Το συστατικό που ανακουφίζει τον πονοκέφαλο, δυναμώνει τα οστά και καταπολεμά την κατάθλιψη

συστατικά

Μπορεί να γνωρίζετε ήδη ότι το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό συγκαταλέγεται στα πιο σημαντικά συμπληρώματα για υγιή γήρανση, αλλά τα οφέλη δεν περιορίζονται μόνο στα γεράματα.

«Είναι απαραίτητο για όλα τα στάδια της ζωής», λέει η Andrea Wong, Ph.D., ανώτερη αντιπρόεδρος για επιστημονικές και ρυθμιστικές υποθέσεις στο Συμβούλιο Υπεύθυνης Διατροφής (CRN).

«Το μαγνήσιο είναι ένα από τα κύρια μέταλλα στο σώμα σας», λέει η Michelle Schoffro Cook, Ph.D, ολιστική διατροφολόγος και συγγραφέας του Super-Powered Immunity. «Είναι απαραίτητο για γερά οστά και δόντια και βοηθά τους μύες να χαλαρώσουν – όχι μόνο όταν είμαστε σε ένταση, αλλά και για τη σωστή κίνηση των μυών. Είναι χαλαρωτικό και φυσικό αντιφλεγμονώδες της φύσης και είναι σημαντικό για την καρδιαγγειακή υγεία».

Δεδομένου ότι το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που δεν παράγεται στο σώμα, πρέπει να το λαμβάνετε από διατροφικές πηγές, λέει η Schoffro Cook. Και αν η δίαιτά σας το στερείται, διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο για ορισμένα προβλήματα υγείας.

«Η ανεπάρκεια μαγνησίου συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, των εμμηνορροϊκών προβλημάτων και των ψυχιατρικών διαταραχών», λέει η Schoffro Cook.

Η έρευνα έχει επιβεβαιώσει τα πολλά οφέλη αυτού του σημαντικού ορυκτού. Εδώ είναι μερικά από τα πιο σημαντικά:

  1. Υποστηρίζει την καρδιαγγειακή υγεία
  2. Δυναμώνει τα οστά
  3. Βοηθά στη μείωση της κατάθλιψης και του άγχους
  4. Βελτιώνει τον ύπνο
  5. Ενεργοποιεί τη βιταμίνη D
  6. Βοηθά στην ανακούφιση από τους πονοκεφάλους ημικρανίας

1. Υποστηρίζει την καρδιαγγειακή υγεία

Διασφαλίζοντας ότι λαμβάνετε τις σωστές ποσότητες μαγνησίου από τη διατροφή θα μπορέσετε να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή, μειώνοντας τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Πως; Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να κάνει τις αρτηρίες σας λιγότερο εύκαμπτες, γεγονός που μειώνει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στην καρδιά σας, οδηγώντας ενδεχομένως σε καρδιακές παθήσεις. Το μαγνήσιο βοηθά στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων.

Αρκετές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η ανεπάρκεια μαγνησίου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Το 2022, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ  συμφώνησε ότι «το σύνολο των επιστημονικών στοιχείων υποστηρίζει μια ισχυρή σύνδεση σχετικά σε ο,τι αφορά στη σχέση μεταξύ μαγνησίου σε συμβατικά τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής και μειωμένου κινδύνου υψηλής αρτηριακής πίεσης ».

2. Δυναμώνει τα οστά

Το 60% του μαγνησίου του σώματός σας βρίσκεται στα οστά σας και βοηθά στον σχηματισμό τους. «Η οστική πυκνότητα είναι το μέτρο της ποσότητας μετάλλων μέσα στα οστά και είναι συνήθως ένας δείκτης της αντοχής των οστών», λέει η Schoffro Cook.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που ακολουθούν δίαιτες υψηλότερης περιεκτικότητας σε μαγνήσιο έχουν υψηλότερη οστική πυκνότητα. Μια ανασκόπηση του 2021 μελετών για το μαγνήσιο και την υγεία των οστών διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν συμπληρώματα μαγνησίου είχαν βελτιωμένη οστική πυκνότητα και χαμηλότερο κίνδυνο κατάγματος.

3. Βοηθά στη μείωση της κατάθλιψης και του άγχους

Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της διάθεσης. Μια μελέτη του 2017 έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που λάμβαναν 248 mg χλωριούχου μαγνησίου την ημέρα για έξι εβδομάδες είχαν σημαντική βελτίωση στις μετρήσεις των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες βίωσαν αυτά τα θετικά αποτελέσματα γρήγορα, σε μόλις δύο εβδομάδες. Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι το μαγνήσιο μειώνει την κορτιζόλη (την ορμόνη του στρες) στο σώμα.

4. Βελτιώνει τον ύπνο

Η Wong λέει ότι αναμιγνύει 300 mg σκόνης μαγνησίου σε ένα ποτήρι νερό πριν τον ύπνο, για να τη βοηθήσει να χαλαρώσει.  Μελέτες επιβεβαιώνουν τη θετική επίδραση του μαγνησίου στην ποιότητα του ύπνου.

Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ύπνου και η δράση του μαγνησίου στη μείωση της κορτιζόλης βοηθά στην αντιμετώπιση τους. Το μαγνήσιο αυξάνει επίσης φυσικά τη μελατονίνη, την ορμόνη που παράγει το σώμα σας ως απόκριση στο σκοτάδι, βοηθώντας μας να νιώθουμε πιο χαλαροί και ξεκούραστοι, κάτι που βοηθά στην ποιότητα του ύπνου.

5. Ενεργοποιεί τη βιταμίνη D

Η βιταμίνη D έχει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της αντοχής των οστών και του ανοσοποιητικού και τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Γνωρίζατε όμως ότι η βιταμίνη D χρειάζεται μαγνήσιο για να δράσει;

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι το μαγνήσιο βοηθά στην ενεργοποίηση της βιταμίνης D βοηθώντας τα ένζυμα στο μεταβολισμό της βιταμίνης D.

6. Βοηθά στην ανακούφιση από τους πονοκεφάλους ημικρανίας

Το μαγνήσιο δρα προληπτικά και αναλγητικά για τους πονοκεφάλους της ημικρανίας.  Έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να είναι αιτία ημικρανίας. Μια μελέτη έδειξε ότι το θειικό μαγνήσιο μείωσε σημαντικά τον πόνο των πονοκεφάλων ημικρανίας σε σύγκριση με έναν συνδυασμό συνταγογραφούμενων φαρμάκων δεξαμεθαζόνη και μετοκλοπραμίδη. Το μαγνήσιο βοηθά επίσης στη ρύθμιση των χημικών ουσιών που μεταδίδουν τον πόνο.

Το μαγνήσιο μπορεί επίσης να ανακουφίσει τις αύρες που μερικές φορές συνοδεύουν τις ημικρανίες. Αυτό το κάνει αποτρέποντας το κύμα σηματοδότησης του εγκεφάλου,  το οποίο προκαλεί οπτικές και αισθητηριακές αλλαγές στις κοινές μορφές αύρας ημικρανίας.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top