Σέλινο: Το αρχαίο λαχανικό που ενισχύει τη γονιμότητα, ρυθμίζει την πίεση και περιορίζει τη φλεγμονή

λαχανικό

Αυτό το λαχανικό χρησιμοποιείται ευρύτατα ως αρωματικό στη μαγειρική. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι διαθέτει και πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.

Θεωρείται ότι ανακουφίζει από τον πυρετό και τους ρευματικούς πόνους, και είναι χρήσιμο για τους διαβητικούς και όσους πάσχουν από υπέρταση.

Από τα αρχαία χρόνια χρησιμοποιήθηκε για το άσθμα, τα οιδήματα, την ακμή, τον πονοκέφαλο, το βήχα, το διαβήτη κ.α. Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, το σέλινο μπορούσε να μειώσει την αρτηριακή πίεση, ενώ στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της αρθρίτιδας.

Τι είναι το σέλινο

Το σέλινο χαρακτηρίζεται ως υπερτροφή, υποστηρίζοντας ότι ο χυμός του βοηθά στην καταπολέμηση μιας σειράς ασθενειών. Είναι μέλος της οικογένειας του καρότου και του μαϊντανού. Το φυτό και οι σπόροι του παρέχουν μια πλούσια πηγή βιταμινών, ανόργανων συστατικών και αντιοξειδωτικών.

Τα οφέλη

  1. Προστατεύει τα δόντια
  2. Μειώνει τη φλεγμονή
  3. Προστατεύει από την αρθρίτιδα
  4. Ρυθμίζει την πίεση
  5. Ενισχύει την γονιμότητα

1. Προστατεύει τα δόντια

Οι ερευνητές θεωρούν ότι μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας, ενώ η βιταμίνη C μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας. Επιπλέον, τα συστατικά του δρουν ως φυσικά καθαριστικά των δοντιών κάνοντάς τα πιο λευκά.

2. Μειώνει τη φλεγμονή

Συγκεκριμένα, το σέλινο περιέχει δύο ενώσεις, δύο ωφέλιμα αντιοξειδωτικά, που οι επιστήμονες αποκαλούν απιγενίνη και λουτεολίνη. Η έρευνα δείχνει ότι η απιγενίνη και η λουτεολίνη μειώνουν τη φλεγμονή και μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία μιας σειράς φλεγμονωδών ασθενειών.

3. Προστατεύει από την αρθρίτιδα και τον καρκίνο

Άλλη μελέτη διερεύνησε αν ένα συστατικό του σέλινου, η απιγενίνη θα μπορούσε να καταστείλει την αρθρίτιδα. Τα ποντίκια εμφάνισαν λιγότερη φλεγμονή των ιστών και καθυστερημένη έναρξη και σοβαρότητα της αρθρίτιδας, σε σύγκριση με εκείνα που δεν έλαβαν θεραπεία.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η απιγενίνη καταστέλλει την υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος διακόπτοντας τις δυνατότητες μεταφοράς και σηματοδότησης των κυττάρων που προκαλούν φλεγμονή.

Σύμφωνα με επισκόπηση μελετών, η λουτεολίνη μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρκινικών κυττάρων σε τρωκτικά. Ακόμη, μελέτη του 2014 έδειξε ότι ποντίκι εμφάνισαν σημαντική μείωση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή της «κακής» χοληστερόλης, όταν η μελέτη τους σύγκρινε με τρωκτικά που δεν έλαβαν το εκχύλισμα.

4. Ρυθμίζει την πίεση

Κάποιες τροφές όπως και το σέλινο περιέχουν κάποια συστατικά που έχουν αντιϋπερτασικές ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Οι επιστήμονες θεωρούν ακόμη ότι ίσως το σέλινο προστατεύει την καρδιά και ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του λουτεολίνης εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και περιορίζουν την καρδιακή βλάβη.

5. Ενισχύει την γονιμότητα

Μια επισκόπηση του 2016 εξέτασε τις επιπτώσεις του σέλινου στη γονιμότητα στα ζώα. Τα περισσότερα στοιχεία ανέφεραν ότι το σέλινο έχει προστατευτική επίδραση στη γονιμότητα, ενώ τα υπόλοιπα τρία βρήκαν ότι το σέλινο μειώνει τη γονιμότητα. Σύμφωνα με την επισκόπηση μελετών το σέλινο θα μπορούσε να έχει προστατευτικά αποτελέσματα έναντι ουσιών που μπορούν να βλάψουν την παραγωγή σπέρματος σε άνδρες.

Όλο Υγεία

Scroll to Top