδάκινα και μοιράζονται πολλά από τα ίδια αλλεργιογόνα. Εάν έχετε αλλεργία στα ροδάκινα, είναι πιθανό να έχετε αλλεργία και στα νεκταρίνια

Συμβουλές

 • Επιλέξτε νεκταρίνια που είναι σφικτά και έχουν έντονο χρώμα.
 • Αποθηκεύστε τα νεκταρίνια στο ψυγείο για να διατηρηθούν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
 • Πλύνετε καλά τα νεκταρίνια πριν τα καταναλώσετε.
Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top