Το ρόφημα που βοηθά στον έλεγχο του διαβήτη και της υπέρτασης έχει αντικαρκινική δράση και δεν περιέχει καφεΐνη

ρόφημα

Το άρωμά του είναι ευχάριστο και καταναλώνεται όλες τις ώρες της ημέρας. Αυτό το τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά και φλαβονοειδή, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δεν περιέχει καφεΐνη.

Παρόλο που δεν έχει καμία σχέση με το παραδοσιακό μαύρο ή πράσινο τσάι, το rooibos απολαμβάνεται με παρόμοιο τρόπο, σκέτο, ή με ζάχαρη ή με γάλα, όλες τις ώρες.

Τι είναι το πράσινο rooibos

Το πράσινο rooibos προέρχεται από το ίδιο φυτό με το γνωστό κόκκινο rooibos, Aspalathus linearis, φυτό της Νοτίου Αφρικής. Διαφέρει όμως γιατί δεν έχει υποστεί καθόλου ζύμωση. Το εκχύλισμα του είναι ανοικτόχρωμο πράσινο και η γεύση του ελαφριά, με ενεργητικές ιδιότητες για την υγεία.

 

Τα διατροφικά οφέλη του τσαγιού rooibos

  • Το πράσινο rooibos είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά και έχει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δεν έχει καφεΐνη.
  • Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, προστατεύει από τις επιπτώσεις του διαβήτη, τα οστά και το πεπτικό σύστημα. Ακόμη, του αποδίδεται και αντικαρκινική δράση.
  • Το κύριο διατροφικό όφελος του τσαγιού rooibos έγκειται στην πλούσια περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά και στο ότι είναι πηγή ορισμένων μοναδικών πολυφαινολών. Αυτές οι προστατευτικές φυτικές ενώσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως αντιοξειδωτικά, εξουδετερώνοντας τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονής και χρόνιων παθήσεων, όπως ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης και οι καρδιαγγειακές ασθένειες.
  • Μια ακόμη ιδιότητα του rooibos είναι ότι η περιεκτικότητα σε τανίνες είναι ιδιαίτερα χαμηλή (4,4%) και αυτό το καθιστά μια καλή επιλογή για όσους προτιμούν ένα τσάι με πιο ήπια γεύση ή για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα του πεπτικού συστήματος μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

Ποια είναι τα 5 οφέλη του τσαγιού rooibos

  1. Δεν έχει διεγερτική δράση
  2. Προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα
  3. Βοηθά στην αντιμετώπιση του Διαβήτη τύπου 2
  4. Προστατεύει την υγεία των οστών
  5. Εχει αντικαρκινική δράση

1.Δεν έχει διεγερτική δράση

Ως φυσικό ρόφημα χωρίς καφεΐνη, το rooibos είναι κατάλληλο για όσους θέλουν να αποφύγουν ή δεν μπορούν να ανεχθούν τις διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης.

Το τσάι rooibos μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Εάν σκοπεύετε να μειώσετε την πρόσληψη καφεΐνης, η γεμάτη γεύση του το καθιστά ένα ιδιαίτερα ικανοποιητικό υποκατάστατο.

Επιπλέον η πλούσια περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες παραμένει ανεπηρέαστη, καθώς δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε διαδικασία αφαίρεσης καφεΐνης.

2.Προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα

Η κατανάλωση rooibos φαίνεται να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην αρτηριακή πίεση, καθώς αναστέλλει το Μετατρεπτικό Ένζυμο της Αγγειοτασίνης, που προκαλεί σύσπαση των αιμοφόρων αγγείων, η οποία οδηγεί σε αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Η υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονόλες του τσαγιού rooibos μειώνουν τη χοληστερόλη και προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα.

3.Βοηθά στον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2

Πλούσιο σε προστατευτικές φυτικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών, η τακτική κατανάλωση rooibos μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από το οξειδωτικό στρες που σχετίζεται με τον διαβήτη. Το rooibos, σύμφωνα με μελέτες σε ζώα φαίνεται να βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτές οι επιδράσεις στους ανθρώπους.

4. Προστατεύει την υγεία των οστών

Αν και τα στοιχεία είναι ελάχιστα, το τσάι rooibos προστατεύει την υγεία των οστών. Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένες μελέτες αναφέρουν ευεργετικές επιδράσεις στους οστεοβλάστες, που εμπλέκονται στην οικοδόμηση των οστών. Ωστόσο, επειδή τα στοιχεία είναι περιορισμένα, απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

5. Εχει αντικαρκινική δράση

Το ισχυρό αντιοξειδωτικό περιεχόμενο του τσαγιού rooibos μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες που σχετίζονται με τον καρκίνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πράσινο, μη ζυμωμένο rooibos έχει υψηλότερα επίπεδα πολυφαινολών από την παραδοσιακή εκδοχή που έχει υποστεί ζύμωση.

Όλο Υγεία

Scroll to Top