Κρέμα ματιών: Μπορεί να προκαλέσουν ρυτίδες και πρόωρη γήρανση, προειδοποιεί ειδικός

κρέμα ματιών

Για πολλούς ανθρώπους, η κρέμα ματιών έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς τους. Οι ενυδατικές κρέμες χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της ξηρότητας του δέρματος, ενώ η κρέμα SPF εφαρμόζεται για την προστασία του δέρματος από τις βλάβες του ήλιου.

Ορισμένες άλλες κρέμες εφαρμόζονται επίσης τακτικά ειδικά για την πρόληψη των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών που έρχονται με τη γήρανση. Ωστόσο, ένας ειδικός έχει προειδοποιήσει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε.

Η δερματολόγος και παρασκευαστής καλλυντικών στο SkincarebyDrV, Δρ. Vanita Rattan, εξήγησε πώς ορισμένα προϊόντα περιποίησης μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση.

Αυτό θα εξαρτηθεί από τα συστατικά που περιλαμβάνονται στα προϊόντα, σύμφωνα με τη Δρ. Vanita. «Οι κρέμες ματιών μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη λεπτών γραμμών και ρυτίδων λόγω της σύνθεσης και των συστατικών τους. Πολλές κρέμες ματιών λειτουργούν ως βασικές ενυδατικές ουσίες, που περιέχουν μόνο ένα βασικό ενεργό, όπως η νιασιναμίδη. Συχνά, υπάρχει μικρότερη ποσότητα προϊόντος, αλλά οι κρέμες ματιών πωλούνται στους καταναλωτές με πολλαπλάσιο κόστος», είπε η ειδικός.

«Η πραγματικότητα είναι ότι οι κρέμες ματιών είναι πολύ δύσκολο να παρασκευαστούν, καθώς πρέπει να υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ενεργών ουσιών υψηλής αντοχής για την καταπολέμηση των ανησυχιών για τη γήρανση.

«Αυτές θα πρέπει ιδανικά να περιλαμβάνουν διεγερτικά κολλαγόνου που διεισδύουν στο χόριο, αντιοξειδωτικά για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που θα μπορούσαν να βλάψουν το κολλαγόνο, αναστολείς τυροσινάσης για την αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων και υγραντικά για να κλειδώσουν την υγρασία και να αποτρέψουν τη ρηχότητα κάτω από τα μάτια με την ηλικία», πρόσθεσε.

Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει με όλες τις κρέμες που είναι διαθέσιμες για αγορά. «Πολλές κρέμες ματιών στην αγορά έχουν χαμηλό ποσοστό αδύναμων δραστικών συστατικών και επομένως δεν κάνουν πολλά για την αντιγήρανση. Εκτός από αυτό, ενώ η υγρασία είναι απαραίτητη, ορισμένες εταιρείες αντισταθμίζουν την έλλειψη αδένων λίπους γύρω από τα μάτια ενσωματώνοντας πλούσια έλαια στις συνθέσεις τους», ανέφερε η ειδικός και κατέληξε:

«Αυτό μπορεί να βαρύνει τον ευαίσθητο ιστό του δέρματος και να αποδυναμώσει τις ίνες ελαστίνης, προκαλώντας πρόωρες ρυτίδες».

Τι να αποφεύγετε

Η Δρ. Vanita προειδοποίησε να μην χρησιμοποιείτε κρέμες που περιέχουν ερεθιστικές ουσίες, όπως αιθέρια έλαια και αρώματα, καθώς μπορούν να βλάψουν το ευαίσθητο δέρμα γύρω από τα μάτια και να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια, είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα ισχυρά παράγωγα της βιταμίνης Α και αντ ‘αυτού, να επιλέγετε πιο ήπιες συγκεντρώσεις όπως 0,1% ρετιναλδεΰδη και 0,1% ρετινόλη για την κρέμα ματιών σας για να αποτρέψετε την υπερευαισθησία.

Τέλος, η συσκευασία παίζει επίσης ρόλο στο πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι μια κρέμα ματιών. «Θα απέφευγα τις κρέμες ματιών συσκευασμένες σε σωλήνα ή δοχείο. Η συσκευασία αντλίας χωρίς αέρα για κρέμες ματιών είναι καλύτερη λόγω της ικανότητάς της να διατηρεί τα ενεργά συστατικά ελαχιστοποιώντας την έκθεση στον αέρα, αποτρέποντας την οξείδωση», εξήγησε η Δρ. Vanita.

Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθεροποίηση των ευαίσθητων ενεργών συστατικών, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα της κρέμας ματιών και συμβάλλοντας σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Καθώς οι αντλίες χωρίς αέρα βρίσκονται σε κλειστό περιβάλλον, υπάρχει επίσης μειωμένος κίνδυνος μόλυνσης και είναι πιο υγιεινές».

Τι να χρησιμοποιείτε

Η Δρ. Vanita εξήγησε πως σε νεότερη ηλικία, το δέρμα γύρω από τα μάτια τείνει να είναι πιο ανθεκτικό. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το δέρμα παράγει φυσικά άφθονο κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που το διατηρεί παχύ και ελαστικό, ελαχιστοποιώντας την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

«Έτσι, η αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών με μια κρέμα ματιών δεν είναι απαραίτητη», είπε και συμπλήρωσε: «Απαλός καθαρισμός δύο φορές την ημέρα, ενυδατική κρέμα και SPF είναι αρκετά για ενυδάτωση και προληπτική φροντίδα. Η χρήση υπερβολικής ποσότητας προϊόντος, ακόμη και αν φέρει την ένδειξη “ήπιο”, μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό, πρήξιμο ή μικρά λευκά εξογκώματα».

Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα γύρω από τα μάτια γίνεται πιο λεπτό και πιο αδύναμο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι χάνουμε το 1% της παραγωγής κολλαγόνου μας κάθε χρόνο από τα μέσα της δεκαετίας των 20 και μετά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όγκου γύρω από τα μάτια και ανάπτυξη ρυτίδων.

Σε αυτό το σημείο, είναι καλύτερο να ενσωματώσετε μια κρέμα ματιών στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας, συμπεριλαμβανομένης μιας που περιέχει κολλαγόνο, ανέφερε καταληκτικά η ειδικός.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top